Сб, 2024-04-20, 15:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2009 » Серпень » 18 » Тернопільська облрада вимагає від Польщі офіційних вибачень за етнічні чистки українців
22:15
Тернопільська облрада вимагає від Польщі офіційних вибачень за етнічні чистки українців
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Тернопільська обласна рада в своєму зверненні до президента, Верховної Ради і посольства Польщі в Україні вимагає офіційних вибачень від Польщі за етнічні чистки, які здійснювала Армія Крайова в роки Другої Світової війни на українських етнічних землях, повідомляє прес-служба ВО "Свобода".

Голова фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" у Тернопільській облраді Олег Сиротюк заявив, що "Свобода" вимагатиме створення тимчасової комісії, яка розслідуватиме злочини Армії Крайової.

"Вибілювання злочинців з Армії Крайової, які здійснювали етнічні чистки, займалися бандитизмом, злочинами проти мирного населення - не сприяють налагодженню добросусідських взаємин з нашими західними сусідами", - заявив він.

"Останнім часом у Польщі здійснена низка заходів, які мають виразний антиукраїнський характер, підсилюють напругу у відносинах між українцями і поляками, не сприяють партнерським взаєминам між двома країнами. Так, нещодавно керівництво Польського телебачення прийняло рішення закрити інформаційну україномовну телепередачу "Теленовини", яка тривалий час була єдиною програмою, яка розповідає про життя українців у Польщі. Такий крок, без сумніву, є грубим порушенням принципу свободи слова і може мати негативні наслідки щодо збереження українцями своєї культурної самобутності і національної ідентичності", - йдеться у зверненні.

"Водночас у Польщі не припиняються провокації, пов'язані з національно-визвольною боротьбою українського народу, зокрема діяльністю ОУН і УПА. Чергова провокація здійснена в місті Кентшині, де представники однієї шовіністської організації розклеїли на вулицях плакати з фотографіями повішених на деревах дітей, які повинні були служити доказом того, що цих немовлят убили воїни УПА", - повідомляє Тернопільська облрада.

У зверненні наголошується, що апогеєм антиукраїнської істерії стало схвалення Сеймом Польщі з приводу роковин так званої "Волинської трагедії", в якій національно-визвольна боротьба ОУН і УПА кваліфікована як "етнічні чистки", а відвічні українські землі Волині названі "Кресамі Всходними".

"Вимагаємо негайно припинити будь-які дії, направлені на дискримінацію політичних і культурних прав українців, які проживають у Польщі. Заявляємо, що ОУН і УПА під час Другої Світової війни боролися проти усіх окупантів за створення української Самостійної Соборної Держави. Щодо подій на Волині у 1943 році, то українські націоналісти і українці вели боротьбу проти польських окупантів, які не приховували своїх імперіалістичних намірів захопити частину Волині і позбавити українців права бути господарями своєї землі. Тому зазначене схвалення польського Сейму не відповідає історичній правді, і може трактуватися як посягання на територіальну цілісність України", - сказано в заяві.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1403 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ