Пт, 2024-04-26, 01:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 6 » Ющенко "непристойно пізно" погодився на посла РФ в Україні Зурабова
20:37
Ющенко "непристойно пізно" погодився на посла РФ в Україні Зурабова
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент України Віктор Ющенко підписав агреман (згода призначити на посаду голови дипмісії. - прим.ред) на призначення Михайла Зурабова послом РФ у Києві.

Агреман вже передано до російського посольства, повідомила прес-секретар глави української держави Іріна Ванникова в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

Вона повідомила, що агреман на призначення Зурабова послом Російської Федерації в Україні було підписано в середу. "В четвер о 10.00 агреман було вручено тимчасовому повіреному у справах Російської Федерації в Україні Всеволоду Лоскутову", - сказала Ванникова.

Пізніше і сам президент підтвердив надання агремана на нового Надзвичайного і Повноважного Посла Росії в Україні. Як повідомили у Головній службі інформаційної політики Секретаріату Президента, про це він заявив сьогодні під час прес-конференції в Одеській області.

Зокрема, Ющенко наголосив, що Україна конструктивно налаштована у дипломатичних відносинах з Росією. Він повідомив, що українською стороною погоджено агреман на призначення нового Надзвичайного і Повноважного Посла Росії в Україні Михайла Зурабова.

"Всі питання, які стосуються призначення і перебування посла, вирішені. Я не бачу в цьому якихось проблем державного рівня", - сказав Ющенко.

Втім, Зурабов не одразу почне виконувати свої обов'язки: за інформацією джерел, глава держави ще не скоро прийме від нього вірчі грамоти. Це може спровокувати новий скандал, враховуючи, що мовчання Києва у відповідь на російський запит по кандидатурі Зурабова і так вийшло за рамки дипломатичної пристойності, пише газета "КоммерсантЪ-Украина" з посиланням на джерела в МЗС України.

У Кремлі навіть допускають, що голову дипмісії буде направлено до України вже після президентських виборів (вони відбудуться 17 січня 2010 року).

Той факт, що новий посол РФ незабаром отримає агреман України, водночас підтвердили джерела відразу в декількох українських відомствах.

"Видача агреману Михайлу Зурабову відбудеться у самий найближчий час", - відповіли в прес-службі президента.

Джерело в МЗС підтвердило згоду України на призначення Зурабова. За словами дипломата, агреман підписано президентом, і, можливо, вже сьогодні про це буде оголошено офіційно.

Зурабов чекав на вирішення своєї долі українською стороною понад місяць. Про те, що Кремль визначився з наступником відкликаного з України Віктора Черномирдіна, стало відомо ще наприкінці червня.

Тоді ж Москва направила українській владі відповідний запит. Згідно з неписаними дипломатичними правилами відповідь на нього у вигляді агреману Зурабову повинна була надійти з Києва не пізніше, ніж за 36 днів, притому що зазвичай це забирає від одного до двох тижнів.

Проте українська влада через якісь причини витримала довгу паузу, яка вийшла за межі дипломатичної пристойності. Зазвичай так відбувається, коли одна країна хоче дати зрозуміти інший, що кандидатура того або іншого дипломата для неї неприйнятна.

Але, як завірили в МЗС РФ, ніяких претензій до персони Зурабова у Києві ніхто не пред'являв - ані публічно, ані по дипломатичних каналах. "Затягування з видачею агреману схоже на дрібну помсту незрозуміло за що", - припустило джерело в російському дипломатичному відомстві.

Але навіть якщо цього тижня Зурабову дадуть агреман, це зовсім не означає, що він зможе відразу ж почати виконувати обов'язки посла. Для цього йому слід вручити Ющенкові вірчі грамоти, і лише з цієї миті він буде уповноважений представляти в Україні російського президента і вести переговори на різних рівнях.

Тут, як дали зрозуміти джерела в МЗС, на Зурабова також чекають проблеми. "Таке враження, що є настрій під різними приводами відстрочити день вручення російським послом вірчих грамот президентові. На який час - сказати поки складно. У нас навіть жартують, що він вручить грамоти вже наступному президентові України", - зізнався український дипломат, який займається російським напрямом.

Болісна процедура призначення Зурабова доводить, що російсько-українські відносини переживають, мабуть, найглибшу кризу за всі пострадянські роки. Для порівняння: питання призначення послом Черномирдіна у 2001 році було вирішено одним дзвінком тодішнього президента РФ Володимира ПутінаЛеоніду Кучмі. Причому Кучма прийняв у Черномирдіна вірчі грамоти в день прибуття останнього до Києва. своєму колезі

Тепер же на подібну оперативність розраховувати не доводиться. "Факт видачі агреману не надасть Зурабову всієї повноти посольської влади, але, принаймні, дозволить приїхати до Києва. А наявність посла все ж краще, ніж його відсутність, - вважає джерело у МЗС. - Це хоч якийсь канал зв'язку".

Тим часом далеко не факт, що, отримавши агреман, Зурабов тут же поїде до Києва. Історія тривалого узгодження його кандидатури з українською стороною, а також нещодавній дипломатичний скандал між Москвою і Києвом, який закінчився висиланням радника посольства Росії в Україні і радника українського посольства у РФ, що обурило Кремль.

За наявними даними, в адміністрації Дмитра Медведєва серйозно почали розмірковувати про те, чи не відкласти приїзд Зурабова до України і чи направити його туди вже після президентських виборів.

Зурабов - колишній голова Пенсійного фонду Росії і міністр охорони здоров'я Росії - є уродженцем Ленінграда. За словами джерел, Зурабов відомий тим, що "скрізь лобіював страхову компанію "Макс", в якій він виступив засновником".

Зурабов працював міністром охорони здоров'я до осені 2007 року, з того часу - радник президента з проблем реформування соціальної сфери.

Джерело, наближене до адміністрації президента РФ, говорить, що колишній міністр давно претендував на важливу дипломатичну роботу, а у адміністрації були перед ним певні зобов'язання як перед членом команди Путіна.

Зурабов - путінський кадр, відповідна фігура з погляду нинішнього кадрового підходу, говорить екс-радник Ющенка Борис Нємцов.

Тим часом, є і інші думки. Зурабов - "недостатньо публічна фігура, не схильний до виступів і відстоювання своєї позиції. І взагалі гадаю, що Черномирдін, відкриваючи карту, діяв без особливих на те повноважень", - вважає депутат і голова Інституту країн СНД Костянтин Затулін.

"Зурабов? Навряд чи. Це людина самозакохана, недовірлива. Йому буде дуже важко встановити контакт з українською елітою", - дивувався Затулін в той час, коли персона Зурабова тільки передбачалася.

Раніше джерела стверджували, що посол почне працювати вже у липні, чого, як виявилось, не відбулося.

Крім того, за деякими даними, новий посол Росії в Україні мав привезти з собою рекомендації РФ з приводу кандидатур українського президента, прем'єра і голови Верховної Ради.

Тим часом в Посольстві Російської Федерації в Україні найближчим часом очікують на приїзд нового посла Росії Михайла Зурабова, про це повідомив Тимчасовий повірений у справах РФ в Україні Всеволод Лоскутов. "Думаю, вже найближчими днями, може і годинами, будуть якісь рішення про подальші наші кроки, зокрема, щодо приїзду і початку роботи нового посла", - сказав він.

Лоскутов також нагадав, що згідно із процедурою посол і керівництво МЗС мають визначити, коли саме посол має виїхати до України. Лоскутов також повідомив, що після приїзду Зурабов має вручити вірчі грамоти Президенту України Віктору Ющенку. "Терміни узгоджуються в робочому порядку", - сказав Лоскутов, зазначивши, що зараз Президент України у відпустці.

Він також сказав, що Зурабов активно готується до роботи в Україні."Михайло Юрійович ретельно та інтенсивно готується до роботи тут, зустрічався і зустрічається з керівниками російських міністерств і відомств, які займаються російсько-українськими відносинами у різних сферах", - сказав він.

"Я впевнений, що він готовий працювати, тим більше, з сьогоднішнього дня дано згоду, і він може вже і в Москві робити кроки щодо офіційних зустрічей з українськими представниками, зокрема Посольства", - сказав Лоскутов.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1767 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ