Чт, 2024-04-25, 21:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 2 » Бабак Тимко передбачив ранню і теплу весну
15:25
Бабак Тимко передбачив ранню і теплу весну
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Бабак Тимко, що живе в Харківській області, 2 лютого "не побачив" свою тінь і тим самим "передбачив" ранню і теплу весну, повідомляють "Українські новини".

У мить, коли бабака вийняли з його будиночка, стояла похмура погода.

Старший науковий співробітник, доцент біологічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна Віктор Токарський за традицією дістав Тимка з його будиночка на території біостанції університету в селі Гайдари Змієвського району Харківської області.

"Точно весна прийде рано і буде теплою. Так сказав Тимко", - повідомив він.

Цього року повноваження головного провісника погоди перейшли від Тимка 1-го, який "передбачав" її протягом 6 років, до Тимка 2-го, якому в березні виповниться рік.

За словами Токарського, таким чином Тимко 1-ий у віці 10 років пішов "на пенсію" і в даний час знаходиться в сплячці.

Старший науковий співробітник розповів журналістам, що Тимка 2-го знайшли сільські жителі в Бурлукських степах, де зараз створюється національний парк "Східні степи", і принесли на біостанцію ХНУ.

За інформацією Токарського, кандидатуру нового "метеоролога" біологи вибирали з кількох молодих бабаків, керуючись, перш за все, наявністю у нього спокійного і поступливого характеру.

Студенти біологічного факультету університету зачитали жартівливе звернення Тимка 1-го до громадян України про передачу своїх повноважень і прийняли Тимка 2-го в студенти, надівши на нього академічну мантію і шапочку.

День бабака відзначається з 2004 року на території біостанції Харківського національного університету імені Каразіна в селищі Гайдари Змієвського району Харківської області, де біологи займаються розведенням і вивченням бабаків.

Ініціаторами проведення свята стали харківські журналісти і екологи, які запропонували відзначати його за аналогією з американським Днем бабака, який відзначається щороку 2 лютого в США. Неймовірної популярності це свято набуло після виходу фільму "День бабака", у якому головний герой день за днем переживає один і той самий день — 2 лютого - і вдосконалюється.

За задумом українських ініціаторів свята, він покликаний підкреслити природну своєрідність східно-українського лісостепу і привернути увагу громадськості до проблеми охорони популяції бабаків.

Перша згадка про День бабака датована 1841 роком, а офіційним американським святом він став у 1886 році.

За американською традицією вважається, що якщо цього дня бабак, вилізши з нірки, побачить свою тінь, то весна буде пізньою, а якщо день похмурий і тіні немає - то ранньою.

В Україні бабак охороняється законом. У 2009 році Тимко "не побачив" свою тінь і тим самим "передбачив" ранню і теплу весну.

А позаминулого року Тимка "одружили". Аделаїда - таке ім'я його "нареченій" дали журналісти. Тоді, у 2008 році, Тимка передбачив затяжну зиму. Прогнози українського синоптика зазвичай збувалися.

Популяція цих тварин за останнє десятиліття зменшилася втричі. Головна причина зникнення бабаків - кліматичні зміни та зменшення кількості корів, а відповідно - пасовищ, де живуть ці тварини.

А от на батьківщині свята - у США - минулого року не бабак опинився в небезпеці, а мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, якого бабак на прізвисько Чарльз Хог несподівано вкусив за руку до крові під час церемонії прогнозу приходу весни.

В Україні лише два своїх синоптика. У минулому році до харківського зубастого синоптика Тимка приєднався львівський "колега" Мишка.

Втім чекати його пророкування залишилося ще два тижні. Оскільки, як вірно зазначив директор Львівського еколого-натуралістичного центру, де другий рік мешкає бабак, Ігор Антохович, "відзначати День бабака 2 лютого - католицька традиція. Різдво ми теж святкуємо на два тижні пізніше, ніж на Заході. На Стрітення (православне свято через 2 тижні-ред) є безліч погодних прийме, наприклад, якщо курка нап'ється води, весна буде ранньою. Так що і прогноз Мишки буде точніше, адже його можна буде порівняти з іншими прикметами ", - сказав він.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1518 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ