Сб, 2024-04-20, 02:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 9 » Дефіцит цукру на світовому ринку сягне 12 млн тонн через погані погодні умови
12:30
Дефіцит цукру на світовому ринку сягне 12 млн тонн через погані погодні умови
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


У нинішньому році світовий дефіцит цукру становитиме більше 12 млн т, на 43% більше, ніж очікувалося раніше. Тому в II півріччі не варто чекати стабілізації цін на цукор ні в світі, ні в Україні. Через погані погодні умови в Мексиці, Китаї і Таїланді прогнози дефіциту цукру в світі підвищені на 43%, до 11,92 млн т, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на брокера Kingsman SA Джонатана Кінгсмана, пише "КоммерсантЪ-Украина".
Раніше прогнозувалося, що дефіцит цукру в світі становитиме лише 8,32 млн т. "Таїланд і Мексика - найбільші постачальники цукру-сирцю на світовому ринку, їх недостатні обсяги виробництва цукру приводять до зростання цін на продукт", - пояснив директор аналітичного агентства ААА Сергій Наливка.

У нинішньому році через засушливу і холодну погоду в Китаї дефіцит цукру сягне 3,3 млн т: "Найбільший в світі споживач продукту - Індія - додатково імпортує 2,5-3 млн т, а третій за величиною споживач цукру в Азії - Пакистан - купить 1,25 млн т цукру. Влада цієї країни вже скасувала мита на його ввезення". За словами Кінгсмана, обсяг виробництва цукру в світі, як очікується, не перевищить 150,93 млн т при обсязі споживання 162,85 млн т.

Ціни на цукор в світі почали зростати з травня минулого року через засуху в Індії і велику кількість опадів в Бразилії, що призвело до зниження обсягу виробництва продукту в країнах. 1 лютого ціни на цукор на Лондонській товарній біржі сягнули рекордного за останніх 29 років значення - 753,6 дол/т, при цьому ціна цукру-сирцю на біржі в Нью-Йорку дорівнювала 645 дол/т.

Повідомлення про зниження обсягів виробництва цукру в Таїланді, Мексиці і Китаї означає, що стабілізація світових цін на цукор, яка, як очікувалося, наступить в II половині року, не відбудеться, вважає Наливка. Схоже, світові ринки цукру страждатимуть від дефіциту протягом всього 2011 року, зазначив старший партнер Kingsman Том Макніл.

В Україні з початку року ціни на цукор підвищилися на 19,7% і за станом на вчора становили 8,6 тис грн/т в оптовій торгівлі і 10-12 грн/кг в роздрібі. Стримати зростання цін влада намагається за допомогою контролюючих органів - вчора в.о. голови Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко повідомив про порушення справи за фактом антиконкурентних дій на ринку цукру, які спричинили зростання цін на цукор. "Після завершення розслідування ми зможемо назвати конкретних винуватців", - сказав він. Нагадаємо, що влітку 2005 року за штучне завищення цін на цукор комітет оштрафував деяких виробників і оптовиків на 17 млн грн.

Крім того, перевірки операторів ринку цукру проводить Держцінінспекція - вона має намір штрафувати виробників продукту, що допустили необгрунтоване підвищення цін. А міністр економіки Богдан Данилишин в минулу середу заявив, що уряд Юлії Тимошенко добиватиметься притягнення до кримінальної відповідальності винних в необгрунтованому підвищенні цін на цукор в січні.

Але з урахуванням того, що запасів цукру в країні вистачить лише до травня, ціни на нього, не дивлячись на дії контролюючих органів, зростатимуть і далі, говорить Наливка. Торік в Україні було вироблено 1,3 млн т, за квотою СОТ ввезено лише 64 тис т цукру-сирцю. При цьому обсяг споживання продукту становить 2-2,2 млн т. Наскільки можуть зрости ціни, залежатиме від того, коли до України ввезуть цукор-сирець в рамках квоти СОТ (267 тис т). Поки Мінекономіки не видає ліцензії на ввезення цукру-сирцю, говорять учасники ринку. Якби цукор був ввезений зараз, то з урахуванням вартості за умови CIF Чорне море 640 дол/т його ціна в оптовій торгівлі становила б близько 9 тис грн/т, підрахував Наливка. Якщо цукор-сирець взагалі не ввезуть, роздрібні ціни на нього можуть зрости до 20 грн/кг, упевнені в Українській аграрній конфедерації.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1221 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ