Пт, 2024-04-19, 01:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 13 » Банк "Надра" опублікував список з 42 тисяч боржників. СПИСОК
12:42
Банк "Надра" опублікував список з 42 тисяч боржників. СПИСОК
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Банк "Надра" порушив банківську таємницю і опублікував в інтернеті список з 42 тис позичальників, що мають прострочену заборгованість. Корпоративні клієнти-боржники здивовані рішенням банку, оскільки в більшості своїй готові погашати кредити.

А юристи говорять, що клієнти можуть судитися з банком "Надра" через незаконне розкриття ним конфіденційній інформації, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Банк "Надра" пішов на безпрецедентне порушення прав своїх клієнтів і розкрив конфіденційну інформацію про проблемних позичальників. Посилаючись на указ президента Віктора Ющенка №813 від 8 жовтня, банк на своєму сайті оприлюднив списки 42 тис позичальників - фізичних осіб, малого і середнього бізнесу, корпоративних клієнтів, що мають прострочену заборгованість. Установа оприлюднила назви і організаційно-правову форму компаній, а також прізвища, імена і по батькові своїх клієнтів.

Слід зазначити, що в тексті указу немає вимоги або дозволу банкам, в які введена тимчасова адміністрація, робити таку інформацію публічною. Згідно з документом, банки можуть створювати реєстри недобросовісних позичальників і щонеділі інформувати громадськість про стабілізацію ситуації в установах. Намір зобов'язати Нацбанк оприлюднити списки неблагонадійних позичальників Ющенко висловив тільки усно в ході зустрічі 7 жовтня з позичальниками і керівниками банку "Надра" і "Укрпромбанку".

Загальний борг позичальників перед банком "Надра" становить 8,5 млрд грн, з них 6,4 млрд грн винні корпоративні клієнти, 658 млн грн - малий і середній бізнес, 1,5 млрд грн - населення. У списку боржників "Надра" опинилися 283 компанії, 106 з яких банк пов'язує з різними бізнес-групами.

Найбільше число боржників опинилося в групі Іллі Сегаля (22 компанії), якого учасники ринку раніше називали співвласником банку "Надра", і в групі "Континиум" Ігоря Єремєєва (11). Заборгованість перед банком на 1 жовтня також мали ВАТ "Толіман ЛТД" Вадима Альперина (вважається власником судна Faina); ППП "Квадро" (торгівля олійними культурами) Олега Грінька; ТОВ "Гранітний кар'єр" і ТОВ "ТД "Демидівський кар'єр", що входять до групи Володимира Галицького (голова Державної служби зайнятості) і Володимира Майстришина (депутат Верховної ради IV скликання); експортер зернового і олійного насіння ТОВ "Рудіс" групи Віталія Бабича; ЗАТ "Райз" аграрної групи Віталія Цехмістренка; ТОВ "Вільний вітер" співвласника торгового центру "Метроград" Мстислава Скоробогатова. У прес-службі "Надра" не змогли уточнити, 6,4 млрд грн винні всі 283 компанії чи підприємства є злісними боржниками.

Ст. 60 закону "Про банки і банківську діяльність" відносить до банківської таємниці інформацію про організаційно-правову структуру юридичної особи-клієнта банку і його комерційної діяльності. Тому оприлюднення списків є прямим порушенням, вважають юристи.

"Банки можуть обмінюватися такою інформацією між собою, створювати реєстр кредиторів, але називати прізвища людей, повідомляти, що у них підписано договір з банком і є прострочені зобов'язання, означає порушувати банківську таємницю, - говорить почесний президент юридичної компанії Jurimex Данило Гетманцев.- Це є кримінально караним злочином, і позичальник може подати заяву в прокуратуру про порушення щодо банку кримінальної справи".

Деякі позичальники вже розглядають можливість подачі позову. "Ми ведемо переговори про реструктуризацію боргу. Думатимемо і про позов до банку", - повідомив голова правління ЗАТ "Корвет" Віктор Желвак. Інші позичальники здивувалися, дізнавшись про свою появу в списку боржників.

"Банк не інформував нас про цей список. Ми співпрацюємо з ними з 2002 року і за цей час залучили кредитів на 10 млн дол, - заявив фінансовий директор групи компаній "Вінніфрут" (виробник соків) Леонід Безручко.- 97% боргу ми повернули, залишився 350 тис дол. Ми не такий великий боржник, щоб потрапити в чорний список".

Частина клієнтів і зовсім не відмовлялася від погашення боргів. На Чернігівському заводі будівельних матеріалів повідомили, що ведуть переговори про реструктуризацію трьох кредитів на загальну суму більше 7 млн євро. "Завтра я підписуватиму реструктуризацію кредиту і уточнюватиму його суму", - сказав директор компанії "Квадро" Олег Грінько.

"Надра" кредитував декілька підприємств нашої групи, ми оплачуємо відсотки і ведемо дискусію про пролонгацію кредитів, - заначив директор з економіки і фінансів групи компаній "Терра Фуд" Денис Гайдак.- Банк наполягає на додатковому забезпеченні, але ми вважаємо, що зможемо виплачувати позики".

За словами президента Unitrade Group (володіє магазинами City.com) Володимира Колодюка, в 2008 році ТОВ "Сітіком" брало кредит в "Надра", але після рейдерської атаки банк зробив недоступною для нього інформацію про борги ТОВ. "Тепер же банк вимагає від нас погашення кредиту, не визнаючи власником цієї юрособи. Замість діалогу з банком ми маємо монолог, який перейшов у фазу відвертого залякування, - говорить Колодюк.- Публікація списків боржників, згрупованих в "бізнес-групи"- грубе порушення закону! І після того, як ми повернемо собі корпоративні права на ТОВ, ми звернемося до суду з проханням оцінити дії банку".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 3094 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ