Пт, 2024-03-29, 11:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Головна » 2009 » Червень » 4 » Переговори з БЮТ на фінішній прямій, залишилося вирішити деталі, заявляє Янукович
09:39
Переговори з БЮТ на фінішній прямій, залишилося вирішити деталі, заявляє Янукович
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Переговори Партії регіонів з БЮТ щодо створення мегакоаліції підійшли до фінальної стадії, про це на закритому засіданні "регіоналів" лідер ПР Віктор Янукович проінформував однопартійців, пише газета "Дело".

Відвертої розмови зі своїм лідером "регіонали" добивалися з кінця минулого тижня. Інформаційний вакуум відверто дратував депутатів. І Янукович, скликавши фракцію, постарався заспокоїти соратників. Як повідомив один з нардепів, присутніх на засіданні, Янукович виступав не сам.

Деталі консультацій з командою прем'єра Юлії Тимошенко роз'яснювали "регіонали" Андрій Клюєв, Олександр Лавринович і Сергій Ківалов. Вони входять до вузького кола головних парламентерів.

Основною дилемою для "біло-блакитних" у процесі консультацій стало питання, чи йти Януковичу на всенародні вибори або ж обиратися у парламенті. Як відомо, лідер ПР неодноразово заявляв про необхідність обирати президента в Раді, але не так давно відхрестився від цієї ідеї.

"Зрозуміло, що у разі рішення Януковича обиратися народом ламатиметься вся схема створення великої коаліції", - аналізує "бютівець" Олександр Буджерак. Згідно з неофіційною інформацією, умови створення широкої коаліції припускають, що президент (цю посаду запропоновано Януковичу) обиратиметься в парламенті. Проте "регіонали" ще не прийшли до консенсусу у цьому питанні.

"Якщо наш лідер піде на всенародні вибори і, припустимо, переможе на них, все одно доведеться домовлятися з Тимошенко, адже її політична сила нікуди на той час не випарується і продовжить брати участь у політичному житті", - міркує "регіонал" Володимир Рибак.

При цьому джерело у фракції Януковича стверджує, що більшість "регіоналів" підтримали ініціаторів коаліції з БЮТ. Хоча між двома переговорними сторонами є невирішене питання.

"Наприклад, нас не влаштовує, що весь економічний блок в уряді буде сформовано з "бютівців", також поки не вирішено питання з відставкою голови МВС Юрія Луценка - це наші принципові позиції", - зазначило джерело. Як відомо, "регіонали" після інциденту з Луценком наполягали на його відставці і для цього навіть блокували роботу ВР. Що ж до міністерських портфелів, судячи з інформації джерел, головні фінансові відомості дійсно залишаться очолювані "бютівцямя".

Серед нардепів від Партії регіонів також йде дискусія щодо доцільності введення імперативного мандату, на чому наполягає Тимошенко.

Імперативний мандат - це обмеження в діях депутата парламенту якимись умовами, при порушенні яких він може бути відкликано. Наприклад, депутат може бути обмежений вимогою безумовного виконання наказів виборців або забороною на вихід з фракції, якщо його було обрано за партійними списками від виборчого об'єднання, партії або блоку, що утворив цю фракцію. При імперативному мандаті передбачено процедуру відгуку депутата, який не виконав цих вимог. Вона може бути відкритим голосуванням на зборах виборців (СРСР, Угорська Народна Республіка, Чехословакія), таємним голосуванням виборців за тією ж процедурою, що і вибори (Польська Народна Республіка, Соціалістична Республіка Румунія, СФРЮ), самим представницьким органом по клопотанню виборців (НДР). У виборчому праві всіх соціалістичних країн був присутній імперативний мандат. Зараз у більшості країн світу імперативний мандат відсутній, декларується, що депутат керується тільки совістю і своїми внутрішніми переконаннями і відсутня процедура відгуку депутата.

Ідея імперативного мандата подобається далеко не всім. У президента, наприклад, вважають, що він виходить за межі європейської практики парламентаризму, і призведе до катастрофічного зниження професійного рівня депутатів у результаті відсутності персоніфікованого відбору.

Янукович, за словами депутатів, присутніх на зборах фракції, обіцяв ще раз зібрати їх для ухвалення остаточного рішення за "великим договором". Як відомо з джерел, прем'єр і лідер ПР ще минулого тижня попередньо узгодили проект цього договору, який передбачає створення широкої коаліції, а також текст нової Конституції.

"Політрада ухвалюватиме остаточне рішення про те, чи брати участь у тих напрацюваннях, які є, чи ні", - зазначив замголови фракції Олександр Єфремов. Але про всяк випадок Партія регіонів все ж таки активізувала свої виборчі штаби в областях. У випадку, якщо переговори з БЮТ не увінчаються створенням коаліції, вони оперативно включаться у виборчу кампанію Януковича. "Наші штаби розгорнені і активно працюють вже протягом декількох тижнів", - повідомила "регіоналка" Ганна Герман, яка вчора заявила про те, що остаточного рішення щодо "ширки" ще не ухвалено, оскільки ПР пам'ятає усі звинувачення "бютівців" і не увінчані успіхом переговори восени-зимою минулого року.

Тим часом, з'ясувати вчора у Тимошенко подробиці переговорів, які вона веде з лідером Партії регіонів, у представників ЗМІ не було можливості. Після засідання Кабміну прем'єрка вирішила не виходити на підсумкову прес-конференцію, якою, як правило, закінчуються засідання уряду.

Втім, на самому засіданні Кабміну прем'єр говорила про об'єднання політичних сил. "Я стояла і стою на позиціях повного об'єднання всіх політичних сил і досягнення ефективного результату для України", - зазначила Тимошенко. Ці слова прем'єр-міністра стали довгоочікуваною відповіддю на питання, чи правда що у Верховній Раді готується створення широкої коаліції за участю БЮТ і Партії регіонів.

Дехто стверджує, що ПРіБЮТ з'явиться до п'ятниці і працюватимуть разом до 2024 року. За прогнозами, до складу надширокої коаліції, окрім кістяка - БЮТ і ПР, увійде Блок Литвина і частина НУ-НС.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 2106 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ