Пт, 2024-03-29, 01:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 3 » У Ющенка відхрестилися від причетності до графіка Кіріла. А він все ж відвідав Рівне
22:17
У Ющенка відхрестилися від причетності до графіка Кіріла. А він все ж відвідав Рівне
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

У Секретаріаті президента України відкидають свою причетність до зміни програми візиту патріарха Московського Кіріла, передає "Інтерфакс-Україна".

"Секретаріат президента України не є координатором програми візиту до України предстоятеля Російської православної церкви. Цим займається відповідна комісія Української православної церкви і Московська патріархія", - заявив заступник голови СП Юрій Богуцький, коментуючи інформацію про те, що скасування візиту патріарха Кіріла до Рівного пов'язано з рекомендаціями президентського Секретаріату, повідомляє прес-служба глави держави в понеділок.

Разом з тим він пояснив, що під час попередніх консультацій щодо майбутнього візиту патріарха Кіріла до України до уваги представники Московської патріархії інформувалися про релігійну ситуацію в Рівному і настрої представників різних конфесій і громадських організацій, які базувалися на аналізі численних звернень до державних органів влади і даних правоохоронних органів.

За його словами, в суботу, 1 липня, за ініціативою Московської патріархії відбулася телефонна розмова, під час якої остаточне ухвалення рішення щодо відвідин Рівного було віддано на розсуд організаторів візиту.

"Ще раз зазначаю: ініціатором змін до програми візиту патріарха Кіріла був не Секретаріат президента України. Хотів би просити представників ЗМІ під час коментування делікатних питань, які зачіпають релігійну сферу, бути максимально коректними і точними", - підкреслив Богуцький, пояснивши: "Адже відомо, що в Україні і поза її кордонами є сили, зацікавлені в тому, щоб патріарх Московський і всієї Русі мав обмежене уявлення про справжню різноманітність позицій громадян, вірян православних України, щодо прагнення до освіти в Україні єдиної помісної православної церкви".

Янукович дорікає владі, які лізе у релігійні справи

Тим часом, лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявляє про неприпустимість втручання держави у справи церкви.

"Нинішня влада неприпустимим чином втручається в справи Церкви, політизує церковні справи, намагається диктувати вірянам, в якому храмі молиться. Цим влада підштовхує країну до розколу", - цитує Януковича прес-служба Партії регіонів в понеділок.

"Нам потрібні в країні спокій, мир і діалог. На такій основі потрібно будувати майбутнє нашої держави", - підкреслив лідер Партії регіонів.

Литвин вимагає, щоб влада не примушували українців ходити до тієї або іншої церкви

Голова Верховної Ради Володимир Литвин також виступає проти втручання політиків у створення Української помісної церкви. Про це сказано у повідомленні прес-служби Ради.

На думку Литвина, єдина канонічна православна церква могла б зіграти велику консолідуючу і духовну роль і стала б благом для України.

При цьому спікер висловився категорично проти адміністративних методів створення такої церкви за участю політиків, оскільки, на його думку, це підсилить протистояння і розкол.

"Я виходжу з того, що політикам потрібно заборонити втручатися в ці питання. Єдина церква - це справа вірян, ця справа виняткова пастви і церковних ієрархів, це їх усвідомлення і їхня воля", - вважає він.

Спікер підкреслив, що створення такої церкви має відбуватися своєчасно, послідовно і на основі православних канонів.

Коментуючи підсумки візиту до України Патріарха Московського і всього Русі Кіріла, Литвин висловив надію, що цей візит посприяє поліпшенню взаємин України і Росії.

При цьому він закликав політиків не використовувати візит Кіріла до України у виборчих цілях.

Скасувати візит в Рівного могли через сильний протест, викликаний заявами Кіріла

Тим часом, протест проти візиту до України патріарха Кіріла виявився сильнішим, ніж очікувалося. Так прокоментував професор філософії і мистецтвознавства Національної академії наук України Дмитро СтеповикУНІАН. зміни в графіці візиту патріарха, передає

"Очевидно, що акції протесту в Західній Україні через приїзд патріарха були очікуваними, але що вони наберуть такого розмаху, що доведеться вносити корективи до графіка візиту, небагато хто чекав", - зазначив професор.

На його думку, протест з боку частини українського суспільства діям Патріарха посилився після його заяв у Донецьку і Криму, які носили політичний характер. "Проблема в тому, що самі заяви Кіріла підсилюють негативні настрої проти його візиту", - зазначив професор.

За словами Степовика, не зважаючи на те, що візит Патріарха до України було ретельно продумано, "із самого початку - з моменту його прибуття до Києва він пішов не так, як планувалося".

В неділю вдень стало відомо, що літак патріарха Кіріла з Севастополя, вилетів до Києва замість того, щоб попрямувати до західноукраїнського міста Рівного.

Тим часом, раніше МВС просило жителів західної України проявити толерантність під час візиту патріарха. А пізніше стало відомо, що жителі Рівного настільки засмутилися, коли глава РПЦ не приїхав до їхнього міста, які поверталися з місця очікування у сльозах.

Як повідомив у неділю глава Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату архієпископ Волоколамський Іларіон, зміни програми візиту глави РПЦ відбулося за вказівкою української влади.

"Влада мотивувала це питаннями безпеки. У керівництві адміністрації Віктора Ющенка нас повідомили, що для забезпечення безпеки нам необхідно змінити маршрут пастирської поїздки Святійшого патріарха", - сказав архієпископ.

В даний час патріарх Кіріло продовжує візит західними областями України. Після відвідин монастиря в місті Корец глава РПЦ відправитися до Хмельницької області (Городок), а потім на Волинь і до Почаєва. Візит завершиться 5 серпня.

Кіріло все-таки побував у Рівному, звідки його - "московського попа" - виганяли націоналісти

Патріарх все ж таки приїхав до західноукраїнського міста Рівне, провівши службу в Коріцком монастирі в Рівненській області.

На центральній площі міста Патріарха зустріли декілька тисяч православних вірян і духівництво Рівненської єпархії.

Сьогодні біля Свято-Воскресенського собору в Рівному зібралося декілька тисяч людей.

Зустріти патріарха вийшли як його прихильники, так і невелика група опонентів, які тримають державні прапори України і прапори Української народної партії. В руках у них плакати із зверненням до Патріарха про створення Української єдиної помісної православної церкви.

На фасаді приміщення єпархії Української православної церкви Київського патріархату, розташованої поряд із собором, вивішено велике гасло: "Україні - єдину Помісну православну церкву" за підписом Юрія Костенка, голови УНП. На цьому ж плакаті слова Тараса Шевченка: "Борітеся - подолаєте!"

Поява Патріарха на центральній площі під урочистий дзвоновий дзвін викликала бурхливу реакцію присутніх, як прихильників, так і супротивників його візиту. Прихильники РПЦ почали скандувати: "Наш патріарх - Кіріло". На іншому кінці площі українські націоналісти кричали: "Геть московського попа!"

При цьому в департаменті зв'язків з громадськістю МВС України повідомили, що жодних ексцесів під час відвідин Патріархом Західної України не відбувається.

Як зазначили в ДСО, Кіріло провів службу у жіночому монастирі Корецкому, який знаходиться на кордоні Житомирської і Рівненської областей і в наразі їде через Рівне до Луцька.

В Українській православній церкві приїзд Кіріла в Рівному розцінили як "виконання наміченої програми". "Патріарх відвідує це місто, як було заплановано спочатку, і це для нас дуже радісно, - сказав прес-секретар митрополита Київського Володимира священик Георгій Коваленко. - Це велика моральна підтримка вірян нашої Церкви, які проживають в Рівненській області".

Пізніше понад 4 тисячі людей зустріли патріарха у Луцьку на місці будівництва кафедрального собору в ім’я Всіх святих, що в землі Волинській просіяли.

Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт звернувся до присутніх із закликом зберігати розсудливість і терплячість. Також він нагадав, що рівно 19 років тому і один день, як Патріарх Олексій II відвідав Волинь, "і сьогодні його наступник прибуде, щоб благословити і сколихнути всі волинські серця".

Водночас, близько ста активістів волинського осередку ВО "Свобода" влаштували мітинг біля храму, який мав відвідати Кіріло. Люди у вишиванках із українською символікою, прапорами "Свободи" та українськими прапорами вигукували гасло: "Незалежній державі – незалежна церква".

Ніякої загрози життю і здоров'ю патріарха Кіріла на території України не було, і немає, стверджує Наливайченко

Ніякої загрози життю і здоров'ю патріарха Московського Кіріла на території України не було, і немає, стверджує голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

"Ніяких погроз не було, і я можу спростувати офіційно всі джерела, які заявляли протилежну інформацію", - сказав Наливайченко журналістам в понеділок в Києві.

Він запевнив, що МВС і СБУ працюють "саме над тим, щоб забезпечити безпеку віруючих людей, які відвідують ті або інші заходи під час перебування цієї духовної особи на нашій території".

"Я думаю, що це неправдива інформація, яка надмірно політизується", - переконаний Наливайченко, коментуючи інформацію, що з'явилася, про можливі провокації відносно патріарха Кіріла.

"Все спокійно, ніяких погроз не було. Правоохоронна система України працює над тим, щоб їх не було", - наголосив голова СБУ.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 1619 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ