Чт, 2024-04-25, 10:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Головна » 2009 » Червень » 9 » ПР і БЮТ перестали мріяти про "ширку"
17:08
ПР і БЮТ перестали мріяти про "ширку"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Попередні домовленості двох провідних політичних сил - Партії регіонів і БЮТ щодо створення широкої коаліції зазнали краху у зв'язку з відмовою лідера "регіоналів" Віктора Януковича від альянсу з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко.

Минулими вихідними Янукович і Тимошенко дали старт президентським перегонам, оголосивши про намір йти на вибори. У результаті, депутати від БЮТ і Партії регіонів уже сьогодні розпочнуть агітацію за своїх лідерів і розробку їхніх передвиборних програм, пише газета "Дело".

За інформацією джерел видання, до групи депутатів, яка умовляла лідера "регіоналів" не погоджуватися на президентські вибори в парламенті, і як результат не погоджуватися на створення широкої коаліції, входили Юрій Бойко, Сергей Льовочкін і Ганна Герман. Вони нібито переконували у згубності такої затії не тільки лідера партії, а й деяких членів його сім'ї.

Герман стверджує протилежне. "Це було саме його (Януковича. - Прим.ред.) рішення. Навпаки, більшість членів фракції говорили йому, що потрібно обиратися у парламенті, адже це було гарантією стати президентом України", - стверджує вона. Герман також підкреслила, що не розуміє образи Тимошенко. "Наш лідер нічого не обіцяв Тимошенко, він відкрито говорив, що сумнівається у можливості обиратися в парламенті", - зазначила соратниця Януковича.

Проте, за інформацією деяких членів БЮТ, на рішення Януковича вплинуло не тільки найближче оточення, а й президент. "За моєю інформацією, напередодні відбулася зустріч Януковича і Ющенка. Президент пообіцяв Януковичу поставити на чолі областей людей від Партії регіонів, що дасть йому додатковий адмінресурс на виборах", - зазначив депутат-"бютівець" на правах анонімності.

Крім того, відомо, що у п'ятницю ввечері лідер Партії регіонів розмовляв з Ігором Сечіним - відомим кремлівським діячем, заступником Володимира Путіна. Багато хто вже встиг помітити у цьому прямий зв'язок.

Разом з тим "регіонали" не виключають, що БЮТ і Партія регіонів продовжать переговори про зміни до Конституції, незважаючи на те що і Тимошенко, і Янукович йдуть на всенародні президентські вибори. "Можливо, обом лідерам потрібно зустрітися ще раз. Я думаю, Віктор Медведчук, один з найближчих радників Тимошенко, порадить їй повернутися до переговорів з нами", - не виключає депутат від ПР Сергій Ківалов.

Але в БЮТ більша частина депутатів настроєна категорично проти будь-якої подальшої співпраці з "регіоналами". "Заява Януковича нанесла наший політсилі значного збитку, рейтинги катастрофічно падають", - говорить нардеп з так званої "групи Йосипа Вінського" Володимир Каплієнко, який із самого початку виступав проти коаліції.

За наявною інформацією, робота над концепцією виборчої кампанії Тимошенко почнеться вже сьогодні. "Ми планували обговорити проект Конституції, але оскільки це вже неактуально, проведемо фракцію, присвячену деталям виборчої кампанії", - підсумував Каплієнко.

Минулої п'ятниці депутати домовились попрацювати з вівторка весь тиждень, щоб внести поправки до Конституції, які відкривали б шлях до обрання президента парламентом. Але лідер "регіоналів" в останню мить відмовився від цієї ідеї, мотивуючи необхідністю заручитися підтримкою виборців на загальних виборах.

Тепер у парламентаріїв немає порядку денного. Його планують виробити лідери фракцій на погоджувальній раді. Якщо це відбудеться, то сьогодні о 16:00 відкриється вечірнє засідання Верховної Ради. Водночас на зеленій галявині Секретаріату президента почнеться прес-конференція Віктора Ющенка. Раніше він засудив спробу "державного перевороту" і навіть попросив допомоги для її запобігання у провідних західних країн. Ймовірно, що він дасть сьогодні всебічну оцінку того, що сталося.

Разом з тим, фракція БЮТ має намір на цьому пленарному тижні ініціювати у Верховній Раді призначення дати президентських виборів (минулого тижня це питання навіть не стояло). Про це заявив "бютівець" Андрій Шевченко в ефірі "5 каналу".

"У нас у вівторок о 9:30 збирається фракція. Я думаю, що перше і головне питання, яке буде обговорюватися – яким чином ми готуємося до президентської кампанії. Я збираюся пропонувати своїм колегам, щоб ми якнайшвидше, вже цього тижня, призначили дату президентських виборів", - сказав депутат.

Він прогнозує, що передвиборна кампанія "буде дуже непростою, коли всі будуть змагатися за себе, а Тимошенко доведеться ще й змагатися з кризою".

Крім того, Шевченко вважає, що найближчим часом не будуть призначені міністри на вакантні посади в уряді.

"Однозначно це було б добре, якби в Україні з'явився і міністр фінансів, і міністр закордонних справ, але мені здається, про це говорити зарано. Не хочу бути тут поганим пророком, але уряду доведеться у такому стані пройти через всі ці місяці, які у нас попереду", - наголосив він.

Зазначимо, що ще на початку року прем'єрка повідомила, що в уряді відбудуться значні кадрові зміни. При цьому вона відмовилася назвати конкретні прізвища урядовців, яких вона має намір замінити. З того часу прозвучало чимало прізвищ і посад, на яких планується провести рокіровку.

Розпочати перестановки в Кабміні офіційно поки не вдалося, але останнім часом багато відомств позбулися своїх голів. Першим у списку відставників став неугодний прем'єрові екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, який 12 лютого подав у відставку. А наприкінці минулого тижня нардепи зняли з посади міністра оборони Юрія Єханурова.

У зв'язку зі звільненнями міністрів президента не раз озвучувалася думка, що таким чином Тимошенко зачищає Кабмін - готує вакантні крісла для "регіоналів", створити широку коаліцію з якими "бютівці" планували цього тижня.

Шевченко, коментуючи завершення переговорів між БЮТ і Партією регіонів щодо створення коаліції, сказав, що "для Тимошенко було важливо привернути Партію регіонів в уряд, а для Януковича було важливіше те, що стосується президентських виборів і продовження повноважень (парламенту)".

"Із самого початку моя позиція була проти широкої коаліції, проти змін до Конституції. І на засіданні фракції я голосував проти цієї ідеї, як і інші члени цього списку – Степан Курпіль, Володимир Філенко, Віктор Таран-Терен", - сказав депутат.

"У партії регіонів свого часу говорили, що коаліція – це як шлюб. Заручини, а потім вже етап, коли йдуть до церкви. Так ось тут було залицяння, але навіть до поцілунків не дійшли", - вважає Шевченко.

"Я думаю, що був дуже ризикований сам факт входження в ці переговори. Тимошенко зараз платить якісь свої ціни в очах свої прихильників, як в Україні, так і в Європі", - зазначив він, підкресливши, що вважає, що питання про внесення змін до Конституції буде порушене після президентських виборів.

Як відомо, впродовж останнього тижня БЮТ і Партія регіонів вели "напівзасекречені" переговори про створення широкої коаліції. Головною умовою для так званої "ширки" було внесення змін до Конституції.

При цьому основною дилемою для "біло-блакитних" у процесі консультацій було питання про те, чи йти лідерові фракції Януковичу, якого підтримує більшість українців, на всенародні вибори, або ж обиратися в парламенті.

В результаті, на минулих вихідних лідер ПР заявив, що однозначно виступає за всенародні вибори президента. У зв'язку з цією заявою Тимошенко констатувала зрив переговорів щодо "ширки". Крім того, прем'єрка заявила, що коаліція зірвалася через "екзотичну" вимогу Януковича - він зажадав внести до Конституції пункт про те, що президентом має право обиратися людина не молодша за 50 років.

Незважаючи на чергову невдалу спробу об'єднати дві найбільші парламентські фракції, Партія регіонів підтримуватиме і допомагатиме чинному уряду і коаліції ще до президентських виборів. Про це заявила "регіоналка" Герман.

"Ми вестимемо свою (передвиборну президентську) кампанію доброзичливо. Більше того, ми будемо ще до президентських виборів усіляко допомагати цьому уряду, цій коаліції. Ми будемо всюди підпирати їх, де тільки можна, якщо ми будемо бачити, що те, що вони пропонують, справді потрібно Україні", - сказала вона.

"Ми не будемо вести агресивної кампанії і ми би порадили своїм колегам теж пам'ятати, що життя після президентських виборів продовжується", - зазначила депутат.

Коментуючи заяву Тимошенко про те, що фракція "регіоналів" у парламенті заблокувала прийняття антикризової програми, Герман заявила: "Ми готові. Ми дали свої пропозиції. Включайте ті пропозиції, виносьте на сесію, будемо обговорювати, будемо схвалювати".

Крім того, вона зазначила, що заява лідера Партії регіонів Януковича про те, що президента має обирати народ – "це колосальний крок до об'єднання".

"Якби він цього не зробив, його гарантована перемога у парламенті як президента, це була б піррова перемога, тому що президент без підтримки народу не може реалізувати реформи", - вважає депутат.

Цікаво, що рівно тиждень тому Герман заявляла, що вважає прийнятними вибори президента в парламенті. За її словами, "не важливо, де обирається президент, важливо, щоб він обирався законно і щоб люди при ньому жили добре".

Наразі поки все залишається, як є: і президента обиратимуть всенародно, і БЮТ із ПР залишаються опонентами, а не союзниками. Але шуму навколо фантома "ширки" було багато, втім, як і восени-взимку минулого року, коли теж, здавалося б, стрімкі переговори ні до чого не призвели.

Ось і цього разу політична співпраця між Тимошенко і Януковичем зірвалася. Проте, якщо у попередні рази і переговори, і їхні зриви трималися у секреті, то тепер самі учасники про розрив говорять голосно і публічно.

Політичний експерт Кость Бондаренко переконаний, що об'єднання між Януковичем і Тимошенко просто не могло бути. І якби першим про розрив не заявив Янукович, це зробила би Тимошенко.

"Розрив відбувся би. Цього об'єднання не могло б бути з тієї простої причини, що сторони ставили на перший план особисті інтереси. Інтереси, які пов'язані з президентською кампанією. Не було єдиної ідеологічної бази, не було єдиного світоглядного моменту, не було вироблено спільної мови, а одразу почали говорити про розподіл владних інтересів, і про те, хто має бути прем'єром, хто президентом", – зазначає Бондаренко, цитує його слова NEWSru.ua.

На думку ж політолога Андрія Єрмолаєва , ніяких переговорів насправді не було, а були лише політичні консультації щодо реформування політичної системи та розподілу портфелів. Консультації зайшли у глухий кут, а переговори так і не розпочалися. Для Партії регіонів, каже Єрмолаєв, це нічого не означає.

А от ситуація, у якій опинилася Тимошенко, зокрема, зважаючи на економічну кризу, складніша: "Янукович та ПР готуватимуться до наступних перегонів. Вони зберегли своє реноме, – каже Єрмолаєв. - Для Юлії Тимошенко ситуація більш складна. Я не виключаю, що вона та її команда вибиратимуть між надзвичайно складним, ризикованим шляхом підготовки виборів на січень, та пошуком форсованого варіанту дочасних президентських виборів будь-якою ціною, щоб компенсувати ризики".

Що ж стосується змін до Конституції, то, на думку оглядачів, політики повернуться до цієї теми після президентських виборів. Не виключено, що знову йтиметься про можливість обирати президента в парламенті. Але, найпевніше, новообраний президент спробує скасувати політичну реформу 2004 року, яка призвела до смерті президентської республіки.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1739 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ