Вт, 2024-04-23, 16:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 3 » Депутати внесли до Верховної Ради проект постанови про відставку голови НБУ Стельмаха
18:55
Депутати внесли до Верховної Ради проект постанови про відставку голови НБУ Стельмаха
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Проект постанови про відставку голови Національного банку України (НБУ) Володимира Стельмаха у зв'язку із закінченням терміну повноважень зареєстрували у Верховній Раді в четвер, 3 грудня, народні депутати від фракцій БЮТ, КПУ і НУ-НС.

Як йдеться в повідомленні на сайті парламенту, його авторами, зокрема, виступили Юрій Кармазін (НУ-НС), Олександр Голуб (КПУ), Володимир Яворівський і Олег Ляшко (обидва - БЮТ). У публікації поки відсутній сам текст проекту постанови і пояснювальна записка до нього. 

Як повідомлялося, п'ятирічний термін повноважень Стельмаха на посаді голови НБУ закінчується 16 грудня 2009 року. Главу НБУ затверджує на посаді Верховна Рада за поданням президента України.

Раніше на цьому тижні керівник групи радників глави НБУ Валерий Литвицький повідомив, що Стельмах готовий ретельно виконувати свої обов'язки до ухвалення президентом і парламентом країни остаточного рішення про ротацію керівника центрального банку.


"У Володимира Семеновича немає настрою на те, щоб подавати заяву про відставку негайно в день закінчення терміну повноважень. Згідно з українським законодавством він може, але не зобов'язаний його подати. Глава НБУ здоровий і відчуває себе в достатньо сильним, щоб забезпечити належне управління діяльністю Нацбанку. Тому ринкам не варто переживати щодо акуратності монетарної політики і роботи центробанку на валютному ринку в цей період", - зазначив Литвицький.

Верховна Рада в кінці 2008 року - початку 2009 року вже намагалися відправити голову НБУ у відставку. Спочатку вона двічі звернулася до президента України з пропозицією внести подання про звільнення Стельмаха, проте Віктор Ющенко відмовився. Тоді парламент постановою скасував свою ж постанову від 16 грудня 2004 року про призначення Стельмаха на поссаду голови НБУ, яке не мало юридичних наслідків, але було оскаржене президентом в Конституційному суді (КС).

В результаті КС 26 лютого 2009 року виніс постанову, що Верховна Рада повноважна звільняти з посади голови НБУ лише за умови внесення на її розгляд відповідного подання президентом України.

Раніше повідомлялося, що Володимир Стельмах може залишити своє крісло до закінчення терміну повноважень. Таку можливість допустив президент Віктор Ющенко на зустрічі з представниками ділових ЗМІ. За словами глави держави, він готовий піти на крайні заходи щодо голови НБУ, якщо той ставитиме під загрозу вітчизняну банківську систему. Зокрема потурати політиці уряду у вирішенні проблем бюджету за допомогою емісії гривні.

Проте в коливаннях курсу гривні, на думку президента, винен у першу чергу Кабмін. "Нацбанк може регулювати тільки епізоди, а не загальну тенденцію курсу національної валюти, яку визначає бюджетна, фіскальна і інвестиційна політика уряду", - вважає Ющенко.

За його словами, НБУ міг би встановити курс гривні до долара на рівні 6,5, якби уряд зміг залучити в Україну додатково близько 14 млрд дол. Але поки що гривня "просідає" під тиском накопичуваних національних боргів. За інформацією президента, на сьогодні їх сума - 185 млрд грн.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1419 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ