Чт, 2024-03-28, 17:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 22 » У змінах до закону про вибори президента знайшли дуже багато суперечностей
20:15
У змінах до закону про вибори президента знайшли дуже багато суперечностей
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У п'ятницю, 24 липня, парламент розгляне проект змін у законодавство про вибори президента. Законопроект №4741 був ухвалений в першому читанні 1 липня, а вже післязавтра може бути прийнятий у цілому - в понеділок перший віце-спікер Ради Олександр Лавринович заявив, що фракції БЮТ і Партії регіонів погодили всі спірні позиції в проекті і документ розглянуть на найближчій сесії БЮТ, пише "Экономические известия".

Документ спочатку готувався до того, щоб стати компромісним - над ним, окрім Олександра Лавриновича, працювали "бютівець" Андрій Портнов, Роман Зварич (НУ-НС) і Олена Лукаш (ПР). Незважаючи на плановану узгодженість дій з підготовки проекту, до другого читання депутати надали 469 поправок - їхні пропозиції займають 365 сторінок друкарського тексту.

Трохи менше зауважень до проекту підготували експерти юридичного управління ВР - їхні уточнення вмістилися на дев'яти сторінках. Деякі положення закону, відзначають юристи, не узгоджуються з Конституцією, іншими актами і містять внутрішні суперечності.

Експерти вказують, що автори хочуть обмежити коло громадян, які мають право проголосувати на виборах президента лише тими з них, хто перебуває на консульському обліку, а це, на думку юристів ВР, обмежує права решти громадян, що перебувають за кордоном. Також експерти закликають виключити з проекту положення про відміну відкріпних посвідчень і обмеження, згідно якому членами окружних і дільничних комісій можуть бути лише ті громадяни, які проживають на території цього округу дільниці.

Особливе застереження експерти висловили щодо процедури формування окружних і дільничних комісій - в проекті немає обмеження щодо максимальної кількості людей в комісіях, а право делегувати в їх склад своїх представників надане всім кандидатам в президенти. Це, на думку юридичного управління, у поєднанні з пропозицією законодавців скасувати інститут збору підписів на підтримку кандидата, може призвести до наявності у складі комісій маси представників технічних кандидатів, лояльних до деяких повноцінних кандидатів у президенти.

У новому проекті є положення, згідно якому комісії будь-якого рівня можуть позбавити права бути присутнім на своєму засіданні і при підрахунку голосів будь-якого з суб'єктів спостереження за ходом голосування, - від журналістів до міжнародних спостерігачів. Причому в пропонованій парламентарями від БЮТ, ПР і НУНС редакції закону про вибори президента таке рішення може бути ухвалене простою більшістю від кількості членів комісії, а в день голосування і під час підрахунку голосів - більшістю від присутніх членів комісії. Також автори проекту пропонують істотно спростити процедуру переобрання голів комісій. «На наш погляд, таке коректування діючого закону може сприяти фальсифікації виборів і різкому збільшенню кількості виборчих суперечок», - відзначають автори зауважень.

Експерти також дивуються, навіщо автори законопроекту зобов'язують ЦВК надати фракціям Ради електронну копію реєстру виборців, засвідчену цифровим підписом. Вони відзначають, що фракції при підготовці проекту були фактично виключені з переліку суб'єктів виборчого процесу.

Деякі статті законопроекту, що стосуються судових суперечок, юристи і зовсім пропонують виключити, оскільки ці питання регулюються Кодексом про адміністративне судочинство.

Також юристи Ради вказують на те, що Верховний суд і адміністративні суди фактично можуть бути згідно проекту усунені від процесу зняття кандидатів з реєстрації і оскарження цих рішень - всі ці повноваження автори законопроекту передають до ЦВК.

У проекті експерти юридичного управління також угледіли порушення Конституції в частині права на оскарження результатів виборів. Автори виписали свої пропозиції таким чином, що за результатами виборів ЦВК оформляє протокол, а не рішення, тоді як в адміністративному суді, згідно пропозиціям авторів, можна буде оскаржити лише рішення, дії або бездіяльність Центрвиборчкому. Таким чином, може бути відрізана будь-яка можливість оскаржити результати виборів.

Ще одне обмеження, передбачене авторами законопроекту №4741, стосується офіційних скарг на дії суб'єктів, пов'язаних з організацією і ходом голосування. Згідно екзотичному документу, такі скарги, подані в день голосування і після нього, ЦВК розглядати не буде.

Юридичне управління ВР закликає істотно допрацювати законопроект, що стосується змін в законодавстві про вибори президента. Вони знайшли в проекті масу порушень Конституції, а також пунктів, які можуть перешкодити організації і проведенню вільних виборів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1490 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ