Чт, 2024-03-28, 12:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 30 » БЮТ пропонує надати статус учасників бойових дій і ветеранів учасникам ОУН і бійцям УПА
21:56
БЮТ пропонує надати статус учасників бойових дій і ветеранів учасникам ОУН і бійцям УПА
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Депутат Верховної ради від БЮТ Андрій Шкіль вніс до парламенту законопроект, який передбачає надання статусу учасників бойових дій і ветеранів учасникам Організації українських націоналістів і бійцям Української повстанської армії.

Законопроект "Про статус ветеранів руху опору - членів ОУН і воїнів УПА", зареєстрований у Раді 27 листопада, передбачає визнання діяльності ОУН і УПА національно-визвольною та спрямованою на створення єдиної української держави, повідомляють "Українські новини".

Також у законопроекті йдеться про поширення на ветеранів ОУН і УПА пільг, передбачених законом "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні".


"Держава визнає ветеранами руху опору членів Організації українських націоналістів (ОУН) та воїнів Української повстанської армії (УПА), які зазнали переслідувань за свою боротьбу і реабілітовані, у встановленому порядку", йдеться в документі.

Також депутат запропонував встановити процедуру набуття статусу учасників бойових дій членами ОУН й УПА.

У пояснювальній записці до проекту Шкіль зазначив, що проблема статусу учасників ОУН й УПА є політичною, із глибоким моральним підґрунтям, і її вирішення вимагає зваженого підходу з урахуванням історичних даних.

На його думку, ухвалення такого рішення буде сприяти суспільному взаєморозумінню в країні й продемонструє визнання історичної правди.

Раніше вісім представників БЮТ внесли до ВР законопроект, який передбачає визнання УПА воюючою стороною в Другій світовій війні.

Зараз, за українським законодавством, статус ветеранів мають "особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав". Статус учасників бойових дій, зокрема, мають учасники Другої світової війни, учасники бойових дій на території інших країн, які служили в радянській армії, військові Збройних сил України, які виконували миротворчі місії тощо.

Незважаючи на те, що слово "ветеран" асоціюється передусім із радянськими військовими, згідно закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", ухваленому в 1993 році, статус ветеранів мають також вояки УПА, "які брали участь у бойових діях проти німецько-фашистських загарбників на тимчасово окупованій території України в 1941-1944 роках, які не вчинили злочинів проти миру і людства та реабілітовані відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні".

Разом із тим, внесений Шкілем законопроект передбачає визнання ветеранами всіх, хто брав участь у визвольному русі із 1939 до 1956 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1372 | Додав: Olenka
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ