Ср, 2024-04-24, 11:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 13 » Археологи знайшли тисячолітній затонулий корабель біля Форосу
19:00
Археологи знайшли тисячолітній затонулий корабель біля Форосу
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Археологи знайшли військовий корабель часів Візантійської імперії, що добре зберігся, на дні Чорного моря біля південного берега Криму, повідомив директор департаменту підводної спадщини Інституту археології Національної академії наук України Сергій Воронов.

"Наскільки я знаю, подібне судно археологам ще не траплялося. Там (на кораблі) декілька тисяч артефактів, це цілий готовий музей", - сказав Воронов.

За його словами, затонуле парусно-гребне судно знаходиться на глибині близько 130 метрів в 20 кілометрах від Південного берега Криму, недалеко від курортного селища Форос. Воронів повідомив, що він помітив лежачий на дні корабель 9 серпня під час випробувань експериментального глибоководного науково-дослідного апарату "Софокл" з дистанційним керуванням.

Дослідники припускають, що кораблю близько 1,2 тисяч років. "Це попередня оцінка, ми її зробили формою і розміру амфор, які лежать на палубі", - сказав Воронов, додавши, що, на думку європейських істориків, з якими зв'язалися українські науковці, корабель "не старше за восьме і не молодше тринадцятого століття нашої ери".

За словами директора департаменту підводної спадщини Інституту археології, корпус корабля, що частково занурився в мул, чудово зберігся. "Корабель трохи потривожений підводною течією, в деяких місцях - хаотичні нагромадження колод і дощок, але він залишається цілісним об'єктом. У 2006 році ми знайшли стародавній торговий корабель - там з дерева взагалі майже нічого не залишилося, гора амфор на дні - і все. А тут дерев'яна частина, в основному, збереглася", - розповів Воронов

Довжина корабля - близько 50 метрів, на ньому вціліли дві щогли (одна з них, можливо, призначалася для прапора), помітні також близько 15 весел, які стирчать з кочетів. За часів Середньовіччя корабель, обладнаний носовим тараном, був серйозною військовою силою.

Археолог повідомив також, що науковці проводять "попередню візуальну ідентифікацію корабля". Дистанційно керовані апарати почнуть піднімати знахідку на поверхню не раніше перших місяців 2010 року. "Розкопки можуть затягнутися до трьох років, але якщо вони завершаться успішно, нам вперше вдасться підняти на поверхню середньовічний корабель, відновити його зовнішність не за зображеннями і описами, а за оригіналом", - сказав директор департаменту підводної спадщини, зазначивши, що українським археологам не вистачає необхідної техніки.

"Щоб підняти фрагменти на поверхню без пошкоджень, потрібний глибинний мулосос, щіточки різних форм, вакуумні присоски", - перерахував Воронов. На його думку, від розграбування корабель захищає глибина, але науковці все одно поклопоталися про збереження судна. "Про всяк випадок ми передали координати знахідки прикордонникам і Службі безпеки України - вони заборонять судам стоянки в цьому квадраті", - сказав Воронов.

Судно увійде до історії під назвою "Фороський візантієць". Так воно значитиметься в усіх міжнародних каталогах.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 2172 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ