Вт, 2024-04-16, 07:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 4 » Екс-бранці з "Фаїни" скаржаться, що їм через рік так і не виплатили зарплатню і залякують насильством
11:23
Екс-бранці з "Фаїни" скаржаться, що їм через рік так і не виплатили зарплатню і залякують насильством
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Завтра виповниться рівно рік з того дня, коли судно "Фаїна" з одеситами і військовою технікою на борту визволили з піратського полону. За ці 12 місяців основна частина екіпажу встигла реабілітуватися і знову піти у моря.
Однак трьом морякам і зараз доводиться оббивати пороги чиновників - Олексій Кочерга, Віталій Шелестов і Іван Герелюк запевняють, що судновласник досі не розрахувався з ними за горезвісний рейс, пише в четвер газета "Сегодня".

"Власник "Фаїни" заборгував мені 60% зарплатні. Крім того, мені не сплатили компенсацію за викрадені піратами речі - а це 2730 доларів, не повернули і гроші за лікування, - говорить матрос Кочерга. - Після повернення на батьківщину я лежав у психоневрологічному диспансері з діагнозом "посттравматичний синдром". Мене мучили кошмари. Снилося щоночі, що пірати знову виводять нас на палубу судна на розстріл", - скаржиться морський вовк з 10-річним стажем.

У лікарні Олексій пробув 82 дні - стільки знадобилося лікарям, щоб повернути бранцеві душевну рівновагу.

"Ющенко і губернатор Одеської області пообіцяли, що моряки "Фаїни" пройдуть безкоштовне лікування і отримають компенсації за час в полоні. Але про нас всі забули", - нарікає Кочерга. Олексій каже, що є єдиним годувальником у родині. Він живе з матір'ю-інвалідом і бабусею.

В облуправлінні соцзахисту моряку порадили звертатися безпосередньо до тих, хто давав обіцянки допомогти, і запропонували виплатити 500 грн.

"Це десята частка того, що я витратив на ліки!" - нарікає колишній в'язень. Слова матроса підтверджує і моторист "Фаїни" Герелюк. "Після звільнення в офісі представники судновласника запропонували підписати розписки, що ніхто не має претензій, пообіцявши повністю виплатити зарплати та компенсацію за плавання через зону бойових дій. Ми підписали, але нас обдурили - мені досі не заплатили понад дві третини зарплатні", - каже він.

Про розміри зарплат, які так і не виплатив господар судна, моряки вважають за краще не говорити вголос, побоюючись податкової. Моряки запевняють, що у відповідь на вимоги віддати зароблені гроші представник судновласника погрожував розправою.

"Муренко пообіцяв, що нам зламають ноги, якщо не припинимо вимагати зарплатню", - говорить Кочерга. Про загрози в'язні "Фаїни" повідомили в одеську міліцію. Але в прес-службі МВС розповіли, що не володіють інформацією про долю заяв.

Колишній представник судновласника Віктор Муренко стверджує, що більшість моряків зарплати отримали повністю. "Недоплатили зарплату тільки матросу Кочерзі. Гроші йому виплачують частково - у судновласника великі проблеми через кризу. Він навіть "Фаїну" відремонтувати не може - судно стоїть в доці Севастополя понад рік", - розводить руками Муренко.

Представник судновласника запевняє, що морякам ніхто не погрожував. "У деяких членів екіпажу після полону сталися проблеми з головою", - пояснює він ці заяви. Губернатор Одещини Микола Сердюк, почувши від нас про проблеми Олексія Кочерги, пообіцяв допомогти морякам.

За долею українського екіпажу кілька місяців стежили всі українські та світові ЗМІ. "Фаїну" з вантажем військової техніки та боєприпасів було захоплено сомалійськими піратами 25 вересня 2008 року. Крім 17 українців, у команді суховантажного судна були латиш і три росіянина, один з яких - 48-річний капітан - помер від серцевого нападу.

5 лютого пірати, отримавши 3,2 млн доларів викупу, залишили судно.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1180 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ