Ср, 2024-04-24, 13:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 7 » Експертиза показала, що вбивство Олійника могло бути "царським полюванням"
21:05
Експертиза показала, що вбивство Олійника могло бути "царським полюванням"
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

З висновку судово-медичної експертизи тіла жителя Кіровоградської області Валерія Олійника, у вбивстві якого підозрюється колишній народний депутат "бютівець" Віктор Лозінський, стало відомо, що Олійник загинув у результаті гострої крововтрати, пише сьогодні "КоммерсантЪ-Украина".

Лозінський зараз у розшуку. Тим часом Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці колишньому начальникові райвідділу міліції Голованівського району Кіровоградської області Михайлу Ковальському і колишньому прокуророві Голованівського району Євгену Горбенку. Обидва проходять у справі як учасники інциденту 16 червня, коли було убито жителя Кіровоградщини.

"Ми написали у поданні, що, знаходячись на волі, вони можуть впливати на перебіг слідства, - повідомив начальник Головного управління з розслідування особливо важливих справ Петро Коваль. - У нас для цього є підстави". Нагадаємо, колишніх співробітників правоохоронних органів було затримано на три доби 26 червня. 29 червня Печерський райсуд подовжив їхнє затримання до 6 липня.

Головним підозрюваним у причетності до вбивства Олійника є Лозінський, якого напередодні за рішенням Верховної Ради було позбавлено депутатських повноважень. Але 3 липня, коли депутати майже одноголосно проголосували за це рішення, із залу парламенту Лозінського не перевели до "зали за ґратами" - він зник.

Його розшук за дорученням Генпрокуратури зараз проводять МВС і СБУ. За словами Коваля, сьогодні суд розглядатиме питання про видачу санкції на його розшук і доставку під вартою до суду для обрання запобіжного заходу.

Тим часом, стало відомо про висновки судово-медичної експертизи тіла Олійника.

У першій частині документа детально описуються рани, завдані загиблому. З експертизи стає відомо, що Олійника жорстоко побили: на його тілі численні синці, садно на шкірі голови, грудної клітки (зокрема, зламано шосте ребро з правого боку), верхніх кінцівок.

Як стверджує експерт Петля, вони з'явилися "у результаті не менше 14 травмувальних дій тупим твердим предметом". Такі тілесні ушкодження могли бути завдані "кулаком або взутою ногою".

Крім того, в Олійника 10 вогнепальних ран - попарно на ногах. З'явилися вони в результаті пострілів з "гладкоствольної мисливської зброї", імовірно картеч з дробинами діаметром 9 мм.

"Смерть громадянина Олійника В. А. настала в результаті численних вогнепальних поранень нижніх кінцівок з пошкодженням кісток гомілки і кровоносних судин середнього і дрібного калібру, що ускладнилися гострою крововтратою", - констатує судмедексперт.

"Гостра крововтрата - це смерть. І це дуже важливий момент, - підкреслив колишній перший заступник міністра внутрішніх справ, зараз народний депутат від Партії регіонів Микола Джига. - Тут може бути таке формулювання: якби йому вчасно надали медичну допомогу - наклали джгут, доставили до лікарні, - можливо, він би вижив", - зазначив "регіонал".

Примітно, що вчора повідомлялося, що головний лікар Голованівського району Сергій Стоянов, якого викликали на місце трагедії, також стверджує, що Олійник не помер на місці. Він повідомив, що встиг ще поспілкуватися з пораненим: "Це брехня, що він був мертвий на тому місці, куди я приїхав надавати допомогу".

Тим часом відповісти на запитання, чи вижив би Олійник, якби йому своєчасно допомогли, експерт не зміг. "Питання про уникнення смерті постраждалого у разі своєчасного надання медичної допомоги вирішується під час проведення комісійної експертизи", - наголошується в акті експертизи.

Незважаючи на отримані поранення, Олійник міг робити спроби втекти від переслідувачів, сказано у документі. "Після спричинення сукупності пошкоджень постраждалий міг здійснювати активні дії, проте у міру наростання зовнішньої кровотечі і явищ шоковій реакції здатність згасала, - стверджує експерт.- Порушення анатомічної цілісності кісток правої гомілки не дозволяє використовувати праву стопу як опорну, що виключає можливість переміщення шляхом звичайної ходьби, стрибків, бігу, але дозволяє переміщатися іншим способом: на колінах, рачки, повзучи".

Якщо вірити експертизі, низка травм - садно і синці на тильній поверхні кистей - могли бути отримані "в результаті самозахисту". Висновок судово-медичної експертизи спростовує одну з версій, згідно з якою Олійник сам міг завдати собі вогнепальних поранень.

Експерт підкреслює, що якщо ділянки, на яких з'явилися синці і садно, - голова, грудна клітка і руки, - "доступні для власноручного спричинення" шкоди, то "завдавання своєю рукою вогнепальних поранень... без будь-яких додаткових пристосувань, що збільшують відстань від дульного зрізу вогнепальної зброї до тіла потерпілого, відкидається".

Як відомо, 16 червня в Голованівському районі Кіровоградської області в інциденті за участю Лозінського, Горбенка і Ковальського помер 55-річний Олійник.

Звучали версії, що це було полювання. Примітно, що за наслідками висновку експертизи можна припустити, що це було не просто полювання, а полювання на людей - "царське полювання". Це розвага для дуже багатих людей, які за великі гроші отримують "право" вбивати.

Найчастіше жертвами такого "саффарі" стають бідні люди без родичів і певного місця проживання. Зародився такий вид "розваги" на Заході. Метою полювання є обстрілювання ніг людини - щоб той згодом не зміг утекти, а відтак - добивання його до смерті.

Утім, учасники інциденту причетність до вбивства заперечували, називаючи свої дії самозахистом. Мало того, раніше "бютівець" Володимир Пилипенко звернувся до голови МВС Юрія Луценка з клопотанням нагородити свого колегу за фракцією Лозінського, а разом з ним районного прокурора і начальника міліції за відвагу при затриманні озброєного злочинця, пише портал "Свободная пресса".

Тим часом, загиблого поховали без ноги.

Що ж до Лозінського, його роботу в Раді навряд чи можна назвати плідною. За весь час своєї "праці" в парламенті він виступав вісім разів. Говорив у сумі дві з половиною хвилини. Ще двічі передавав слово, порахував портал "Полеміка".

Примітно, що днями мати загиблого Любов Олійник розповіла про дуже цікавий факт. За її словами, 18 червня до неї приїжджали четверо чоловіків і дві жінки на двох білих машинах. "Вони оглянули кімнату, де жив Валера. Одна з жінок дала 200 гривень. Сусіди потім сказали, що начебто один з чоловіків і був Лозінський".

А трохи пізніше мати загиблого дала інтерв'ю, у якому надала суперечливу інформацію. Незважаючи на те, що раніше вона наполегливо стверджувала, що у її сина не було зброї, після імовірної зустрічі з Лозінським вона заявила, що у сина таки був пістолет.

При цьому ГПУ опублікувала низку висновків слідства, які не залишають сумнівів у винуватості Лозінського і двох його спільників. Найголовніше: досудове слідство встановило, що вони умисно завдали Олійнику пошкоджень (зокрема пострілами з рушниці), через які той помер.

Подейкують, що Лозінський уже втік до Росії, але даних про перетин депутатом повітряного простору немає.

При цьому президент Віктор Ющенко обурений тим, що колишній депутат Верховної Ради вислизнув від правоохоронних органів. "Чому певні покровителі - "тати" і "мами" дозволили цьому шахраєві Лозінському втекти", - сказав президент на розширеному засіданні колегії Генпрокуратури у вівторок у Києві.

Ющенко висловив здивування, що адвокат знає місцеперебування Лозінського, а прокурор - ні. "Прикордонники заявляють, що він не перетинав кордону, якщо він нелегально не виїхав до Росії...", - зазначив президент.

Ющенко зажадав детального з'ясування обставин, за яких Лозінський зумів уникнути відповідальності перед законом.

Примітно, що якщо припустити, що "бютівець" у змові з нардепами, то він вже не постане перед судом, натомість - його справа вигідно вплине на рейтинги депутатів, зокрема на рейтинг його рідного Блоку Юлії Тимошенко, з якого його, до речі, досі не виключили. Річ у тім, що таке викриття і прилюдне побиття, щоправда словесне, робить "бютівців", які викривають як своїх, так і інших депутатів, чесними гарантами закону.

Але з іншого боку, сама участь "біло-сердечного" депутата в такій гучній історії вже б'є по рейтингу БЮТ.

Тим часом, Служба безпеки України не має у своєму розпорядженні інформації про те, що колишній народний депутат Лозінський міг виїхати за кордон. Про це сьогодні в Києві заявив голова СБУ Валентин Наливайченко, відповідаючи на запитання журналістів, передає УНІАН.

"Ми не виключаємо цього. Ми працюємо на території нашої держави і продовжуємо заходи (з метою розшуку Лозінського. - Прим.ред.). Немає інформації про його виїзд за кордон", - сказав він.

Наливайченко підкреслив, що на сьогодні свідків з боку загиблого у цій справі доставлено до Генпрокуратури, де вони дають свідчення.

При цьому він зазначив, що злочин розкрито, не виключивши, що найближчим часом Генеральна прокуратура оприлюднить результати розслідування.

Президент, у свою чергу, вважає, що розслідування справи, в якій фігурує Лозінський, підтвердило неефективність правоохоронних органів. Про це він заявив під час засідання колегії Генеральної прокуратури у вівторок, повідомляє прес-служба президента.

Ющенко знову наголосив на тому, що керівництво області та обласних правоохоронних органів Кіровоградщини має зрозуміти свою відповідальність і подати у відставку.

"На руках цих людей кров, через вашу професійну бездіяльність. Це ваш підлеглий (прокурор району), ви його брали і зобов'язані були слідкувати, як ефективно він працює", - сказав президент, маючи на увазі прокурора Голованівського району Кіровоградської області Горбенка.

Ющенко висловив переконання, що згадані посадовці не могли не знати про поведінку депутата Лозінського в регіоні.

"У вашій системі існує безкарність. Хіба прокуратурі не відомо було, скільком людям цей народний депутат Лозінський погрожував убивством? Подивіться кримінальну справу, скільки свідків дають свідчення. Це не бачив Моцний? Це не бачив голова районної адміністрації, це не бачила міліція, служба безпеки, що відкрита феодальна зона, що люди перелякані, не знають, до кого звертатися, і люди у погонах не можуть виконати свою функцію захисника?", - заявив президент.

Він висловив обурення таким характером відносин між місцевою владою і правоохоронцями та депутатом, який мав би представляти територію у парламенті.

"Правоохоронні органи ніколи цими феодалами не займалися, були в одній спайці", - охарактеризував цю ситуацію президент.

Він нагадав про події 2004 року, коли фігуранти справи Лозінського під час виборів президента фактично зривали виборчу кампанію на 100-му виборчому окрузі.

"Ось що значить не зробити своєчасно уроки 2004 року. Чому прокуратура не зробила те, що повинна була зробити?" - запитав Ющенко.

Справу про вбивство мешканця Кіровоградської області він назвав прикладом глибоких проблем у політичній та правоохоронній системі.

"За цим випадком, як у краплі, стоїть вся проблема організації роботи Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури", - сказав президент.

Відтак, він зажадав зробити "давно назрілі" кадрові перестановки в органах прокуратури та внутрішніх справ. За словами президента, те, що відбувається і в міліції, і в самому апараті МВС, є колосальною проблемою нації.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 2303 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ