Чт, 2024-04-25, 17:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 14 » Акушери б'ють на сполох: недоношеним немовлятам не вистачає ліків
22:13
Акушери б'ють на сполох: недоношеним немовлятам не вистачає ліків
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Життєво необхідних препаратів для виходжування недоношених новонароджених в провінції вже практично немає. Це підтверджують і в Мінохорони здоров'я України: мовляв, 80% таких препаратів дійсно не вистачає, передає "Комсомольская правда в Украине".

Досі не стих галас навколо інциденту в криворізькому пологовому будинку, де батьків примушували купувати препарат куросурф (нібито списуючи його перед цим і продаючи в "своїй" аптеці) вартістю 4000 гривень. У них не виявилося на руках таких грошей.

Днями з вуст столичних акушерів прозвучала тривожна заява: у Києві препарат куросурф теж в дефіциті, тому медики просять мам і тат дітей, що народилися завчасно, купувати його самотужки. Хоча ці ліки в наший країні мають вводити безкоштовно. "Куросурф повинен купуватися за рахунок держбюджету, і купити його мали ще на початку року, але через кризу не зробили цього досі", - розповіла голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Тетяна Бехтєва.

У столичних пологових будинках, які спеціалізуються на догляданні недоношених малюків, на дефіцит препарату поки не скаржаться. Немає претензій до лікарів і у молодих мам. "На сьогоднішній день ми не маємо браку препаратів для недоношених, - сказали в адміністрації пологового будинку №6 за вулицею Петра Запорожця. - А аптека при нашому пологовому будинку давно не працює. Отже направляти в неї батьків, щоб вони купували там дорогі ліки, ми ніяк не можемо".

Незважаючи на такий начебто утішливий коментар столичних акушерів, представники Мінохоронздоров'я офіційно заявили, що грошей на закупівлю препаратів, що вводяться недоношеній дітворі (куросурф, неосурф або сузакрін), все-таки недостатньо. А тому батькам доводиться розщедрюватися на покупку дорогих ліків, щоб позбавити дітей від захворювань, пов'язаних з диханням.

Із-за фінансової кризи ціни на три життєво необхідних для малюків ліків виросли на 40%. У вільному продажі цих препаратів немає - в аптеках фармацевти стверджують, що ні куросурфа, ні неосурфа, ні сузакріна вони не отримують. У пологових будинках використання куросурфа батькам обходиться в 4 тисячі гривень, а ціна інших двох препаратів не перевищує двох тисяч.

"В середньому в пологових будинках країни не хапає 80% таких препаратів для недоношених дітей. У нинішньому році на їх закупівлю було потрібно 11 мільйонів гривень, а реально виділили лише 3,156 мільйона", - заявляє Міністерство охорони здоров'я України.

На лікарів криворізького пологового будинку завели кримінальну справу

Після скандалу в Криворізькому пологовому будинку, в якому, як підозрюють правоохранітелі, немовлята гинули через те, що лікарі списували і продавали наліво препарат куросурф (розкриває новонародженим легені), прем'єр доручила перевірити всі пологові будинки країни на предмет цільового використання грошей і ліків. Перевірками займуться комісії Мінохоронздоров'я, обладміністрацій і міліція. Відзначимо, криворізький пологовий будинок перший в Україні по дитячій смертності, пише "Сегодня".

Не чекаючи їх результатів, Мінохоронздоров'я вже заявило, що пологові будинки забезпечені препаратами, які розкривають легені у недоношених дітей, всього на 20%. Згідно розрахункам, для повного забезпечення препаратом потрібно понад 11 млн грн. на цей рік, а виділено трохи більше 3 млн. грн.

Апелює до цих цифр і головлікар Криворізького пологового будинку Лариса Васильєва, проти якої зараз збуджена кримінальна справа: "Лікарні катастрофічно не вистачає ліків, особливо куросурфа (коштує від 3800 до 4 тисяч гривень. - ред.). Тому ми і пропонували батькам самостійно купувати препарат. Зараз в пологовому будинку йдуть обшуки - хай шукають, ми нічого незаконно не робили".

В той же час прокурор Центрального району Кривого Рогу Валерій Прихожанов, який займається цією справою, наполягає, що в пологовому будинку слідчі знайшли ознаки багатьох злочинів: "Це і хабарництво, і ненадання своєчасної меддопомоги, і нецільове використання грошей і ліків. Кримінальна справа по ч. 2 ст. 366 і ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим положенням і службова фальсифікація, що привело до тяжких наслідків) вже порушено проти всіх керівників пологового будинку". Поки йдуть обшуки, розгляд і слідство, пологовий будинок закрили на планову дезинфекцію.

Примітно, що в звичайних аптеках куросурф знайти складно. Господиня аптечної мережі Ніна Матвієнко пояснила: це дуже специфічні і дорогі ліки, які вони не купують: "І мої колеги теж його не беруть, тільки, якщо хтось його замовляє. До нас часто звертаються медики з лікарень, які пропонують співпрацювати: вони рекомендуватимуть нашу аптеку своїм пацієнтам, а за це ми ділитимемося з ними 20% прибули. Багато аптекарів ради збільшення обороту погоджуються на це".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 1519 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ