Пт, 2024-03-29, 17:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 21 » 25 тисяч хасидів відсвяткували в Умані Новий рік
20:44
25 тисяч хасидів відсвяткували в Умані Новий рік
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Напередодні ввечері в Умані (Черкаська область) завершилося святкування Рош-а-Шани - нового 5770 року за єврейським календарем, - яке почалося увечері в п'ятницю. Спеціально для цього до Умані приїхали близько 25 тисяч брацлавських хасидів, що приблизно на 10 тис більше, ніж роком раніше. Втім, точну кількість паломників назвати неможливо, тому що не всі хасиди прибули за туристичними путівками, пише "КоммерсантЪ".

Місце паломництва хасидів - могила засновника брацлавського хасидизму рабі Нахмана, який помер в Умані в 1810 році. Вона була знайдена за записами під старим будиночком, на місці якого зараз побудований цілий меморіальний комплекс. Перед приїздом хасидів співробітники міліції оточили зону паломництва, і якщо в четвер і п'ятницю журналісти могли спокійно пройти до могили рабі Нахмана, то в суботу міліція несподівано припинила пускати туди пресу.

Втім, за словами місцевих жителів, цього року святкування Рош-а-Шани пройшло спокійно. Міжнародний добродійний фонд ім. рабі Нахмана, який організовує паломництво, цього року приділив багато уваги інформуванню паломників. Зокрема, на вулицях Умані були розміщені банери на івриті із закликами поважати українські закони та уманчан.

Саме святкування було дуже емоційним. У п'ятницю, в передсвятковий шаббат, одягнені в білий одяг хасиди носили Тору, цілували її, молилися за прощення гріхів, про мир у всьому світі і про те, щоб швидше закінчилася економічна криза. А зі сходом першої зірки почалися нестримні веселощі, що супроводжувалися феєрверками, піснями і вживанням української горілки, яка припала хасидам до смаку.

"Щойно я випив цю горілку, відразу зрозумів усе, що мені треба було зрозуміти", - сказав "Ъ" один з паломників.

Щоб прогодувати всіх паломників, незадовго до свята зарізали 150 корів і сотні голів свійської птиці. Спеціально для цього з Ізраїлю приїхали два "різники" - фахівці з кошерного забою тварин, які два дні працювали без відпочинку. Іудеї стверджують, що тільки "правильне м'ясо" не приносить людині шкоди, і їхній спосіб забою худоби не примушує тварину страждати. Для цього ніж має бути ідеально рівним, а надріз робиться прямо посередині сонної артерії.

Як передає "Сегодня", світова криза не зменшила кількості паломників, що прибувають до Умані. Їх, навпаки, стало тільки більше, проте вони тепер не живуть у місті по 10-12 днів, як раніше, а приїжджають лише на 3-5 днів. У зв'язку з цим дещо скоротилися прибутки уманчан, які здають свої квартири. Щоправда, ціни на оренду не змінилися, вони на рівні 15-25 доларів за добу.

Значно менше стало ізраїльських торговців, які завжди приїжджають до Умані продавати книги, релігійну атрибутику і прикраси. Мабуть, вони вже не сподіваються на фінансові можливості паломників, але у тих, хто приїхав, ціни зросли. Наприклад, срібні сережки з вогненною символікою брацлавських хасидів вже не купиш за 10 доларів, як раніше, за них тепер просять аж 30 доларів.

Хасиди вірять, що день Нового року може повністю змінити долі людей, оскільки це день щорічного суду, коли Всевишній ухвалює рішення та вироки. Перебування ж у святому місці може дати паломникові своєрідну "амністію", змінити вирок або пом'якшити його.

Саме про це говорив рабі Нахман, який закликав своїх учнів бути разом з ним на єврейський Новий рік. Євреї вірять, що після того, як цадик помре, його сила тільки збільшується, тому відвідини його могили є важливим моментом у житті кожного хасида. Сам Нахман обіцяв, що заради того, хто приїде до Умані, прочитає 10 псалмів і зробить пожертвування, рабі навіть після своєї смерті пішки пройде весь світ і за пейси витягне таку людину з пекла.

Між хасидами, міліцією і місцевими жителями часто виникають конфлікти. Місцеві, зі свого боку, наживаються на паломниках, встановлюючи у багато разів завищені ціни на оренду квартир і продукти, а хасиди спричиняють незручності через свої релігійні переконання - наприклад, у ці дні їм заборонено прибирати за собою сміття.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 1561 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ