Сб, 2024-04-20, 07:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 11 » Медведєв звинуватив Ющенка в антиросійському курсі України
17:36
Медведєв звинуватив Ющенка в антиросійському курсі України
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент Росії Дмитро Медведєв звинуватив нинішнє українське керівництво у проведенні антиросійського курсу і заявив, що приїзд до України нового посла Росії відкладається, передає "Інтерфакс-Україна".

"В умовах антиросійського курсу українського керівництва мною ухвалено рішення відкласти приїзд до України нашого нового посла. Конкретні терміни буде визначено пізніше з урахуванням реального розвитку російсько-українських відносин", сказано у листі Медведєва президентові України Віктору Ющенку, повідомила прес-служба Кремля.

У російській прес-службі підкреслили, що Медведєв направив листа Ющенку, в якому відверто поділився з українським лідером "глибокою заклопотаністю нинішнім, без перебільшення, кризовим станом російсько-українських відносин".

У ньому наголошується, що "проблеми у двосторонній співпраці, звичайно, існували і раніше".

"Це було природно для ситуації після розпаду Радянського Союзу, коли довелося будувати відносини між двома суверенними державами. Проте те, що ми спостерігаємо за роки Вашого президентства, не можна сприймати інакше, як відхід української сторони від принципів дружби і партнерства з Росією, закріплених у Договорі 1997 р. Я вже писав Вам про це в листопаді минулого року, але ситуація не тільки не виправляється, а, навпаки, - деградує", - підкреслює Медведєв.

Росія не може пробачити Україні Грузію

Зокрема, зазначає він, "негативний суспільний резонанс викликала антиросійська позиція України у зв'язку з варварським нападом режиму Саакашвілі на Південну Осетію".

Як відомо, після серпневого конфлікту в Грузії Росія визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії. До такого рішення прийшла і Нікарагуа, а ось Україна, як і решта країн світу, визнала цілісність Грузії, засудивши дії Росії. РФ, у свою чергу, розцінила таку реакцію сусідніх держав, у тому числі й України, як особисту образу.

"Через рік після тих трагічних подій знов гостро постає питання про те, що мирних жителів і російських миротворців в Цхінвалі вбивали з української зброї", - заявляє президент РФ.

Він підкреслює, що "ті в Києві, хто поставляв озброєння грузинській армії і, до речі, не має наміру припиняти робити це і зараз, повністю розділяють з Тбілісі відповідальність за скоєні злочини".

Тут варто зазначити, що Росія неодноразово звинувачувала Україну в незаконних постачаннях зброї Грузії. Наприклад, 5 жовтня 2008 року журналісти національного російського телеканалу "Росія" в програмі "Вести недели" заявили, що Україна продавала сучасне озброєння "режиму Саакашвілі" і вчила особовий склад грузинських збройних сил, як поводитися з ним.

У МЗС України заявили про безпідставність звинувачень з боку Росії щодо постачань української зброї до Грузії. Через рік РФ поновила свої звинувачення і офіційно заявила про те, що Україна незаконно поставляє зброю Грузії.

Медведєв не розділяє бажання Ющенка долучити Україну до НАТО

Медведєв, у свою чергу, також зазначає, що "політичне керівництво України, ігноруючи думку громадян своєї країни - не говорячи вже про відому Вам позицію Росії, - вперто продовжує курс на вступ до НАТО".

"Причому як "аргумент" використовуються натяки на "російську загрозу" безпеці України, якої, як Ви чудово знаєте, немає і бути не може", - зазначає керівник РФ у своєму листі українському керівникові.

Як відомо, президент Ющенко неодноразово говорив, що вступ України до НАТО стане гарантією національного суверенітету і територіальної цілісності Української держави. Він висловив переконання, що свого часу українському народу вистачить мудрості зробити правильний вибір.

При цьому в НАТО не раз заявляли про те, що одним з основних критеріїв для вступу до Альянсу є проведення необхідних реформ.

Зауважимо, в той час, як український президент чекає від лідера США позитивних сигналів щодо вступу країни до НАТО, американська влада закликає свого лідера відмовитися від підтримки прагнення Грузії й України вступити до НАТО заради того, щоб поліпшити стосунки з Росією.

Тим часом, Вашингтон наполегливо обіцяє, що Україна не стане розмінною монетою в американсько-російських відносинах і благородно стверджує, що Україна не повинна обирати між НАТО і РФ. У такому запереченні деякі українські і російські політики бачать зомбування.

При цьому, Росія виступає категорично проти перспективи вступу України до НАТО. А прагнення української влади приєднатися до Альянсу поза сумнівом позначається на українсько-російських стосунках.

Водночас між США і РФ виникають конфлікти на ґрунті того чи іншого рішення стосовно інших - незалежних держав, яким обидві країни надають право самостійно вирішувати свою долю.

Тим часом, єдності щодо питання НАТО немає як і серед українців, так і в колах українського політикуму.

РФ ображена ситуацією навколо ЧФ РФ і української ГТС

Президент РФ також жалкує за тим, що "логічним продовженням такої деструктивної лінії є безперервні спроби ускладнити практичну діяльність Чорноморського флоту Росії - порушуючи основоположні угоди між нашими країнами".

"Разом з цим, складається враження, що в Києві послідовно добиваються розриву існуючих економічних зв'язків з Росією, в першу чергу, в області енергетики. В результаті під загрозу поставлено стабільне використання нашими країнами фактично єдиної газотранспортної системи, яка забезпечує енергетичну безпеку Росії, України, багатьох європейських держав", - підкреслює Медведєв, зачепивши одну з найпроблематичних тем українсько-російських відносин.

Крім того, за словами Медведєва, "практично нічого не зроблено для того, щоб припинити порушення майнових прав російських інвесторів в Україні". "Все це істотно підриває колись міцний економічний фундамент двостороннього партнерства", - зазначає президент РФ.

Медведєв дорікає Ющенку за "героїзацію нацистських посібників"

Він також наголошує, що російсько-українські відносини піддаються випробуванням і через взяту адміністрацією Ющенка "лінію щодо перегляду спільної історії, героїзації нацистських пособників, звеличення ролі радикал-націоналістів, нав'язування міжнародному співтовариству націоналістично забарвлених трактувань масового голоду в СРСР 1932-1933 роках як "геноциду українського народу".

Зазначимо, що Медведєв ще минулого року заявляв, що тема Голодомору, яку Києв зробив важливим елементом зовнішньої політики, використовується в Україні для досягнення миттєвих кон'юнктурних політичних цілей.

Росія обурена ставленням української влади до російської мови і православної церкви

"Продовжується витіснення російської мови з суспільного життя, науки, освіти, культури, засобів масової інформації, судочинства", - зазначає Медведєв.

Він також звертає увагу на "згубну практику втручання державної влади України до справ православної церкви".

"Навряд чи можна назвати сприятливими умови, які штучно створювалися напередодні, та й під час нещодавнього пастирського візиту в Україну патріарха Московського і всієї Русі Кирила. На цьому фоні особливе задоволення викликає та щира і широка підтримка єдності православ'я, яка була показана українцями, що вітали патріарха", - сказано у посланні.

Медведєв назвав провокацією дії Києва щодо російських дипломатів

Медведєв назвав безпрецедентною провокацією дії Києва відносно двох російських дипломатів. "Серед перепон, які підконтрольні Вам служби знаходять для того, аби перешкодить позитивному розвитку російсько-українських стосунків, стала безпрецедентна для всього пострадянського простору провокація: вимога відгуку з України двох наших дипломатичних представників без жодних на те підстав. У цьому випаді - до речі, зробленому також напередодні візиту патріарха, - видно суть підходу нинішньої української влади до стосунків з Росією. Звичайно, ми не залишили цей недружній крок без відповіді", - наголошується в посланні.

Як відомо, в останні тижні між Україною і Росією розгорівся дипломатичний скандал. З'явилася інформація про те, що Київ рекомендував Москві припинити виконання повноважень радника посольства РФ в Україні Володимира Лисенка, який уже залишив Україну, і генконсула РФ в Одесі Олександра Грачова.

Російська сторона, як і було обіцяно, не змусила на себе чекати, і незабаром послові України було повідомлено, що РФ пропонує українській стороні достроково завершити місію генконсула України в Петербурзі і одного з радників посольства України в Москві. А вчора, видворений Москвою радник України у справах ЧФ Ігор Берьозкін залишив Росію.

Президент РФ "має найдобріші почуття до братського українського народу"

Та все ж Медведєв підкреслює, що "для Росії українці споконвіку були і залишаються не просто сусідами, а братським народом, до якого ми завжди матимемо найдобріші почуття, з яким нас ріднить спільна історія, культура і релігія, об'єднують тісне економічне співробітництво, міцні споріднені, людські зв'язки".

"Переконаний, що керівництво Росії і України зобов'язане дорожити цим добросусідством, цим багатством, загальною конкурентною перевагою, що є до того ж, у світі, який глобалізується", - зазначає президент РФ.

За його словами, "в Росії сподіваються, що нове політичне керівництво України буде готове будувати між нашими країнами такі відносини, які на ділі відповідатимуть справжнім сподіванням наших народів, інтересам зміцнення європейської безпеки".

"Останнім часом українська і російська громадськість висловлюють тривогу з приводу наших двосторонніх відносин". "Згідно з визнанням самих українських політиків, їхній рівень безпрецедентно низький, з цим важко не погодитися. Напруженість у відносинах Росії і України дійсно зашкалює", - говорить президент РФ.

Разом з тим, Медведєв висловлює впевненість, що "наші відносини з українським народом переживуть будь-які проблеми". "Їх не зруйнувати корисливими інтересами політиків, мінливою світовою кон'юнктурою, помилками окремих керівників, тим більше не втопити в базіканні і псевдоісторичних дослідженнях", - заявив президент РФ.

Медведєв переконаний, що в цих стосунках "повинні настати нові часи".

"Але в нинішній ситуації, - повідомляє він, - мною ухвалено рішення не направляти до України нашого посла".

За словами Медведєва, посол "розпочне роботу пізніше, конкретні терміни буде визначено з урахуванням реальної динаміки наших відносин".

Раніше вже повідомлялося, що новий посол Росії в Україні Михайло Зурабов не відразу розпочне виконувати свої обов'язки: за інформацією джерел, глава держави ще не скоро прийме від нього вірчі грамоти. Це може спровокувати новий скандал, враховуючи, що мовчання Києва у відповідь на російський запит по кандидатурі Зурабова і так вийшло за рамки дипломатичної пристойності.

Росія і Україна чекають на реакцію українського МЗС

У Кремлі вже допускали, що голову дипмісії буде направлено до України після президентських виборів, які відбудуться 17 січня 2010 року.

Примітно, що президент Ющенко днями заявив, що Україна налаштована на конструктивний розвиток відносин з Росією.

Але сьогодні стало ясно, що Москві цього недостатньо - там розраховують, що українська сторона серйозно вивчить послання Медведєва і зробить відповідні висновки.

"У ємкому зверненні російського президента конкретно викладено нашу заклопотаність і чітко відображено всі проблеми російсько-українських стосунків", - сказало у вівторок джерело в МЗС РФ.

"Сподіваємося, що це звернення буде вивчено найсерйознішим чином і що українська сторона візьме до уваги цю заклопотаність і зробить відповідні висновки", - зазначив він.

Українське МЗС поки що не прокоментувало заяву президента РФ, але незабаром реакція міністерства з'явиться.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1463 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ