Чт, 2024-03-28, 18:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 11 » Україна пообіцяла МВФ купувати газ у РФ не більше ніж за 275 дол і підняти ціни на транзит
20:17
Україна пообіцяла МВФ купувати газ у РФ не більше ніж за 275 дол і підняти ціни на транзит
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Стало відомо, що Україна взяла на себе низку зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом, який вимагає перегляду газових домовленостей з Росією. Зокрема, ціна газу наступного року не повинна підвищитися більше ніж на 17%, а ставка на транзит територією України повинна зрости на 35%, пише сьогодні "КоммерсантЪ-Украина".

При цьому в НАК "Нафтогаз України" розраховують купити наступного року не 41 млрд кубометрів газу, як передбачено контрактом, а всього 35 млрд. У "Газпромі" ці плани називають "занадто оптимістичними". Проте експерти допускають, що російська сторона все ж таки може піти на деякі поступки.

Про те, що "Нафтогаз України" надав місії Міжнародного валютного фонду в Україні прогнозні показники консолідованих доходів і витрат на 2010 рік, повідомило джерело в уряді.

За його словами, в прогнозі міститься передбачувана середня ціна на імпортний газ у 2010 році - 275 дол за тисячу кубометрів, що на 17% вище, ніж цього року. Ставка транзиту по території України має вирости до 2,65 дол за тисячу кубометрів на 100 км, або на 35%. Об'єм імпорту повинен скласти 35 млрд кубометрів.

У "Нафтогазі" цю інформацію не коментують. Проте, за словами джерела, близького до Мінпаленерго, вона відповідає дійсності.

"Це той максимум, якого ми хочемо добитися від "Газпрому" під час переговорів про умови постачання палива наступного року", - пояснив він.

Радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної ради по ТЕК Олександр Гудима також підтвердив коректність даних, проте заявив, що вказані величини може бути змінено.

"Це бачення ситуації за станом на липень. Переговори почнуться не раніше жовтня, і на той час позиція може змінитися, особливо якщо ціни на нафту знизяться", - сказав він. Нагадаємо, ціна газу, що експортується з Росії, залежить від котирувань цін на нафту на світових біржах.

У "Газпромі" позицію української сторони офіційно не коментують. Проте, за словами високопоставленого джерела в компанії, позиція України "занадто оптимістична". "Ставка за транзит 2,65 дол за тисячу кубометрів на 100 км - це дуже багато. В ідеалі ми сподіваємося на симетричне підвищення ставок на транзит і цін на газ", - розповіло джерело.

Він також пояснив, що у "Газпромі" не готові обговорювати зниження об'єму закупівель наступного року, хоча Україна вже ставила це питання перед компанією. "Ми отримали відповідні повідомлення, і не можу сказати, що вони нас надихнули", - заявило джерело.

Директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін вважає ціну у 275 дол за тисячу кубометрів для України цілком реальної. Він нагадує, що "Газпромекспорт" у своєму фінансовому плані вказав середню експортну ціну у 2010 році на рівні 278 дол за тисячу кубометрів.

Аналітик ГІК "Ренесанс Капітал" Петро Гришин, навпаки, вважає ціну у 275 дол заниженою.

Ми прогнозуємо, що середня ціна нафти марки Brent наступного року становитиме 70 дол за барель. Якщо відштовхуватися від цього прогнозу, то реальна ціна газу для України - 305-310 дол за тисячу кубометрів", - говорить Гришин.

Начальник аналітичного відділу ГИК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеін упевнений, що, не зважаючи на можливі розбіжності, Україна цілком зможе добитися від Росії ціни на газ у 275 дол за тисячу кубометрів і підвищити ставку транзиту.

Він нагадав, що під час січневих переговорів було досягнуто домовленість про перехід на світові ціни на газ і його транзит з 2010 року. "2,65 дол за тисячу кубометрів на 100 км. - це цілком нормальна ціна для країн Східної Європи. Мова не йде про екстремальне зростання, до 9,32 дол, як планувала влада України у 2008 році", - підкреслює він.

На думку члена комітету Верховної Ради по ПЕК Сергія Тулуба, найскладнішим питанням під час переговорів стане зниження об'єму закупівлі газу в Росії.

"Це ключове питання для "Газпрому", оскільки саме від об'єму експорту газу залежить реалізація всіх ключових інвестиційних проектів компанії. Якщо об'єм експорту різко впаде, у "Газпрому" можуть початися проблеми з реалізацією проектів Nord Stream і South Stream. Тому навряд чи компанія піде на поступки конкретно в цьому питанні", - вважає Тулуб.

Утримувачі євробондів "Нафтогазу" панікують

Після заяви Мінфіну про заплановану реструктуризацію зовнішніх боргів "Нафтогазу" ринок похитнуло зниження Moody’s рейтингу компанії. Чи встигне "Нафтогаз" підготувати план реструктуризації боргів до погашення єврооблігацій - не відомо. По даним "Экономических известий", розглядається варіант конвертації євробондів в гривневі облігації з терміном погашення три-п'ять років і ставкою купона 11-13% річних.

Рейтингове агентство Moody’s Investors Service знизило корпоративний рейтинг в іноземній валюті, а також рейтинги дефолту і боргу Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" з "Caa1" до "Caa2", а також поставило їх на перегляд для можливого подальшого зниження.

Причиною тому став сумнів фахівців агентства в можливості підтримки урядом "Нафтогазу України". "Рейтингова дія відтворює побоювання агентства, що недавні заяви представників уряду, що "Нафтогазу" слід швидко вступити в переговори про перегляд боргу з іноземними кредиторами перед погашенням єврооблігацій, що припадає на 30 вересня, на 500 млн дол, підтверджують необхідність класифікувати можливу позачергову підтримку уряду з запобігання дефолту нижче за середню категорію", - наголошується в повідомленні Moody’s.

Це підвищило стурбованість інвесторів щодо погашення єврооблігацій, що наближається. У результаті котирування євробондів "Нафтогазу" знову пішли вниз. Якщо в першій половині тижня ціна підскочила на фоні позитивних новин, показавши падіння прибутковості з 119,1% до 105,5%, то наприкінці тижня після заяви Мінфіну про необхідність прискорення процесу реструктуризації боргів "Нафтогаза" вартість паперів впала, а прибутковість сягнула 155%.

Не вселили інвесторам довіри навіть новини про дострокове погашення суверенних єврооблігацій на 500 млн дол, надання Україні третього траншу МВФ і підвищення прогнозу українського суверенного рейтингу агентством Standard & Poors.

Причини для занепокоєння дійсно є. Неконсолідований збиток "Нафтогазу" за перше півріччя становить 1,9 млрд грн при тому, що обсяг довгострокових зобов'язань за шість місяців 2009 р. збільшився на 4,1 %, до 20,4 млрд грн, а поточних - на 55,5%, до 55,8 млрд грн. "Якщо найбільша українська компанія не може виконувати свої зобов'язання, на що сподіватися ішим? Це буде еквівалентно дефолту і дасть дуже поганий сигнал інвестиційному співтовариству", - сказав аналітик Royal Bank of Scotland Тім Еш виданню Financial Times.

Постановою №762 від 22 липня Кабмін доручив Мінфіну протягом року вжити заходів з реструктуризації заборгованості НАК за зовнішніми позикахми, а також зі зменшення вартості обслуговування наданих компанії кредитів шляхом рефінансування.

"Невизначеність в термінах отримання НАК "Нафтогаз України" фінансової допомоги з боку міжнародних фінансових організацій примушує компанію прискорити реструктуризацію її боргу по єврооблігаціях на 500 млн дол, термін погашення яких припадає на кінець вересня", - говорить виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський.

Проте який варіант реструктуризації буде обрано, не відомо. Одним з варіантів реструктуризації може стати конвертація єврооблігацій "Нафтогазу України" в гривневі папери з терміном погашення три-п'ять років і ставкою купона 11-13% річних.

Таким чином уряд сподівається, що інвестори погодяться на обмін, оскільки, купивши папери зараз, вони отримають додатково 15% прибутковості до номінальної вартості і перспективу заробітку на курсі гривні, який через три роки буде вищим за нинішній.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 2012 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ