Сб, 2024-04-20, 10:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 29 » Патріарх Московський Кіріл вважає, що Україні не потрібна незалежна церква
16:43
Патріарх Московський Кіріл вважає, що Україні не потрібна незалежна церква
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/
Патріарх Московський і всієї Русі Кирило вважає невчасною автокефалію Української православної церкви, оскільки ідея автокефалії ґрунтується виключно на політичних аргументах і веде до розколу українського суспільства, передає http://navlasniochi.com/news/erusalim_misce_svitu/2014-08-18-21.
 

"Нам треба об'єднуватися навколо загальної ідеї, а автокефалія сьогодні такою загальною ідеєю не є", - сказав патріарх у ході зустрічі з представниками духівництва й інтелігенції в Києво-Печерській лаврі у середу в Києві.

 

За його словами, "сьогодні ідея автокефалії, що радикально політизується, є реальністю лише для окремих груп українського суспільства, але не для всього народу". "Всі ці радикальні заклики до автокефалії засновані виключно на політичних аргументах", - заявив патріарх.

Він також назвав наївним гасло прихильників автокефалії: "У незалежній державі має бути незалежна церква. "Тема автокефалії так розділяє людей тут ще і тому, що багато хто розуміє значення єдиної Російської церкви і тут, і у всьому світі", - вважає патріарх Кирило.

 

За його словами, той факт, що ідея автокефалії не є загальною для всіх українців, - "це не якісь імперські підступи Москви, як пишуть засоби масової інформації, але це так тому, що історія наша така, адже Київ - це єдина столиця російського православ'я".

 

Патріарх вважає також недоречними аргументи про те, що, оскільки в Чехії й Албанії існують автокефальні церкви, подібна ж ситуація можлива і в Україні. "Адже Київ - це наш Єрусалим і наш Константинополь, серцевина нашого життя", - сказав він.

 

На думку патріарха, ситуація, що існує сьогодні в Україні, "дуже відповідає реальним потребам Церкви, народу і країни".

 

"Православна церква в Україні є самостійною Церквою, а на чолі її - її предстоятель, блаженнійший митрополит Київський і всієї України Володимир, є свій Синод, який без жодного втручання Москви вирішує питання церковного життя, - сказав він і додав: - Коли патріарх Московський і всієї Русі піклується не тільки про Російську Федерацію, це відображає нашу традицію, і вона може комусь подобатися або не подобатися, як і сам факт існування християнства, але це - традиція".

"А будь-який злам традицій - це справа дуже хвороблива, вона породжує розділення", - сказав патріарх Кирило.

На його думку, єдність російських і українських православних сьогодні полягає в тому, що "ми усвідомлюємо себе великою і єдиною Православною церквою, до якої всі ми належимо, і ця символіка має величезне значення в діалозі православ'я зі всім світом".

"Ми - основа і скріплення тієї цивілізації, яка здатна народжувати ідеї і переконувати у цьому весь світ. Легко продати своє первородство, але ніколи це не було безболісно", - вважає патріарх Кирило.

Він також ще раз висловився "проти використання політичної фразеології і політичних аргументів" у дискусії з приводу можливості автокефалії Української церкви. "Суверенній країні - суверенна Церква". Звідки це все? "Чому ми повинні підкорятися патріархові в Москві?" І це говорять ті, хто запрошує сюди (до України - ред.) Константинопольського патріарха. Чому ж Московському не можна, а Константинопольському можна?" - заявив патріарх.

 

У наших із Ющенком позиціях було щось спільне, говорить Кирило

Патріарх Кирило заявив про спільність намірів із президентом України Віктором Ющенком щодо пошуку шляхів подолання церковного розколу в Україні.

"Я висловлював йому (Ющенку - прим.ред.) своє розуміння того, що відбувається сьогодні в Україні, він мені виклав своє. У цих позиціях було щось спільне - що необхідно шукати шляхи виходу з церковної кризи" - так патріарх Кирило під час бесіди з учнями Київської духовної академії в середу прокоментував підсумки зустрічі з українським президентом, що відбулася раніше цього тижня.

За словами патріарха, "ми повинні шукати ці шляхи всі разом" - в першу чергу за участю предстоятеля Української православної церкви митрополита Київського Володимира і всього українського єпископату, а також за участю влади України. При цьому патріарх підкреслив, що його діалог з Ющенком був "дуже відкритим і недипломатичним".

Він пояснив, що не визнає так звану дипломатичність, коли "говорять одне, а роблять інше". "Я розмовляв з Віктором Андрійовичем з повною свідомістю того, що переді мною президент суверенної держави, наділений владою і високими повноваженнями", - відзначив патріарх Кирило.

Візит патріарха до Києва виправдав очікування, говорять в УПЦ МП

Візит патріарха Московського і всієї Русі Кирила до Києва підтвердив раніше озвучені очікування й оцінки, вважають в Українській православній церкві (Московський патріархат). "На мій погляд, цей візит підтвердив ті очікування, ті оцінки, які давалися напередодні візиту", - сказав на прес-конференції в середу голова відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП) архімандрит Кирило (Говорун).

Він пояснив, що візит патріарха дійсно був не політичним, а пасторським. Патріарх Кирило, додав представник УПЦ, зумів вивести тональність візиту виключно в духовну площину.

За словами голови синодного інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) Георгія Коваленка, УПЦ вдалося реалізувати декілька інформаційних проектів під час візиту патріарха. Зокрема, постійно функціонує сайт, який освітлює цю подію, також проводяться регулярні телетрансляції богослужінь, що дає можливість кожному дивитися, слухати і давати власні оцінки тому, що відбувається.

Коваленко додав, що кожен глядач міг переконатися в тому, що патріарх Кирило закликає не ділити церкву за політичними перевагами. "Ми бачимо, що основним наміром патріарха є перевести дискусію церковну не в площину політичну, а в площину духовно-просвітницьку", - додав він.

 

Експерти: цей візит дасть поштовх до розвитку православ'я в Україні та принесе розчарування для інших церков східного обряду

Експерти вважають, що підпорядкування Української православної церкви Московського патріархату Російській православній церкві суперечить традиції православного світу. Таку думку вони висловили в експертному опитуванні Інституту Горшеніна щодо значення та наслідків для українського православ’я візиту до Києва патріарха Московського і всієї Русі Кирила, пише УНІАН.

Архієпископ Української автокефальної православної церкви Ігор Ісіченко вважає, що візит Кирила матиме певне значення для консолідації суспільних сил, які пов’язані з УПЦ МП, але значною мірою, навпаки, цей візит принесе розчарування.

"Також мені здається, що навряд чи сам перебіг і підготовка цього візиту, призначеного на передвиборчий час, сприятиме порозумінню УПЦ МП з іншими церквами східного обряду в Україні. Очевидно, що негативний наслідок від подібних заходів - це політизація церковного життя, яка і так досягла у країнах посткомуністичного блоку дуже серйозних вимірів", - зазначив архієпископ.

Натомість доцент Львівського національного університету, релігієзнавець Андрій Юраш вважає, що релігійна ситуація в Україні розвивається за власною логікою, власним сценарієм. На його думку, дедалі більше вона намагається відповідати суспільним очікуванням, які, згідно з багатьма соціологічним дослідженням, показують ситуацію в Україні: "створення Помісної церкви є прагненням дуже значної частини української громади, відповідно в цьому напрямку і треба рухатися".

Втім, "ідеологія, свідомість патріарха Кирила спрямовані на те, щоби максимально посилити вплив і значення УПЦ, тих представників духовенства і частково мирян, які однозначно негативно зорієнтовані на ідею автономії чи, тим більше, автокефалії, тобто створення помісної УПЦ". За його словами, є безліч фактів, які свідчать саме про таку позицію патріарха Кирила.

Він нагадав, що нещодавно в одному з інтерв’ю патріарх відверто сказав, що ідея автокефалії підтримується в Україні журналістами і політиками. "Тобто він і далі наполягає на штучності цієї ідеї і як противагу їй пропагує ідею духовної єдності, спільності традиції Володимирового хрещення, яка є базою єдиної східнослов’янської православної цивілізації", - наголосив науковець.

На думку Юраша, цей візит об’єктивно буде десь сприяти "консолідації усіх цих груп в УПЦ, які поділяють таку ж думку". "Хоча з іншого боку, напевно, це поглибить розчарування тієї все більш впливової у середовищі УПЦ групи духовенства, яке намагається українізувати православ’я в Україні", - додав він.

Подібну думку має і народний депутат України ІV скликання, настоятель Церкви св. мучеників Бориса і Гліба (УАПЦ) Юрій Бойко.

"Кількість православних громад, кількість православних монастирів, які входять в юрисдикцію Московського патріархату, є найбільшою, хоча згідно з соціологічними опитуваннями кількість людей, які визнають себе причетними саме до Українського патріархату, є більшою, ніж тих, хто визнає себе причетним до Московського патріархату", - розповів він.

 

Водночас він зауважив, що за кількістю громад і монастирів Московський патріархат є найбільш численним і тому, на його думку, зрозуміло, що приїзд патріарха є логічним. "Він не може не приїхати після інавгурації до України, оскільки він є главою церкви", - зазначив Бойко.

 

Священик не думає, що перебування Кирила в Києві якимось чином відіб'ється на світогляді, політичних та релігійних поглядах українців. "Хоча якщо будуть якісь заяви - я не думаю, що вони будуть на користь українського православ'я. Все-таки він буде вести лінію держави Росії. Це зрозуміло, це традиційно для РПЦ – відстоювати саме державну позицію, а не позицію релігійну, яка відповідала б духові безпосередньо церкви. Зрозуміло, що тоді знову почнуться непорозуміння в церкві, які почали вже узгоджуватися - громади припинили конфлікти та почали йти до порозуміння", - вважає Бойко.

 

На думку політтехнолога Олега Медведєва, візит патріарха Кирила в Україну для України має негативне значення, а для Росії - значення позитивне.

 

"Основний месидж Кирила – Москва ніколи не погодиться на визнання незалежності УПЦ – ні в особі УПЦ КП, ні в особі УПЦ МП", - сказав він. На його думку, цьому є дві причини. По-перше, якби в Україні утворилася єдина помісна УПЦ, вона б за кількістю єпархій, парафій і реально вірних була б зіставна з РПЦ. І від того роль і значення РПЦ у православному світі значно зменшилось би.

 

Друга причина полягає в тому, що РПЦ є елементом політичної системи "відроджуваної російської неоімперії, і одна із функцій РПЦ – це через риторику про духовність утримувати Україну в сфері російського політико-гуманітарного впливу", - вважає Медведєв.

 

"Більш того, із достовірних джерел мені відомо про плани патріарха Кирила суттєво обмежити і без того куцу самоврядність УПЦ МП в межах РПЦ. Ідеться зокрема про негласну вказівку, за якою відтепер УПЦ МП утворення нових єпархій і призначення нових єпископів має погоджувати з Москвою", - розповів він.

 

Медведєв припускає, що РПЦ не дуже довіряє митрополиту Володимиру, позиція якого щодо автокефалії за 17 років змінилася. "Якщо в 1992 році її можна було виразити словом "ніколи", то зараз більш правильним був би вираз "колись" - тобто, що це в принципі можливо, але не на часі. І тому патріарх Кирило вибудовує автономну систему стосунків із москвофільською партією в УПЦ МП і з українською політичною елітою", - говорить експерт.

 

Медведєв упевнений, що і в РПЦ, і в УПЦ МП, не говорячи вже про незалежні українські православні юрисдикції, всі чудово розуміють, що залежність найбільшої православної церкви ненайменшої європейської країни від іноземного центру з точки зору православного світу є патологією.

 

 

 

"На відміну від католицького світу, у православ'ї існує правило, відповідно до якого кожна незалежна православна держава має незалежну православну церкву. Так є в Росії, Болгарії, Румунії, Грузії, Сербії, на Кіпрі тощо. Тому підпорядкованість УПЦ МП Російській православній церкві суперечить традиції православного світу. Цю очевидну істину під час свого перебування в Києві патріарх Кирило ретельно обходив", - констатував політтехнолог.

 

Іншу думку має директор київської філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов. Він вважає, що візит патріарха Кирила матиме надзвичайно важливе значення для українського православ'я, і те, як візит висвітлюється в ЗМІ, свідчить про неабиякий інтерес до нового патріарха, його слів та дій, не тільки серед православних християн, а й серед представників інших конфесій.

 

"Я думаю, що цей візит дасть поштовх для розвитку православ'я в Україні і, можливо, допоможе подолати, або, принаймні, пом'якшити той розкол, який зараз існує. Я думаю, що наслідком цього візиту стане те, що ті священики УПЦ МП, котрі підтримували ідею-фікс Ющенка про створення єдиної помісної церкви канонічним або неканонічним способом, тепер переглянуть свої позиції. Оскільки зрозуміють - після проповідей патріарха, після його зустрічей зі священиками, - які наслідки може здобути ця ідея, втілена у життя. Якщо дійсно неканонічним шляхом знову здобувати для себе якийсь-там особливий статус – до чого закликає українська влада українських священиків – то може статися новий розкол, ще більш болючий для України", - сказав Корнілов і додав: "Я вважаю, що візит патріарха Кирила буде сприяти формуванню правильних поглядів на церковну ситуацію в Україні серед священиків та прихожан".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 1822 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ