Ср, 2024-04-17, 00:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Вересень » 28 » Алеппо перетворюється на новий Грозний. Невже світ безсилий - InoPressa
17:34
Алеппо перетворюється на новий Грозний. Невже світ безсилий - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

The Times закликає ООН дати відсіч "варварству" Путіна. FT нагадує вислів Тацита: "Вони створюють пустелю і називають це миром". "Сирія - апофеоз помилкових розрахунків Заходу, - вважає Die Zeit. - Пекло в Алеппо свідчить про повний крах усіх його дипломатичних зусиль щодо збереження власного обличчя і власних інтересів. Сьогодні очевидно: США і ЄС практично ніяк не можуть вплинути на Асада і Путіна".

"Такої відкритої ворожості в ООН не спостерігалося відтоді, як у 1960 році Микита Хрущов стукав черевиком по своєму делегатському столу", - нагадує оглядач The Times Роджер Бойз. На екстреному засіданні Ради Безпеки ООН в минулі вихідні США звинуватили Росію в варварських бомбардуваннях Алеппо, англійці заявили, що Росія брала участь у воєнних злочинах, допомагаючи кривавому режиму Асада. Коли сирійський посол почав говорити, американські, британські та французькі представники покинули зал.

"Війна в Сирії, криза в обложеному давньому місті Алеппо загострюють увагу на тому, якою дисфункціональною зробилася ООН, а надто її Радбез. Очевидна кричуща невідповідність звірств на місці подій і нездатність світових держав дійти хоча б до базової угоди. Звичай Росії застосовувати своє право вето ( ...) починає бути схожим на обструкціонізм радянських часів", - йдеться в статті.

Давно пропонується послабити могутність російського вето, збільшивши кількість постійних членів РБ до десяти і зараховуючи тільки вето двох держав. Інша ідея в тому, щоб п'ять нинішніх членів Радбезу домовилися застосовувати вето лише в крайніх випадках.

"Алеппо - найпереконливіший аргумент на користь змін, - йдеться в статті. - Сирія за масштабом кровопролиття і за статистикою перевершила навіть Боснію". Але наступному генсеку ООН "буде потрібна справжня стійкість, щоб зійтися в поєдинку з Путіним", підсумовує автор.

"За рік російського повітряного наступу в Сирії стало ясно, що виснажені війська її союзника Башара Асада не можуть супроводити її авіаудари просуванням на місцевості", - пише журналіст The Financial Times Девід Гарднер. Як Москва вирішила впоратися з цим, показує Алеппо. Вона збільшила жорстокість бомбардувань, щоб "перетворити контрольований повстанцями схід сирійської торгової столиці на Грозний цієї безжальної війни".

Автор називає "невід'ємною частиною сирійського кошмару" той факт, що "нова спіраль бійні розкручується на тлі угоди про перемир'я, яку російські дипломати виторгували з деяким лукавством".

"При цьому Віталій Чуркін, російський посол в ООН, вихваляє режим Асада за його "подиву гідну стриманість". Як колись говорив Тацит: "Вони створюють пустелю і називають це миром". Чи буде світова громадськість сидіти склавши руки перед обличчям цього нового Грозного - винищення, яке залишиться ганьбою в анналах історії?" - пише автор.

Різка активізація бойових дій у Сирії спантеличила багатьох західних дипломатів: їм неясно, які, врешті-решт, мотиви і стратегія Росії в Сирії, йдеться в іншій статті The Financial Times. На думку критиків, Москва місяцями обманює Вашингтон, інші припускають, що президент Асад використовував Росію в своїх цілях, передають кореспонденти.

Олександр Шумилін, директор Інституту США і Канади РАН (Москва) запевняє, що Росія хоче домогтися політичного процесу, щоб "знайти вихід з Сирії". Проте додає: "Суперечність у тому, що Асад в цьому абсолютно не зацікавлений".

Тим часом європейські офіційні особи твердо впевнені, що російські військові літаки брали участь у новому наступі на Алеппо, внаслідок якого загинули сотні людей, йдеться в статті.

Згідно з найсуворішим трактуванням, Росія скористалася угодою про припинення вогню, щоб ще сильніше посварити США з сирійськими повстанцями.

Неназваний європейський дипломат сказав про росіян: "Вони намагаються зірвати гру. Роздування вогню означає, що всім все одно доведеться йти до них і просити повернутися в гру".

Однак дещо свідчить про те, що Москва теж пригнічена зривом припинення вогню: американські чиновники зазначили, що їхні російські колеги кілька тижнів старанно вели переговори про припинення вогню. Європейські чиновники додали, що контрзвинувачення проти Москви після бомбардувань Алеппо завадять Росії домогтися скасування санкцій, пов'язаних з Україною.

Деякі аналітики стверджують, що Росія вже домоглася в Сирії своїх основних стратегічних цілей і була готова до припинення вогню, проте цілі іншого покровителя сирійського уряду - Ірану - часто не збігаються з російськими, передає видання.

"За 72 години на сирійський Алеппо було скинуто 150 бомб; близько 300 тис. жителів східної частини міста перебувають під безперервним дощем з фосфорних, напалмових і касетних бомб", - пише Андреа Бакгаус у коментарі на сайті Die Zeit.

У Радбезі ООН, на екстреному засіданні в неділю, "сильні світу цього сипали звинуваченнями. Росія сіє терор, обурювався представник Британії в ООН Меттью Райкрофт. Сирія і Росія чинять воєнні злочини, підтримував його французький колега. Представниця США звинуватила Росію у "варварстві", - повідомляє автор.

"Асад і його російські союзники давно перейшли всі межі в своєму руйнівному божевіллі, - згоден Бакгаус. - Сьогодні остаточно ясно: вони хочуть повернути стратегічно важливий Алеппо за будь-яку ціну, наближаючи перемогу воєнними засобами, виморюючи голодом і винищуючи бомбами населення".

Засідання Радбезу ООН знову не привело до жодних результатів. "І це вже не просто соромно - так більше тривати не може. Відсутність результату показує: у світової спільноти немає ані інструментів, ані стратегії, щоб захистити сирійців від жорстокості власної влади", - йдеться в статті.

Сирійський режим демонструє небачену впевненість у перемозі. "Найжахливіше, що швидше за все, так і буде", - пише оглядач.

"Пекло в Алеппо свідчить про повний крах всіх дипломатичних зусиль Заходу щодо збереження власного обличчя і власних інтересів. Сьогодні очевидно як ніколи: США - не кажучи вже про європейців - практично ніяк не можуть вплинути на Асада і Путіна. Занадто часто Асад переходив червону межу - він буде робити це і надалі", - продовжує Бакгаус.

Поза сумнівом, є підстави уникати інтервенції в Сирії, визнає автор, нагадуючи про Ірак і Лівію: "Базоване на власних інтересах і позбавлене чіткого плану втручання Заходу в регіональні конфлікти щоразу призводило до катастрофічних наслідків" і зміцнення джихадистів. Але "Сирія - апофеоз помилкових розрахунків Заходу", йдеться в статті.

На погляд автора, "багато хто з тих, хто пережив страшні події в Алеппо, будуть шукати притулку і захисту у радикальних угруповань". "Безцеремонне знищення цілого міста, цілеспрямоване винищення його населення поставить нас лицем до лиця з іншим світом: наслідки цієї війни рано чи пізно наздоженуть нас. І винні нам відомі", - резюмує журналіст.

Також на цю тему:

Ініціатива піддати Сирію санкціям за використання хімічної зброї зіткнулася з російським опором (Foreign Policy)

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1265 | Додав: adminA | Теги: новий Грозний, InoPressa, світ безсилий, Алеппо
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ