Вт, 2024-03-19, 11:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Жовтень » 21 » Сучасна японська мода: що варто знати всім
13:55
Сучасна японська мода: що варто знати всім

мода Японська мода різноманітна, як і японська література: знайдеться місце і традиційним кімоно, і ніжним лаконічним хокку, і американистому Муракамі, і яскравим штанам. Практично всі знамениті японські модельєри поєднують в своїй творчості східні і західні мотиви, ставлячи перед собою завдання переказу європейської моди на свій, японський, лад, але вирішуючи його по-різному...

Також читайте: Японські правила, які варто запозичити

Так лаконічно в колірному відношенні і мало не агресивно в питаннях силуету, як Рей Кавакубо, творець марки Comme des Garcons. В її колекціях є місце і білому, і темно-сірому, але все ж Рей Кавакубо можна вважати головним ідеологом "чорного" образу: показаний нею в 80-х, в 90-х він не сходив з арени світової моди. Її асиметричний стиль, штучно-рваний одяг, смугасті "піжамні" сорочки, брутальні черевики-комбат - неодноразово копіювалися. Кавакубо несподівана: в її ароматах можна знайти ноти пральні, паленої гуми і факсового тонера, вона не боїться яскраво-рожевого кольору, коли всі навколо закликають до строгості, вона придумала технологію miling, згідно з якою готові вироби відпарують, щоб вони краще сіли.

Рей - модельєр-технолог, вона робить колекції для Н&М і сумки для Louis Vuitton, хоча останній бренд їй явно не родний: Comme des Garcons, що в перекладі означає "як хлопчики" - це марка асиметричних стрижок, вільних штанів-карго, принтів, деструктивних силуетів.

Нітрохи не менш авангардний Йоджі Ямамото: той же драматичний чорний, грубе полотно і простий пошив, недбало прорізані горловини проти складної архітектури виточок, силуети, спочатку презирливо прозвали "грибами ядерних вибухів".

Ямамото зневажає стиль голлівудських старлеток - високі підбори і обтягуючі сукні, його жінка щира, впевнена в собі, пристрасна. Вона не елегантна, якщо говорити про загальноприйняте поняття про елегантність, але надзвичайно незалежна і самобутня. І, тим не менш, Ямамото робив костюми для великих оперних постановок, таких як "Трістан і Ізольда" Вагнера і "Мадам Батерфляй" Пуччіні, і досяг у цьому неабияких успіхів.

До речі, існує ще один японський дизайнер на прізвище Ямамото - Кансай Ямамото, популярний в 70-і роки. Він використовував у своїй роботі трикотаж з принтами за мотивами масок кабукі, чоботи на високій платформі, ідеї з традиційного японського театрального костюма.

Кензо, навпаки, називають "самим французьким з японських модельєрів". На створення речей в етнічному стилі його надихнуло розпочата в юності морська подорож: подорожуючи на торговому судні, він бачив Сінгапур, Гонконг, Макао, Тайвань. Далі - роботи в Парижі, відвідування показів своїх кумирів - Діора і Кардена, нешвидкий, але неухильний рух нагору, і, як його підсумок - відкриття власного магазину.

Основними здобутками Кензо можна вважати плаття-светр з рукавами "кімоно" (ми ще називаємо їх "летюча миша"), яскраві блузи та штани до колін, участь в створенні "дифузного" стилю, що має на увазі суміш квіткового малюнка з кліткою або смужкою, а романтичної спідниці з оборками - зі спортивним светром. Кензо інтернаціональний: іспанські болеро, китайські жакети зі стійкою, російські хутряні шапки - всьому знайдеться місце. Візитна картка його будинку - з'єднання в одній моделі різних малюнків, сукні-балони, піджаки, в 77-му - довгі, в 80-х - короткі, стиль інтернаціональний, вільний, космополітичний. Власне, за успішну спробу примирити всі народи, хай не на політичній арені, але на подіумі, модельєр і був нагороджений Премією миру.

За схожим шляху рухалася ніжна Ханої Морі: її сукні коктейльні та вечірні - строгі і розкішні, з розписного шовку - зовсім і не кімоно, але з невисловленою "неєвропейською" витонченістю.

Продовжує гру в європейську японську моду Санчо Кавасакі, який в дитинстві розмальовував шкільні черевики фломастерами, а в своїй дебютній колекції розмалював накидки, спідниці і навіть колготки, які, як здається, перетікають одна в одну і піддають глядача "масовому гіпнозу".

Японські історія, культура, мистецтво - надзвичайно самобутні ... Сповнені власної гідності, стримані, горді. А Токіо - справжній галасливий мегаполіс, сучасний, швидкий, шикарний. Саме в гирлі, в якому зливаються древнє і актуальне, і зароджується японська мода, для того, щоб чарувати, полонити та стати предметом бажання.

Переглядів: 22425 | Додав: admin | Теги: Сучасність, Японія, мода | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]