Чт, 2024-03-28, 12:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 15 » Чи законні плівки Мельниченка, вирішить КС
12:06
Чи законні плівки Мельниченка, вирішить КС
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Служба безпеки України звернулася до Конституційного суду з проханням надати тлумачення закріпленого в ст.62 Конституції поняття "доказів, отриманих незаконним шляхом". Про це повідомив Микола Неділько, адвокат екс-майора Миколи Мельниченка, передає "Українська правда".

Неділько підкреслив, що це сталося "саме тоді, коли досудове слідство з кримінальної справи, порушеної щодо екс-президента Кучми добігає свого кінця, і "плівки Мельниченка" визнано в якості доказів у даній справі".

"Мова йде саме про ті докази, які отримані негласним шляхом за допомогою оперативно-технічних засобів, тобто внаслідок оперативно-технічного документування", - уточнив Неділько.

Адвокат зазначає, що СБУ не є як суб’єктом конституційного подання, так і суб’єктом конституційного звернення, такими суб’єктами є: президент, народні депутати, Кабінет міністрів, громадяни України та особи без громадянства. "Конституційний суд не має права за конституційним поданням (зверненням) СБУ відкривати конституційне провадження", - уточнив захисник Мельниченка.

"Чітко незрозуміла мотивація СБУ в необхідності такого звернення (подання), оскільки в інших суб’єктів правовідносин, які на порядок більше в своїй юридичній практиці застосовують положення ст.62 Конституції, це зокрема органи прокуратури, суди та адвокатура, не виникає гострої необхідності в такому конституційному тлумаченні", - заявив він.

Неділько не вірить в те, що "звернення СБУ до Конституційного суду не пов’язано з "плівками Мельниченка" та з розслідуванням "справи Гонгадзе", оскільки такі "збіги обставин", як правило, СБУ не притаманні через специфіку її професійної діяльності".

"На сьогодні подальша доля "плівок Мельниченка" як доказів, доля самого Мельниченка як свідка, та доля головних фігурантів "справи Гонгадзе" перебуває, певною мірою, в руках Конституційного суду", - зазначає адвокат.

Мельниченко заявив, що не намагається ухилитися від відповідальності

Оскарження поновленої кримінальної справи проти Миколи Мельниченка в Апеляційному суді здійснено з метою захисту екс-майора, як свідка, та здобутих ним аудіозаписів у кримінальній справі проти Леоніда Кучми, заявив адвокат Мельниченка.

Як відомо, адвокати Кучми заявили, що Мельниченко "намагається уникнути відповідальності за свої протиправні дії, які Леонід Кучма оцінює як шпигунство, зрада держави та розпродаж її таємниць, шантаж, наклеп та фальсифікація і, які не мають права лишатися безкарними".

"Всупереч позиції захисників Кучми прямо заявляю, що апеляційна скарга на постанову Печерського районного суду Києва від 23 червня 2011 року, якою було скасовано постанову генпрокурора Піскуна С.М. про закриття щодо Мельниченка кримінальної справи, була подана мною в інтересах Мельниченка не з метою уникнення відповідальності останнім за вчинення ним нібито незаконного прослуховування кабінету екс-президента Кучми", - запевнив адвокат.

Неділько зазначив, що адвокати Кучми намагаються будувати захист свого клієнта від висунутого йому звинувачення шляхом визнання "плівок Мельниченка" неналежними доказами, тобто такими, що здобуті незаконним шляхом, а самого Мельниченка - неналежним свідком у вказаній кримінальній справі.

"Це процесуально можливо зробити лише шляхом притягнення Мельниченка до кримінальної відповідальності за його дії з документування вчинених Кучмою та його оточенням злочинів", - уточнив адвокат.

"Ось чим пояснюється така активна поведінка і "відомих генералів", і народних депутатів та інших "активістів" щодо ініціювання перед Генпрокуратурою порушення проти Мельниченка кримінальної справи за документування ним вчинених злочинів Кучмою та його оточенням", - додав він.

"Оскаржувана постанова Печерського районного суду м. Києва, винесена суддею Киреєвим Р.В. з явним грубим порушенням норм матеріального і процесуального права, внаслідок чого є незаконною, а також вказана постанова є необ’єктивною, тому і підлягає скасуванню Апеляційним судом Києва", - зазначив Неділько.

"Єдине, в чому я певною мірою можу погодитися із захисниками Кучми, так це те, що шансів на задоволення Апеляційний судом Києва нашої апеляції у нас практично не має, тому що, якщо захист Кучми "добився" винесення суддею Киреєвим абсолютно незаконної та необ’єктивної, на нашу думку, постанови щодо закритої проти Мельниченка кримінальної справи, то вони цілком можуть "добитися" і подібного рішення в апеляційній інстанції", - заявив адвокат.

"Окрім того, чинна влада, на моє переконання, не дозволить, щоб на сьогодні будь-яке судове рішення в "політичній справі", прийняте суддею Печерського районного суду м. Києва Киреєвим, було скасовано апеляційною чи касаційною інстанцією - це буде свідчити про необ’єктивність та некомпетентність вказаного судді, що буде використано, в першу чергу, Юлією Тимошенко на її користь", - заявив представник Мельниченка.

"За таких обставин у Апеляційного суду Києва, на моє особисте переконання, не залишається іншого варіанту, як у задоволенні нашої апеляційної скарги відмовити та залишити в силі постанову, винесену суддею Печерського районного суду Киреєвим", - зазначає Неділько.

23 червня Печерський районний суд Києва порушив кримінальну справу проти колишнього майора Мельниченка, який був ініціатором "касетного скандалу", а раніше більше двох років незаконно записував розмови у президентському кабінеті Леоніди Кучми. Справу поновили за позовом Кучми.

Печерський суд заявив, що в 2005 році прокуратура необґрунтовано закрила справу проти Мельниченка і визнала, що він записував Кучму в стані крайньої необхідності. Тепер Мельниченко - підслідний, а не свідок у справі, порушеній проти Кучми.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1307 | Додав: admin | Теги: кс, Мельниченко, плівки, суд, СБУ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ