Чт, 2024-04-25, 01:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 22 » Місяць закрив Сонце на 6 хвилин. Наступне таке затемнення - за 300 років
16:13
Місяць закрив Сонце на 6 хвилин. Наступне таке затемнення - за 300 років
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Мільйони людей в Азії занурилися в пітьму. На території Індії та Китаю можна спостерігати повне сонячне затемнення - найтриваліше в цьому сторіччі. Тисячі астрономів і просто аматорів спостерігати за зірками з'їхалися в регіон заради шести хвилин, під час яких Місяць повністю закриває Сонце, передає Бі-Бі-Сі.

Першими затемнення побачили жителі Камбейської затоки на північ від Мумбаї. Потім місячна тінь зрушиться у бік побережжя Тихого океану: через Індію, Непал, Бірму, Бангладеш, Бутан і Китай.

Останніми повне сонячне затемнення побачать на півдні Японії і острові Нікумароро, а часткове можна спостерігати майже у всій Азії.

Побачити затемнення можна буде і в Росії: серед щасливчиків, які зможуть помилуватися цим рідкісним явищем, опиняться жителі Чити, Іркутська, Улан-Уде, Бійська і Абакана.

За інформацією РИА "Новости", мегаполіс Шанхай на сході Китаю зустрів повне сонячне затемнення дощовою погодою.

У багатьох інших містах повне затемнення стало відчутне саме під час повної фази. Хмарність приховувала те, як поступово тінь Місяця закривала Сонце, позбавляючи спостерігачів можливості побачити рідкісне космічне явище.

Затемнення тривало аж 6 хвилин 39 секунд. Такого тривалого затемнення вчені не чекають раніше, ніж через 300 років. Востаннє Китай пережив подібне явище в 19 столітті. У серпні 2008 року Місяць затемнив Сонце всього на 2 хвилини 27 секунд. Варто додати, що наступне таке ж тривале затемнення відбудеться лише в XXII столітті.

100% затемнення в середу можна було спостерігати в містах, розташованих у коридорі завширшки 250 км - 10 тисяч км, що оперізує країну з південного заходу до сходу.

У столиці країни Пекіні тінь Місяця закриє сонце на 60%, але видимість там украй низька - з самого світанку небо закрите щільною хмарністю.

У місті, де тінь Місяця закрила Сонце на 100%, було включено нічне підсвічування, автомобілі, яких у вранішню годину на дорогах традиційно дуже багато, рухаються з увімкненими фарами.

Щоб запобігти можливій тисняві при масовому скупченні людей, по всій країні були вжиті заходи безпеки в місцях, найбільш сприятливих для спостереження за зниклим сонячним диском, передає ИТАР-ТАСС. У місцях скупчення астрономів-аматорів з цією ж метою з'явилися додаткові наряди поліції.

У готовність була приведена також дорожня поліція, оскільки, на думку влади, раптова темрява могла призвести до дорожньо-транспортних пригод. Для водіїв були опубліковані правила безпеки руху у момент затемнення.

Як повідомлялося, до Японії наплив туристів почався ще минулого тижня. Наприклад, на острові Наканосіма на час сонячного затемнення їх кількість зрівняється з населенням - близько 150 осіб. На острови архіпелагу додатково завозяться прісна вода і продукти.

А ось на території України затемнення видно не буде, пише "Комсомольская правда в Украине". Втім, наші співвітчизники вже налякані. Адже здавна вважалося, що це небесне явище - поганий знак. Тим паче 2009 рік як ніколи багатий на них - затемнень буде аж шість.

За словами кардіологів, під час сильних природних явищ - магнітних бур, вибухів на Сонці і затемнень - збільшується кількість пацієнтів, що страждають на серцево-судинні захворювання. У ці дні трапляється більше серцевих нападів, у літніх людей скаче тиск. Але не можна сказати, що ці явища масові і спричиняють за собою безліч інфарктів і інсультів. Відсоток випадків збільшується незначно.

Зате астрологи передрікають конфлікти, це стосується і особистих відносин - у сім'ї, на роботі.

А ось психологи вважають, що найбільшої шкоди завдають людині не самі затьмарення, а самонавіювання. Якщо ти прокидаєшся з ранку з упевненістю, що день буде невдалим через несприятливе розташування світил, він, зрозуміло, таким і буде.

Майбутнє повне сонячне затемнення не матиме ніяких наслідків для фізичного і психічного здоров'я людей, говорить і заступник директора Центру соціальної і судової психіатрії імені Сербського, доктор медичних наук Зураб Кекелідзе.

На питання про можливі наслідки затемнення для психіки і здоров'я людей Кекелідзе відповів: "Практично жодних".

"Можливі якісь індивідуальні реакції, які можуть бути пов'язані з психологічними особливостями людини, яка надає, скажімо, сонячному затемненню, повному або частковому, якийсь особливий магічний сенс", - сказав співрозмовник РИА "Новости".

За його словами, якщо людина спочатку вірила в особливі властивості цього моменту, то, можливо, у неї підніметься тиск, з'явиться дратівливість, але загалом ніяких наукових даних із цього приводу немає.

Кекелідзе додав, що затемнення тривають декілька хвилин, тому дія не може бути серйозною. Інша справа - якби воно було тривалим, як полярна ніч.

За словами астрофізика НАСА Альфонса Стерлінга, учені сподіваються, що затемнення допоможе пояснити сонячні спалахи та інші явища, що виникають на поверхні Сонця.

"До наступного такого ж довгого затемнення нам доведеться чекати ще декілька сторіч, тому потрібно використати цю можливість максимально", - заявив китайський астроном Шао Чжені.

Люсі Грін, що досліджує Сонце в Університетському коледжі в Лондоні, перебуває на борту американського судна, яке у момент затемнення буде недалеко від японського острова Іводзіма. Саме там центр конуса місячної тіні пройде найближче до поверхні Землі.

"Температура сонячної корони сягає 2 млн градусів, і нам до цих пір невідомо, чому вона вища, ніж у самого Сонця", - говорить Грін.

"На цей раз ми спостерігатимемо за поперечними плазмовими хвилями корони. Можливо, саме вони створюють додаткову енергію. Якщо це буде так, то ми розгадаємо одну з головних загадок Сонця", - сподівається астроном.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1982 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ