Пт, 2024-03-29, 10:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Червень » 17 » Афанасьєв і Солошенко розповіли про тортури ФСБ
14:39
Афанасьєв і Солошенко розповіли про тортури ФСБ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Звільнений 14 червня українець Геннадій Афанасьєв розповів, як співробітники ФСБ жорстоко били і погрожували йому після затримання в Сімферополі в 2014 році, вимагаючи зізнатися в терористичній діяльності. Про це він розповів в інтерв'ю Українській правді.

"9 травня 2014 року я йшов на параді до Дня Перемоги в Сімферополі з фотографією прадіда. Після цього відправився до знайомої дівчини, яка жила неподалік - у центрі міста. Але по дорозі на мене накинулися молодики в цивільному з автоматами і заштовхали в машину. Поруч стояли журналісти, які знімали все це. У машині мене кинули на підлогу, надягли на голову мішок і повезли. Поки їхали - били в живіт і голову, розпитували про різних людей, погрожували, що везуть у ліс, що буду сам собі рити могилу. Зрештою, довезли додому - вони вже знали, де я живу. Забрали ключі від квартири, і ось так, з мішком на голові, завели в квартиру, кинули на підлогу. У будинку щось шукали, але нічого не знайшли. Після цього вже повезли в ФСБ у Криму, і звідти - в місця тимчасового утримання на 10 днів. Зазвичай там тримають три дні, а далі перевозять у слідчий ізолятор. Але мене тримали 10 - їм це було потрібно", - розповів Афанасьєв.

При цьому він зазначив, що адвоката при ньому не було, "зате було дуже багато слідчих з Москви і дуже великих хлопців з Кавказу, співробітників ФСБ".

За словами Афанасьєва, його прикували до залізного столу, били, погрожували і ставили різні питання - вимагали зізнатися, що він нібито мав намір підірвати пам'ятник Вічного вогню 9 травня в Сімферополі.

"На цьому другому поверсі вони наділи боксерські рукавички і били ними по голові - щоб не було синців. Це був перший день. Мене відвезли на ніч в це місце тимчасового утримання. Всі 10 днів, поки був у цьому місці, - не давали спати, їсти, не було навіть туалетного паперу, нічого не було. Якесь підвальне приміщення, було дуже холодно. Протягом перших 5 днів застосовували... Просто надягали пакет на голову, душили... Це треба говорити. Люди повинні знати, що діється. Тому що я не один такий. Я бачив багато таких прикладів: так чинили не з усіма, а з тими, хто їм був потрібен. До мене в камеру заводили Олексія Чернія, який при мені казав, що я такий-то, такий-то. Ми з ним зустрічалися до цього. На самому початку окупації Криму я організував громаду, яка займалася медичною допомогою для наших полонених, які перебували в оточенні. Саме в цьому співтоваристві ми познайомилися з Чернієм".

"Так ось, Черній давав свідчення на мене і на хлопців. Це був психічний тиск: коли людина проти тебе свідчить, а слідчі кажуть, що тобі вже нікуди піти, нічого робити. Слідчі говорили, що у мене немає шансів: "Ти отримаєш 20-25 років. Можеш тільки зізнатися, і тоді отримаєш менше". Я вирішив, що якщо на мене дали свідчення, і мова йде лише про підпал - я підписав згоду. Я ні на кого не давав показання, лише сам визнав свою провину. Потім вони вже зацікавилися Олександром Кольченком та Олегом Сенцовим. На них дав свідчення Черній", - розповів Афанасьєв.

Після цього, за його словами, почалися вже серйозні тортури.

"Надягали протигаз на голову зі шлангом, відкручували нижній клапан і бризкали туди балончиком - починалася блювота, ти починав захлинатися в цьому, тому що ти в масці. Коли захлинаєшся, маску знімають, дають понюхати нашатир - і все повторюють. Продовжувалося тим, що під'єднували електричні дроти до статевих органів - і били струмом. Якщо удушення ще можна було витримати, це вже був інший біль. Так змушували ставити підписи на документах", - розповідає далі Афанасьєв.

"Я розумів, що там. Я бачив, що написано. Але я сам власноруч не писав, все було вже заготовлено, весь текст. Найголовніше – у мене є мама – і вони погрожували добратися до неї. Це подіяло... Я себе засуджую, караю зараз за те, що не був міцніший. Я відмовився від своїх слів, але… Я підписав ті документи, і мене перевезли вже до Москви. З тими ж погрозами змусили виступити на телебаченні, сказати, що їм потрібно. Я пам'ятав, що зі мною робили останні дні – і не вірив, що хтось мене може захистити, аби це не повторилося. Тому я просто повторив те, що вони вимагали сказати", - каже Афанасьєв.

"Весь перший рік-півтора у мене в душі велась страшна боротьба через свідчення проти невинних хлопців. Я тримався до їхнього суду, бо вважав, що якщо я себе викрию, вони зроблять так, щоб мене зовсім до суду не повезли. Я хотів, щоб це була несподіванка на суді. Я дочекався. Я вже вирішив, що все, це кінець. Написав листи з вибаченнями за всі мої гріхи до всіх моїх друзів, до матері, – і пішов до суду", - розповів він.

"Відразу після цього виступу оперативники ФСБ у Ростові влаштували побиття. Завдяки тому, що з'явилися адвокати й захисники, вони змогли зафіксувати ці травми, яких мені завдавали. Знаєте, після того, як я прийшов на суд і сказав, що Кольченко і Сенцов не винні, у мені щось змінилося – я перестав боятися", - зауважив Афанасьєв.

Солошенко розповів, як у колонії його намагалися морально зламати

У Росії розраховувати на якийсь гуманізм не доводиться. Про це заявив звільнений з полону окупантів українець Юрій Солошенко.

"У Росії розраховувати на якийсь гуманізм зовсім не доводиться. У цього монстра, Росії, одна влада - це самодержець всієї Русі і опричники ФСБ у нього", - зазначив Солошенко.

Він звернувся до тих, хто перебуває в заручниках у РФ. "Хотів би сказати, щоб трималися, вірили, тому що Україна про них не забула - вона бореться за кожного свого громадянина", - наголосив Солошенко.

За словами Солошенка, його не били в колонії, але намагалися зламати морально.

"Мені слідчий говорив: "Звичайно, краще померти вдома", - а я думаю: "Не дочекаєшся". Ну ось, я вдома майже", - додав Солошенко.

Силовики, як каже Солошенко, змушували його також прийняти російське громадянство.

"Якщо ви приймете громадянство, ми переведемо вас у статус свідка, будете під захистом закону Росії про захист свідків. Ну, я, звичайно, не погодився", - підкреслив Солошенко.

Стан здоров'я звільнених з ув'язнення в Росії українців Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка лікарі характеризують як середнього ступеня тяжкості. Солошенко потерпає на онкологічне захворювання, а у Афанасьєва виявлено захворювання крові.

14 червня двох українських політв'язнів, яких незаконно утримували на території Росії, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка, обміняли на сепаратистів з Одеси Віталія Діденка і Олену Гліщинську. Літак з українським політв'язнями приземлився в аеропорту "Бориспіль" близько 17.40. Від військового аеродрому в Борисполі Солошенка і Афанасьєва доставили в Науково-практичний центр професійної та клінічної медицини Державного управління справами в кареті швидкої допомоги. Біля клініки їх зустрічали родичі, а також глава держави Петро Порошенко.

Геннадію Афанасьєву в РФ інкримінували "підготовку терактів у Севастополі" і дали сім років в'язниці. 73-річний колишній директор оборонного заводу "Знамя" Юрій Солошенко в РФ був засуджений до шести років позбавлення волі за "шпигунство на користь України".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 862 | Додав: adminA | Теги: тортури ФСБ, Афанасьєв і Солошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ