Пт, 2024-04-19, 05:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Грудень » 17 » Андрій Магера - анексія Криму порушує Конституцію Російської Федерації
12:04
Андрій Магера - анексія Криму порушує Конституцію Російської Федерації
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Конституційний експерт Андрій Магера пояснив, як саме анексія Криму порушує норми Конституції РФ

Анексія Криму Росією порушила не лише загальновизнані принципи й норми міжнародного права, не лише українські норми, але й внутрішнє законодавство РФ – Конституцію 1993 року та федеральні конституційні закони, — розповідає Андрій Магера.

Лариса Денисенко: На своїй сторінці у Фейсбуці ви розмістили дуже цікавий допис. Він стосувався статті російського науковця — професора кафедри конституційного муніципального права національного дослідницького університету «Высшей школы экономики», доктора юридичних наук Володимира Кряжкова. Йшлося там про кримський прецедент, конституційно-правове осмислення. До речі, стаття зникла з просторів Інтернету після того, як ви про неї згадали.

Андрій Магера: Очевидно, РФ перебрала на себе багато спадщини Радянського Союзу, в тому числі негативної. Зокрема, коли щось не так, вони намагаються приховати або говорити на чорне — біле, на біле - чорне.

Ця стаття з’явилася не сьогодні і не вчора, а в 2014 році. Але так сталося, що вона пройшла непоміченою, саме видання не досить відоме в Україні, я сам його випадково знайшов в Інтернеті.

Треба сказати, що це не єдина стаття. До цього також був матеріал, який з’явився у 2015 році, проте в українських умовах він був відомий набагато раніше, ніж стаття цього професора. Це був матеріал, якщо не помилюся, Лук’янової. Це юристка, яка в «Новой Газете» теж написала статтю про порушення процедури приєднання Криму і Севастополя до складу РФ.

Ірина Славінська: Ми не раз говорили, що анексія Криму порушує міжнародне право, суперечить українським нормам. І, якщо я правильно зрозуміла, йдеться про те, що анексія Криму порушила і російську Конституцію?

Андрій Магера: Так. Взагалі серед українських фахівців, юристів, політологів, міжнародників є одна єдина точка зору щодо порушення Конституції України в частині приєднання будь-якої української території до іншої держави, зокрема до РФ.

Безумовно, порушені практично всі загальновизнані принципи й норми міжнародного права, які стосуються суверенної рівності держав, права на територіальну цілісність кожної держави, заборони щодо погрози силою. Практично всі ці принципи були порушені РФ.

Але тепер найцікавіше – має місце порушення самого внутрішнього законодавства РФ. Як Конституції 1993 року, так і федеральних конституційних законів (зокрема федерального конституційного закону щодо приєднання до РФ). На ці теми звернув свою увагу професор, про якого ми говорили.

В своїй статті він досить м’яко поставив сумнів, наприклад, щодо процедури розгляду справи самим Конституційним судом. Він акцентував увагу на тому, що були пропущені всі необхідні стадії – підготовка справи до розгляду, отримання висновків та багато іншого. Фактично Конституційний суд одного дня отримав цю справу, на другий день вже було ухвалено рішення

Мене дивує, що люди з великим іменем, регаліями – доктори, професори юридичних наук, судді конституційного суду РФ дозволили так познущатися з себе, зі свого імені. Вони себе просто знищили єдиним рішенням Конституційного суду

Крім того, якщо говорити про порушення російського законодавства, є ще один цікавий аргумент. Федеральний конституційний закон передбачає, що коли якась іноземна держава або частина іноземної держави приєднується до складу РФ, то вона як правило набуває статусу республіки або краю чи області.

Відносно Севастополя теж виникає цікаве питання: яким чином можна утворити в складі РФ новий суб’єкт у вигляді міста федерального значення, що не є передбачено федеральним конституційним законом.

Дуже дивним виглядає аргумент щодо проголошення незалежності як Криму в 2014, так і міста Севастополя – як місто проголосило свою незалежність? В статусі Криму чи як окремий суб’єкт? Є дуже багато порушень російського законодавства в цій частині.

Лариса Денисенко: У своєму дописі ви говорите, що суддям Конституційного суду РФ складу 2014 року, котрі ухвалювали висновок, пред’являтимуть обвинувачення не лише за вчинення посадових злочинів, за грубі порушення норм міжнародного права. У вашому дописі йдеться, що вони відповідатимуть за порушення Конституції РФ, відповідних законів. Якою може бути відповідальність суддів конституційного суду, як може розпочатися цей процес?

Андрій Магера: Я думаю, однозначно є і порушення кримінального законодавства РФ. Коли РФ відповідатиме за свої діяння, там будуть шукати: «а хто ж крайній, хто нас підставив і ввів оману в РФ?»

Я думаю, стрілочників будуть шукати дуже активно. А тут найкраще підходять якраз судді Конституційного суду.

Слухайте повну версію розмови в доданому звуковому файлі

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: порушення Конституції РФ, анексія Криму, Андрій Магера
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ