Чт, 2024-04-25, 09:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2018 » Березень » 29 » Чим росіяни володіють у Британії і чиї статки можуть заморозити - отруєння Скрипаля
11:09
Чим росіяни володіють у Британії і чиї статки можуть заморозити - отруєння Скрипаля
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

  Лондон — одне з улюблених міст російських олігархів та бізнесменів. Але не через історію або архітектурні принади, передусім столиця Великої Британії — надійний сховок для їхніх статків, незаконно виведених із Росії. Багатії цінують місцеве верховенство права, яким так охоче нехтують на батьківщині.

Однак, після скандалу з отруєнням колишнього шпигуна Сергія Скрипаля і його доньки, для росіян ситуація може змінитися.

Крім вислання 23 російських дипломатів з Лондона, прем’єр-міністерка Тереза Мей пообіцяла заморозити статки РФ у Великій Британії. А їхня вартість, за останніми підрахунками, сягає 1,1 мільярда доларів, здебільшого у столиці, пише The Guardian.

З відкритих джерел Громадське зібрало інформацію про статки росіян у Великій Британії. Хто володіє нерухомістю, чим багатіїв так приваблює Об’єднане Королівство та які наслідки може мати цей скандал у майбутньому — розбиралося Громадське.

Жити розкішно

Інвестиції росіян у Британії стосуються здебільшого нерухомості, розповів Громадському керівник проекту «Ініціативи клептократії» Інституту Хадсона Нейт Сіблі.

Поблизу Кессінгтонського палацу, резиденції герцогині й герцога Глостерських, володіє майном на 163 мільйони доларів олігарх Роман Абрамович, давній союзник Путіна, пише видання The New York Times. Зі свого боку The Guardian оцінює його власність у 126 мільйонів.

Усього за кілька кварталів від Даунінг стріт — апартаменти в особняку Whitehall Court, власником яких є перший заступник прем’єр-міністра РФ Ігор Шувалов. Їх оцінюють у 16 мільйонів доларів, йдеться в доповіді британського журналу Private Eye за 2016 рік. Придбав він цю квартиру чотири роки тому. Водночас у декларації зазначив дохід, у 103 рази менший за вартість нерухомості в престижному кварталі Лондона — 155 тисяч доларів.

Бізнес-омбудсмен Борис Тітов, що був кандидатом на пост президента РФ, згідно з доповіддю, володіє в Британії апартаментами у 250 квадратних метрів.

Депутат Державної Думи Росії Дмитро Скріванов має помешкання площею 142 квадратні метри.

Британське видання The Guardian також з’ясувало, що гендиректор російського хімічного холдингу «ФосАгро» Андрій Гур’єв має нерухомості в лондонських районах Хайгейт і Воксхолл на суму майже півмільярда доларів.

Колишній топ-менеджер дочірнього підприємства «Газпрому» Андрій Гончаренко володіє помешканнями одразу в трьох районах Лондона, їхня загальна вартість — 246 мільйонів доларів.

«Росіяни купують один із п'яти будинків, вартістю у понад 10 мільйонів фунтів [14 мільйонів доларів — ред.]. Це значна частка лондонського ринку розкішної нерухомості. Deutsche Bank також оцінив, що з понад 1,5 мільярдів доларів, які відмиваються в Лондоні щороку, близько половини — з Росії», — розповів Нейт Сіблі.

Перший заступник прем'єр-міністра Росії Ігор Шувалов володіє апартаментами в особняку Whitehall Court (на фото), їх оцінюють у 16 мільйонів доларів Фото: Arild Vågen

Чиє майно можуть заморозити?

«Ми заморозимо російські державні активи, якщо матимемо докази, що їх можуть використати для завдавання шкоди життю чи власності громадян або жителів Британії», — заявила прем’єр-міністерка Тереза Мей 14 березня.

Це означає, що уряд може посилити закони щодо відмивання грошей в Об’єднаному Королівстві, а також ухвалити закони на зразок американського «акту Магнітського». Він містить список російських чиновників, що підозрюються в шахрайстві та порушенні прав людини.

Ще на початку лютого Велика Британія ухвалила закон про «Ордери на статки нез’ясованого походження». Він означає, що російських олігархів, які володіють дорогим майном у Британії, змусять пояснювати, звідки вони взяли гроші на його придбання. Якщо вони не зможуть цього зробити — майно можуть арештувати.

«Це справді важливе покращення, — вважає Нейт Сіблі. — І я думаю, що уряд може просити Національне агентство з питань злочинності залучити більше ресурсів з огляду на те, що сталося».

Прем'єрка Великої Британії Тереза Май відвідала місто Солсбері, де в реанімації у стані коми після отруєння перебувають російський колишній розвідник Сергій Скрипаль та його донька, 15 березня 2018 року.

Чому саме Лондон?

«У Лондоні є те, чого немає в Росії, — верховенство права. — Усі ми знаємо, що російські олігархи люблять красти з державного бюджету, але для них небезпечно зберігати ці гроші в Росії», — пояснює Сіблі.

Отже, олігархи переміщують кошти через анонімні офшорні структури й зберігають у вигляді безпечної нерухомості в Британії, здебільшого у столиці. Крім того, багатії покладаються на суди, які дозволяють їм захистити власну репутацію в разі чого.

Як це вплине на оточення Путіна та Росію?

Замороження російських активів може посіяти розбрат у колі друзів російського президента, вважає Сіблі:

«Їм дали свободу жити розкішно на Заході за умови невтручання у внутрішню політику країни. Та якщо британський уряд внаслідок поведінки Путіна почне переслідувати їхні активи, олігархи можуть сказати президенту, мовляв, ми ж мали угоду, але тепер ви спровокували Захід і наші статки під загрозою».

Поза тим, після оголошення Мей про санкції, російські єврооблігації на британському ринку похитнулися.

«Я сподіваюся, що це початок ширшої дискусії, ніж просто виключення з гри декількох осіб, яких замінять на інших. Я сподіваюсь, це допоможе атакувати всю систему, за допомогою якої такі авторитарні режими, як путінський, можуть поширювати фінансовий вплив», — додав Сіблі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 965 | Додав: adminA | Теги: статки, отруєння Скрипаля, росіяни, Британія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ