Пт, 2024-04-19, 12:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Жовтень » 18 » Тренінги: ново, модно. Ефективно?
19:00
Тренінги: ново, модно. Ефективно?

треніг Нещодавно один мій знайомий пройшов якийсь тренінг, для чого їздив на три дні за місто, в якийсь старий піонерський табір. Повернувся просвітленим: розійшовся з дружиною, кинув роботу, напозичав грошей і подався в бізнес-консультанти. Успіху поки немає, але в своє велике майбутнє вірить.

А моя сусідка після активного, знову-таки, тренінгу повірила в себе, відкрила власний бізнес і зараз дуже задоволена собою.

Отже, тренінги - що це таке?

Спочатку, тренінги організовувалися керівниками підприємств для підвищення мотивації і кваліфікації персоналу. Пізніше для проведення тренінгів стали запрошувати фахівців - психологів, галузевиків, кращих у своїй справі і тому подібне. Після того, як тренінги прийшли на простори нашої країни вони трошки видозмінилися. Тепер вас будуть вчити особистісному зростанню, діловій ефективності, креативності, успішності, "бути пробивним" - усього, за що ви готові платити гроші. Вам скажуть, що ці тренінги суперпопулярні за кордоном. Так, це так, популярні. Але там на тренінгах обмінюються досвідом, вирішують невеликі, локальні, завдання. Будь-який професіонал розуміє, що вирішити глибокі особистісні проблеми, подолати комплекси або вивчити те, на що не вистачило років університетської освіти - неможливо. Тому кожен тренер, який обіцяє вирішити всі ваші проблеми за три дні — бреше.

Сам термін "тренінг" позначає інтенсивне, я б сказала, запекле вивчення якоїсь вузької проблеми в стресових (віддаленість від будинку, спільне проживання з товаришами по службі, принцип змагання) умовах.

Якими вони бувають? Всякими. Вас можуть навчати смажити картоплю, вірити в себе і стати акулою нафтовидобутку. Дуже умовно тренінги можна розділити на:

1. психологічні;
2. професійні;
3. творчі;
4. розважальні.

Всі інші, які пропонують вам заходи — блеф.

Як вони проходять? Найчастіше - два-три дні, знову ж таки - на вихідних. Деякі довгі тренінги розбиваються на частини, на кожну з яких відводиться по два-чотири дні. Тривалість одного навчального дня, як правило, 8-10 годин. Оптимальна кількість учасників групи становить 10-12 осіб, але така кількість рідко набирається. Перед початком занять тренер визначає уявлення, цілі та очікування учасників від майбутнього тренінгу. Потім тренер дає вправи на "розігрів", які повинні допомогти учасникам тренінгу відволіктися від повсякденних турбот, налаштуватися на заняття і активно включитися в роботу.

треніг Основна частина тренінгу - розбір теоретичного матеріалу, який закріплюється рольовими іграми або індивідуальними вправами. Іноді для посилення результативності, тієї чи іншої вправи, її знімають на відеокамеру, а пізніше учасники разом переглядають отриманий матеріал, обговорюють його, визначаючи плюси і мінуси своєї підготовки. В кінці слідують комплексні завдання, що дозволяють перевірити, наскільки добре люди засвоїли інформацію. Це своєрідний випускний іспит.

Кому вони потрібні? Об'єктивно: перш за все, людям, які в собі невпевнені. Людям, які не можуть ухвалити рішення самостійно і людям, у яких немає здібностей навчатися індивідуально і самостійно, за книгами і посібниками, і контролювати своє навчання. Знову-таки, самостійно. Так само вони цілком можуть стати в нагоді в команді, яка тільки зібралася і не встигла ще перезнайомитися. Але тоді краще з'їздити на корпоративний пікнік.

Суб'єктивно: вам розкажуть, що "тренінг дозволить розширити межі можливості спілкування і розуміння з іншими людьми, змінити ставлення до своїх проблем, набути впевненості в ухваленні рішень, усвідомити свій негативний досвід". Що "тренінг необхідні кожному керівнику, який хоче підвищити ефективність команди" і ще багато-багато інших позитивних і правильних речей.

Варто пам'ятати, що найуспішнішими (я маю на увазі прибуток) тренерами стають колишні працівники рекламного фронту - керівники рекламних агентств, маркетологи, піарники ... Ті, хто вміють говорити гаслами, залучати фразами і маніпулювати свідомістю. Трошки професію змінили і все.

Висновки:

1. Тренінги потрібні. Але не всім і не завжди.

2. Вибрати тренінг важко. Ще важче потрапити на дійсно кваліфіковане його проведення.

3. Краще проходити тренінг всією командою і на них не варто економити. Але ще краще витратити ці ж гроші на економічне стимулювання персоналу. Простіше кажучи, краще співробітникам виписати позачергову премію - тоді і працювати у них буде бажання веселіше і ефективніше.

4. Результат тренінгу передбачити неможливо. Якщо ви попросите будь-які дослідження і викладення у керівників тренінгового центру - вам спочатку заморочать голову, потім нададуть папірці, в яких не буде ні сенсу, ні логіки.

Переглядів: 21248 | Додав: admin | Теги: мода, тренінг | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]