Пт, 2024-03-29, 16:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 3 » Українська тіньова економіка виросла на 7% - до 36% офіційного ВВП
21:37
Українська тіньова економіка виросла на 7% - до 36% офіційного ВВП
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Унаслідок посилення кризи обсяг тіньової економіки України в I кварталі виріс на 7 процентних пунктів, до 36% офіційного ВВП. Але, на думку експертів, таке збільшення тіні не є наслідком масового приховування підприємствами своїх реальних фінансових і виробничих показників. Воно викликане тим, що тіньова економіка швидше адаптувалася до кризи, ніж офіційна, вважають економісти, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Тінізація української економіки в I кварталі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року виросла на 7 процентних пунктів і досягла 36% від офіційного ВВП країни, повідомило Міністерство економіки. Втім, до неділі ця інформація зникла з сайту міністерства, а в його прес-службі повідомили, що робота над обчисленням цього показника ще не завершена. Як розповіло джерело в Мінекономіки, звіт про тіньовий ВВП дійсно в п'ятницю, 31 липня, був розміщений на їхньому сайті, але вже за годину знятий.

Збільшення тіні показали всі чотири методи, що використовуються міністерством. "Зростання тіньової економіки спостерігається в багатьох державах, у тому числі і в економічно розвинених країнах Європи. Це реакція бізнесу на економічну кризу, і Україна відрізняється лише тим, що спочатку обсяги тіньової економіки у нас були вищі", - пояснив один із співробітників Мінекономіки. Офіційні структури ЄС поки не оприлюднили розрахунків щодо тіньової економіки.

За оцінками австрійського економіста Фрідріха Шнейдера, в 14 найбільш заможних країнах ЄС частка тіньової економіки виросла з початку року на 0,3-0,9%. У Північній Європі її частка зараз становить 10-18% від реального ВВП, в Середземномор'ї - 20-25%, а в колишніх соціалістичних державах - 36-39% (в Україні - 57%).

Активізація тіньової економіки в Україні фіксувалася і в IV кварталі минулого року. В цілому за підсумками 2008 року тіньова економіка виросла на 3,1 процентних пункти, до 31% від ВВП, що стало максимальним показником з 2001 року. Тоді Мінекономіки пояснювало таке різке зростання реакцією бізнесу на кризу. Зараз в міністерстві серед його чинників назвали неефективну податкову політику і бюджетну підтримку реального сектору економіки.

Семивідсоткове зростання частки тіньового сектору може зовсім не означати масового переходу підприємств до подвійної бухгалтерії і неофіційних операцій, говорять експерти.

"Звичайно, деяке перетікання економіки в тінь існує. Але в основному економічний спад був зафіксований в металургії і машинобудуванні (за підсумками I кварталу - на 43,7% і 54,6% відповідно) - достатньо зарегульованих секторах, де рівень тінізації мінімальний", - запевняє аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников.

Спад ВВП в цілому за підсумками I кварталу становив 20,3%. З думкою експерта погоджується аналітик компанії Gainsfort Research Євгенія Ахтирко: "Зростання тінізації можна чекати лише в секторі послуг і особливо в торгівлі. Проте там спостерігається реальне зниження торгового обороту, тому не можна стверджувати, що відхід в тінь був значним". Торговий оборот в I кварталі впав на 18%.

Виходячи з підрахованого Держкомстатом номінального ВВП, обсяг тіньової економіки в I кварталі 2008 року становив 54,44 млрд грн, а в I кварталі нинішнього - вже 65,96 млрд грн. Таким чином, номінальна тіньова економіка виросла на 21% (номінальний офіційний ВВП скоротився на 3,5%), що майже ідентично рівню інфляції в економіці - 22,4%. Тому коректніше говорити про те, що криза в набагато менше вплинула на тіньовий сегмент, упевнені економісти.

"Безумовно, певний спад спостерігався і в тіньовій економіці. Але унаслідок набагато меншої зарегульованості вона краще адаптувалася до нових економічних умов", - зазначає Сальников. Невелике зниження реального тіньового ВВП на фоні 20-процентного падіння реального офіційного ВВП могло забезпечити збільшення частки тіні в економіці України.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1432 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ