Чт, 2024-03-28, 22:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Вересень » 10 » День українського кіно відзначають сьогодні
15:16
День українського кіно відзначають сьогодні
Інші останні Новини кіно: анонси, скандали, актори на сайті holosUA.com/

Сьогодні 10 вересня День українського кіно - свято всіх причетних до створення вітчизняного кінематографа, а також його відданих поціновувачів. День встановлений згідно з Указом президента від 12 січня 1996 й щороку відзначається у другу суботу вересня. Цьогоріч так співпало, що свято збігається з днем народження одного з засновників українського кіно, класика світового кінематографа Олександра Довженка, пише Укрінформ.

Український кінематограф бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона й більше ніж за рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроекційний апарати. Кілька років по тому, в Харкові Альфред Федецький зняв кілька короткометражних картин і 2 грудня 1896 у приміщенні Харківського оперного театру (тепер обласна філармонія) провів перший в Україні публічний кіносеанс. На час винайдення кіно вважалося атракціоном, "рухомою фотографією"; воно багато запозичувало з літератури і театру.

В Україні ігрові стрічки з’явилися 1907 року, з 1909 почали випускались комедії, драми, водевілі з репертуару та у виконанні акторів українських театрів: "Шельменко-денщик", "Москаль-чарівник", "Ніч перед Різдвом". Існували невеликі студії в Катеринославі (Дніпро), Одесі, Києві. Потім були по-справжньому "революційні" для українського кіно 20-ті роки ХХ століття, коли з’явилися фільми Довженка "Звенигора" (1928), "Арсенал" (1929), "Земля" (1930).

З появою звуку український кінематограф отримав нове дихання. У 30-х роках Іван Кавалерідзе знімає "Коліївщину" (1933), "Прометея" (1935), "Наталку Полтавку" (1936), "Запорожця за Дунаєм" (1937). Після закінчення війни, попри жорстку цензуру й тиск з боку тоталітарної держави, на екрани кінотеатрів виходять фільми Леоніда Осики, Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Юрія Іллєнка та інших визначних українських кінорежисерів, де й досі немеркнучим світлом сяють зірки акторського таланту Івана Миколайчука та Леоніда Бикова, Лариси Кадочникової та Ади Роговцевої, Богдана Ступки та Костянтина Степанкова.

Новітній український кінематограф, долаючи з одного боку хронічне безгрошів’я, а з іншого засилля, передусім, російської кінопродукції, час від часу, все ж радує кіноглядача якісними кінострічками: варто згадати хоча б фільми Сергія Лозниці, Мирослава Слабошпицького, Марини Вроди, Олеся Саніна, Михайла Іллєнка.

В День українського кіно пам’ятаймо також про те, що в путінській неволі знаходиться український кінорежисер Олег Сенцов. Той, чиє місце на знімальному майданчику поряд з камерою – знаходиться за гратами. Сподіваймося, що рано чи пізно він повернеться на батьківщину, і ми ще побачимо його кращий фільм.

Раніше повідомлялося, що в проекті бюджету на 2016-й рік передбачено збільшення фінансування вітчизняної кіногалузі на 100 млн гривень.

"Згідно з проектом бюджету, українське кіно додатково отримає плюс 100 млн до цьогорічної цифри. Загалом це буде вже порядку 260-270 млн гривень на фінансування кінопроцесу", - наголосив міністр культури.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини кіно: анонси, скандали, актори | Переглядів: 789 | Додав: adminA | Теги: Сьогодні, день українського кіно
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ