Чт, 2024-03-28, 17:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 20 » Депутати готові втратити недоторканість, лише разом з президентом
15:47
Депутати готові втратити недоторканість, лише разом з президентом
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сьогодні Верховна Рада України підтримала направлення до Конституційного суду законопроекту про скасування недоторканності президента країни і обмеження недоторканності парламентаріїв. При цьому депутати не проголосували за обмеження тільки депутатської недоторканності.

За відповідний законопроект групи депутатів фракції Партії регіонів у вівторок проголосували 390 нардепів з 439 зареєстрованих у залі. Законопроект підтримали представники всіх фракцій: Партія регіонів - 174, БЮТ -155, НУ-НС - 19, КПУ - 27, Блок Литвина - 19, позафракційні - 4.

Внесеним у жовтні 2008 р. лідером фракції Партії регіонів Віктором Януковичем і першим віце-спікером Олександром Лавриновічем, законопроект 3251 "Про внесення змін до Конституції України" (про гарантію недоторканності для окремих посадових осіб), передбачено скасувати недоторканність президента країни і обмежити недоторканність парламентаріїв.


Зокрема, законопроектом пропонується вилучити із статті 80 Основного закону норму про те, що депутатам Ради гарантується недоторканність. Проектом пропонується визначити, що депутат парламенту не може без згоди Ради бути затриманий або арештований до набуття чинності звинувачувального вироку суду щодо нього.

Водночас проект передбачає збереження депутатського імунітету - парламентарії не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або вислови у Раді. Окрім цього, з 105 статті Конституції проектом вилучаються норми про те, що президент користується правом недоторканності на час виконання ним повноважень, і про те, що за замах на честь і гідність глави держави повинні притягуються до відповідальності на підставі закону.

При цьому пропонується закріпити до Конституції норму, згідно з якою президент не може без згоди Ради бути затриманий або арештований до набуття чинності звинувачувальним вироком суду щлдл нього. Проект також передбачає дострокове припинення повноважень глави держави у разі набуття чинності звинувачувального вироку суду щодо нього.

Водночас судді, згідно з законопроектом, не можуть притягати до кримінальної відповідальності без рішення Верховної Ради.

Та все ж сьогоднішнім голосуванням нардепи зробили крок назад у питанні вскасування недоторканності.

Річ у тім, що ще у вересні 2008 року Конституційний суд України дав позитивний висновок з приводу змін до Основного закону про обмеження недоторканності тільки народних депутатів. Зокрема, Конституційний суд визнав відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституцій законопроект про внесення змін до Основного закону, які передбачають обмеження недоторканності народних депутатів. Але схвалений законопроект КС нардепи не підтримали.

Замість цього, вони майже одностайно проголосували за відправлення на розгляд Конституційному суду іншого законопроекту, який відрізняється від уже схваленого. Таким чином, перш ніж розгляд питання зняття недоторканності рушить далі, КС повинен зробити щодо нього свій висновок.

Після отримання позитивних висновків КС, законопроект знов повертається до Верховної Ради, де має набрати у підтримку щонайменше 226 голосів. Після цього на наступній сесії законопроект має бути остаточно проголосовано щонайменше 300 депутатами.

Таким чином, знадобиться ще, як мінімум дві сесії парламенту, при тому, що наступна сесія Ради починається з середини лютого 2010 р, коли вже будуть відомі результати президентських виборів і питання позбавлення недоторканності, цілком можливо, буде відкладено через непотрібність.

Проект закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо обмеження депутатської недоторканності)", який вже отримав позитивний висновок Конституційного суду депутати схвалити не захотіли.

За документ, внесений депутатом В'ячеславом Кириленком (фракція НУ-НС) в сесійному залі проголосувало 206 депутатів: Партія регіонів - 1, БЮТ -153, НУ-НС - 49, КПУ - 0, Блок Литвина - 0, позафракційні - 3.

Але і цей закон у випадку позитивного голосування у вівторок міг набути чинності лише після затвердження його конституційною більшістю Ради (300 голосів) на наступній сесії, тобто не раніше лютого.

Характерно, що таке важливе питання, як скасування недоторканності, у тому числі і президентської, вийшло на старт, у той час, як кандидати в президенти вийшли на фінішну пряму перед виборами. У 2007 році Рада вже скасовувала недоторканність депутатам, але тоді наближалися інші вибори - парламентські, а саму ВР вже було розпущено. А тому рішення ВР 5 скликання так і не набуло чинності.

Не напередодні виборів особливого ентузіазму скасувати собі недоторканність у депутатів, втім, не спостерігається.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1980 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ