Пт, 2024-03-29, 14:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 20 » До кіня року в Києві праюватиме унікальна виставка "Степан Бандера: документи свідчать"
19:37
До кіня року в Києві праюватиме унікальна виставка "Степан Бандера: документи свідчать"
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

З нагоди 100-річчя уродин провідника ОУН Степана Бандери та 50-х роковин від дня смерті працює виставка "Степан Бандера: документи свідчать" у Національному музеї історії України в Києві (вул. Володимирська, 2). Це – перша в Україні експозиція, на якій представлено раніше невідомі документи, світлини та особисті речі Степана Бандери.

Організаторами виставки є Національний музей історії України, Союз українців у Великобританії, Музей української визвольної боротьби імені Степана Бандери в Лондоні, Галузевий державний архів СБУ, Музей визвольних змагань Прикарпатського краю (Івано-Франківськ) та Центр досліджень визвольного руху (Львів). Долучився до виставки Віктор Киркевич, надавши матеріали з особистої колекції.

Значну частину експозиції становлять документи з архіву Центру досліджень визвольного руху. Як зазначив в. о. директора ЦДВР Василь Стефанів: "У 1930-х роках митрополит Андрей Шептицький сказав, що народ, який не знає свого минулого, не матиме майбутнього. Імена наших героїв радянський режим всіма способами намагався дискредитувати і зробити їх ворожими для українців. Упродовж останніх декількох років Центр працює над відновленням суспільної історичної пам'яті через привернення уваги до таких постатей, як Степан Бандера".


Для виставки ЦДВР надав унікальні фотоматеріали, на яких Бандера зображений разом зі своєю родиною. Також є світлини, які він сам робив та листи, у яких спілкувався зі своїми соратниками.

Виставку відкрив директор Національного музею історії України Сергій Чайковський. З вітальною промовою також виступили голова Служби Безпеки України Валентин Наливайченко, директор Музею української визвольної боротьби імені Степана Бандери в Лондоні Василь Олеський, директор Галузевого Державного Архіву СБУ Володимир В'ятрович, Голова Проводу ОУН (р) Стефан Романів, президент Світового Конгресу Українців Евген Чолій, заступник директора Українського Інституту Національної Пам'яті Владислав Верстюк, голова Союзу українців у Великобританії Зенко Ластовецький. Відкриття виставки відвідали близько 150 осіб.

На відкритті виставки голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко зазначив: "Провідник ОУН, його організація, Українська Повстанська Армія спромоглися створити державність. Вона існувала і могла існувати довше, але опинилася між двома тоталітарними, окупаційними режимами – між нацизмом і сталінізмом".

"Раз і назавжди ця виставка і, я переконаний, українські підручники, які вийдуть на основі цих правдивих матеріалів, мають зняти брехню. Це не міф – це брехня про те, що нібито Степан Бандера, ОУН або УПА були проти єврейського населення або були "колабораціоністами", - наголосив Наливайченко.

Експозиція виставки демонструє життя та діяльність Провідника ОУН від ранніх літ до трагічної загибелі. Листи, світлини та особисті речі розповідають відвідувачам про те, як саме створювалась Організація Українських Націоналістів. Вперше в Україні на виставці представлено одяг із слідами крові Степана Бандери. У цьому вбранні він був у день власної загибелі.

Відвідувачі Національного музею історії України можуть відвідати виставку з 10 до 17 години у всі дні тижня, окрім середи.

Експозицію буде доступна для огляду до кінця року.

Прес-центр ЦДВР

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 1745 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ