Пт, 2024-04-19, 15:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 3 » В Україні дорожчає цукор. Тимошенко звинувачує міністерства, а вони - трейдерів
22:43
В Україні дорожчає цукор. Тимошенко звинувачує міністерства, а вони - трейдерів
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Регіони продемонстрували стрімке зростання цін на цукор, в деяких областях стрибок становив 2 грн на кілограмі за два дні. Учасники ринку озвучують різні версії того, що трапилося - від чергового короткострокового коливання до вичерпання запасів і початку кризи на ринку, пишуть "Экономические известия".

Ціна 1 кг цукру в Сумській області за останні декілька днів сягнула майже 7 грн. Зокрема, в Конотопі роздріб реалізує солодкий продукт по 6,9 грн/кг проти близько 5 грн на початку минулого тижня. У харківському регіоні ціна великого опту починається з 6 грн. У південному регіоні - 5,8 грн/кг (опт).

Великі оператори декларують незмінність оптово-відпускних цін, і покладають відповідальність за зростання цін на посередницьку ланку. Проте на питання, чи можна можливість такої спекуляції вважати симптомом вичерпання запасів, учасники ринку відповіли: поза сумнівом. "Зараз самий час реалізувати цукор попередніх сезонів, що залишився на руках, для закриття провалу на ринку", - зазначив один з операторів.

Зазначимо, що, за версією уряду, зростання цін на цукор обумовлене недоглядом Мінагрополітики і Мінекономіки. За словами Юлії Тимошенко, "недобросовісна робота" двох міністерств дозволила дестабілізувати ринок. "Ми робимо все для того, щоб зламати монополію на ринку цукру", - підкреслила вона. У свою чергу, в Мінагрополітики впевнені, що за зростання цін на цукор несуть відповідальність недобросовісні учасники ринку. "Зростання роздрібних цін на цукор - це наслідок, я думаю, монопольних проявів на внутрішньому ринку", - підкреслив перший заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан.

Він зазначив, що для стабілізації ринку цукру Аграрний фонд реалізував близько 10 тис т цукру. Ціни продукту з АФ, дійсно, майже удвічі нижчі, ніж на вільному ринку, проте товарні інтервенції на сьогодні мають за великим рахунком соціальний ефект, а не економічний, зважаючи на їх невеликий обсяг. Наприклад, за даними Миколаївської ОДА, область отримала 85 т цукру з АФ і ще 40 т має надійти найближчим часом. При цьому, як повідомили в одній з торгових мереж, весь запас держрезервівського цукру (40 т) за ціною 4,05 грн/кг був викуплений за декілька годин. Ряд магазинів планує ввести обмеження на продаж солодкого продукту - не більше 3 кг в одні руки.

Фахівці АМКУ упевнені, що економічних передумов для подорожчання немає. Як заявив в.о. голови Антимонопольного комітету України Олександр Мельниченко, АМКУ здійснюються дослідження діяльності оптових торговців цукром і великих торгових мереж, через які здійснюється його роздрібна реалізація. "Всім територіальним відділенням комітету дані мною доручення посилити контроль за ситуацією на ринку", - сказав він.

При цьому, на думку експертів, повноцінно кризовим роком на цукровому ринку стане не прийдешній сезон, а наступний. "Ну, припустимо, в цьому ще протягнемо, доїмо запаси, сирець переробимо. Але через рік люфту не залишиться. Малоймовірно, що сільгоспвиробники істотно наростять виробництво буряка", - зазначають аналітики.

Наявність перехідних запасів, які декларують посадовці (600-700 тис т на 1 вересня) і які повинні замінити дельту недовироблення, також викликають сумніви.

"Запаси вичерпані за декілька сезонів недовироблення, - розповів директор агентства "ААА" Сергій Наливка.- Стоїть реальна необхідність в імпорті не тільки сирцю, але і готового продукту". Зазначимо, що зарубіжний продукт також навряд чи буде дешевим - тенденції на внутрішньоукраїнському ринку перегукуються із загальносвітовими. Через зниження урожаю в країнах - найбільших світових виробниках цукру - Бразилії і Індії світові ціни на цукор в поточному році можуть сягнути максимуму за 28 років і перевищити 19,73 цента за фунт.

При цьому ємність українського ринку цукру оцінюється в 1,8-2 млн т на рік. В Україні в 2008 р. було вироблено 1575 тис т цукру.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1429 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ