Чт, 2024-04-25, 08:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 1 » Депутати хочуть відсунути ларьки з алкоголем від шкіл, а за самогонку - саджати
19:49
Депутати хочуть відсунути ларьки з алкоголем від шкіл, а за самогонку - саджати
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Верховній Раді готують черговий законопроект про заходи боротьби з алкоголізмом. Депутати пропонують ввести обмеження на продаж і виготовлення спиртних напоїв. Відповідний законопроект вже зареєстровано в українському парламенті, пише сьогодні "Газета по-киевски".

Якщо документ підтримає більшість депутатів, торгувати алкогольними напоями можна буде тільки в спеціалізованих магазинах, ресторанах, барах, кафе та їдальнях, де реалізуються алкогольні напої, площа яких - щонайменше 20 квадратних метрів.

Проте з великих супермаркетів алкоголь нікуди не зникне: просто до відділу спиртних напоїв зроблять окремий вхід. При цьому в спеціалізованих магазинах або відділах пропонують продавати виключно спиртне і сигарети.

"Таким чином, алкоголь не потраплятиме на очі маленьким дітям, школярам, неповнолітнім, - говорить автор законопроекту, народний депутат Микола Присяжнюк. - Це нормальна практика у світі. Так заведено у США, в країнах ЄС. Таким же шляхом пішли Узбекистан, Туркменістан і Росія. Сьогодні в Україні відкривається безліч так званих винних супермаркетів. І людина, яка хоче придбати хороший, якісний продукт, йде саме туди.

Окремі алкогольні крамниці, на думку депутата, потрібно розмістити на відстані щонайменше 200 метрів від дитячих, навчальних, наукових закладів, поліклінік і лікарень. А чиновникам, представникам органів держвлади, місцевого самоврядування, державних установ, підприємств і військових частин відстань до алкоголю пропонують скоротити до ста метрів.

Але найбільше у разі схвалення нового закону не пощастить самогонникам.

Пити самогонку стане не по кишені. За виготовлення і зберігання напою планують ввести штраф - близько 200 грн. А за його реалізацію доведеться заплатити до 7 тисяч гривень або сісти у в'язницю. Причому норма поширюватиметься навіть на тих, хто продав сусідові всього одну пляшку міцного напою.

Як відомо, в селах немає жодної хатини, де в засіках не тримали б якийсь з цих напоїв - на "чорний" або "світлий" день. Та і самогонні апарати є мало не у кожного господаря. Всі ці люди можуть стати злочинцями.

Якщо такий штраф самогонникові не по кишені, він на рік відправиться за ґрати. Раніше кримінальної відповідальності за це не передбачалося.

Згідно з законопроектом, пункти про виробництво і продаж самогону діють і щодо алкогольного фальсифікату, й "інших міцних напоїв домашнього виготовлення".

А от виробники домашнього вина, наливок і настоянок можуть не перейматися. Під міцними спиртними напоями, приготованими вдома, маються на увазі тільки ті, які готуються шляхом перегону: самогон, чача, арака, тутова горілка тощо, і містять 13 і більше відсотків етилового спирту.

"Під статтю підпадуть тільки ті, хто користується відповідними апаратами", - запевнив Присяжнюк. - У мене немає мети покарати або посадити якомога більше людей. Просто треба відучити суспільство, і особливо молодь, від злісних звичок. Потрібно прищепити народу культуру пиття. Я вважаю алкоголізм такою ж великою проблемою в Україні, як СНІД або туберкульоз (до речі, Україна - найбільш уражена СНІДом країна Європи. - Прим.ред.). Алкоголь - це теж хвороба, що несе безліч негативних наслідків. Кожен другий злочин в Україні скоюється у стані алкогольного сп'яніння, куди це годиться?".

Самого ж Присяжнюка завзятим непитущим не назвеш: він зізнався, що не відмовляє собі в хорошому вині, а у свята - і в горілочці.

Цікаво, що вже з'явилися противники ідеї Присяжнюка стосовно самогону.

"У цьому питанні йдеться, найвірогідніше, не про права людини, а про її особисті інтереси. Але, по суті, якщо люди хочуть удома варити самогон, то вони його варять, це їхня особиста справа. Інше питання, що самогон практично у всіх випадках робиться для подальшого продажу, а це вже кримінально карається", - вважає правозахисник Євген Захаров.

"Ціни на лікеро-горілчану продукцію ростуть, а грошей у людей не додається. Ось і задовольняють свої потреби таким чином. Певною мірою цей пункт законопроекту можна порівняти з нещодавно схваленим законом про відповідальність за зберігання порнографії. Мені особисто здається, держава деколи втручається в життя людей більше, ніж потрібно".

Характерно, що в історії була вже не одна спроба подолати алкоголізм. Чого тільки вартий "сухий закон" від Михайла Гарбачова, коли було нещадно знищено всі виноградники.

Зараз з колишніх радянських республік найактивніше борються з пияцтвом і самогоноварінням у Бєларусі. Спиртне там можна купити тільки вдень і лише в магазинах. При МВС створено спеціальну "гарячу лінію", куди можна повідомити про факти самогоноваріння і нелегальний продаж спиртного. А самогонників, які сховалися в лісах, відловлюють за допомогою літака-розвідника.

І все одно білоруси п'ють не менше, ніж, скажімо, українці - 5,5 і 6 літрів чистого спирту на рік на кожну людину. А ось росіянам, скажімо, вдається випивати 18 літрів, і це критичний показник.

Тим часом, в Україні щорічно збільшується кількість підлітків, які вживають алкоголь, а також росте рівень доступності наркотиків серед молоді, яка навчається. Згідно з результатами дослідження, 91% дівчат і хлопців віком 15-16 років мають досвід споживання алкоголю.

Крім того, Україна є лідером серед низки європейських країн у споживанні спиртних напоїв. За даними громадської організації "Твереза Україна", щорічно в Україні від алкоголізму вмирає понад 40 тисяч осіб, налічується понад 900 тисяч алкоголіків.

Тим часом, найбільш видимі кроки в цьому питанні пов'язані з фінансовою стороною. Так, 3 червня Рада підняла ставку акцизного збору на пиво. А 24 вересня Кабмін підвищив мінімальні роздрібні ціни на горілку і коньяк.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1438 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ