Вт, 2024-04-16, 15:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 1 » Фірташ не надав коштів на санацію банку "Надра"
17:43
Фірташ не надав коштів на санацію банку "Надра"
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Трьом банкам, націоналізованим до виборів, пощастило, решті проблемних установ доведеться шукати інвесторів. Якщо такі не знайдуться, Національний банк не посоромиться відправити їх на ліквідацію. Наприклад, така доля може спіткати банк "Надра".
Обов'язковою умовою для збереження в банку "Надра" тимчасової адміністрації був переказ Group DF (підконтрольна Дмитру Фірташу) в "Надра" 1,5 млрд грн до 1 березня. Проте гроші на коррахунок банку в НБУ так і не надійшли, пишуть "Экономические известия".

Як повідомило джерело в правлінні Національного банку, регулятор має намір вирішити ситуацію в банку "Надра" до 7 березня.

"Ми неодноразово проводили зустрічі з представниками Group DF, яка гарантувала близько 6 млрд грн для погашення рефінансування, виданого банку "Надра" Нацбанком. Був затверджений чіткий графік надходження цих кошітв, - говорить чиновник.- Ми спочатку ставили умову: якщо на початок березня гроші в банк не надійдуть, ми повернемося до питання про ліквідацію банку". Оскільки гроші від Group DF не надійшли, глава НБУ Володимир Стельмах готовий ухвалити "жорстке рішення".

Судячи з усього, головний банкір вже йде на принцип. "Дмитро Фірташ неодноразово зустрічався з Володимиром Семеновичем, обіцяючи фінансово підтримати банк. І кожного разу з виконанням обіцянок були проблеми. Здається, тепер терпцеь урвався", - говорить чиновник. Втім, принциповість Стельмаха можна пояснити і суто прагматичними чинниками.

Згідно з однією з думок, рішення питання з банком "Надра" на деякий час було заморожене через те, що банк є гарним ресурсом для відбирання бізнесу у недобросовісних і фінансово неспроможних позичальників. "Сьогодні ми спостерігаємо за процесом примушення позичальників, що допустили затримки з платежами, до повного погашення кредитів через суди, що може призвести до відбирання бізнесу", - говорить представник одного з аудиторів великої четвірки.

За його словами, в середині літа банк в умовах реструктуризації зовнішніх боргів вказував, що має намір добитися повернення кредитів на рівні 1,8 млрд грн, тоді як в звітності за 2009 р. фігурує цифра в 3,5 млрд грн. При цьому вкладникам, за оцінками експертів, було повернено лише 1,9 млрд грн. "Тепер, коли платоспроможні позичальники вичавлені, потреби в банку може і не бути", - вважає експерт.

З іншого боку, жорстка позиція Стельмаха щодо "Надра" може пояснюватися тим, що під час внутрішнього розподілу галузей впливу НБУ відійшов групі Ріната Ахметова, який знаходиться з паном Фірташем в не найтепліших відносинах.

"Основною умовою збереження крісла голови НБУ за Стельмахом будуть успішні переговори з місією МВФ, яка прибуває до Києва в кінці цього тижня", - говорить один з банкірів. Фінансист нагадує, що згідно з умовами, висунутими фондом, український уряд повинен гарантувати вирішення ситуації з проблемними банками двома способами: через продаж, рекапіталізацію і відновлення видачі внесків, або через процедуру ліквідації банку. При цьому головним має ставитися питання найменшої вартості вирішення проблеми для держбюджету. Такої ж позиції дотримується і Світовий банк.

Знайти інвестора, готового санувати банк "Надра" поки не вдається. Окрім Group DF, інтерес до банку проявляв російський "Сбербанк", проте, як заявив голова правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Ігор Юшко, сьогодні можливість купвлі банку не розглядається. Росіян може цікавити лише мережа відділень банку "Надра", яка оцінюється в 650 млн грн.

Рекапіталізувати ж банк "Надра" при Вікторі Януковичі ніхто не збирається. Як заявив Микола Азаров, якого готують в прем'єри, він не вважає рекапіталізацію проблемних банків ефективним заходом. "Вже рекапіталізовані три банки, проте в них не вирішена жодна проблема", - заявив Азаров. Держава проводить видачу депозитів за рахунок бюджетних коштів, підтримуючи роботу неплатоспроможних банків. За його словами, державні кошти могли б витрачатися "куди ефективніше".

Крім того, банк так і не зміг добитися реструктуризації зовнішнього боргу. За даними джерела в Мінфіні, досі не підписані угоди про реструктуризацію 75% зовнішнього боргу банку, який, за різними оцінками, становить від 850 млн дол до 922 млн дол.

На думку директора ФГ "Консалтинг і Інвестиції" Олексія Вегери, в переказі коштів вкладників "Надра" в один з державних банків і їх виплаті сьогодні також ніхто не зацікавлений. Про це свідчить небажання Нацбанку викупляти облігації уряду у "Родовід Банку", який через брак коштів був вимушений припинити виплати вкладникам "Укрпромбанку". "Вибори закінчилися", - розводить руками Вегера.

Тому, щоб не створювати труднощі в переговорах з МВФ, банк "Надра" може бути відправлений на ліквідацію в найкоротші терміни (НБУ зараз не соромиться це робити: з початку кризи не зловживаючи ліквідаціями, за останні три місяці він ліквідував шість банків). З вкладниками розрахуються через Фонд гарантування внесків, або шляхом продажу частині портфеля активів і пасивів іншому банку. Інтерес до такої операції, зокрема, зараз проявляє Platinum Bank.

В зв'язку з цим примітний один нюанс. У гривневому еквіваленті зовнішній борг, який за мінімальними оцінками становить еквівалент 6,8 млрд грн, співставний з сумою приватних внесків (6,875 млрд грн). При цьому дірка в балансі "Надра", за оцінками тимчасового адміністратора Валентини Жуковської, а також за розрахунками Кабміну, становить 7,5-8 млрд грн (для санації банку 6 млрд грн повинен був надати інвестор, ще 2 млрд грн позичити НБУ).

Таким чином, якщо банк буде ліквідований, то його активів цілком вистачить для того, щоб покрити всі витрати бюджету на компенсації вкладникам і навіть заплатити борги юридичним особам, тоді як зарубіжні інвестори, за законодавством, стоять останніми в черзі кредиторів. Відповідно, саме на них може бути перекладений брак коштів в балансі банку.

Як повідомлялося, раніше Національний банк не дозволив компанії, яку контролює Дмитро Фірташ, займатися санацією банку "Надра". Бізнесмен не зміг довести посадовцям НБУ, що у нього є необхідні для оздоровлення банку 6 млрд гривень. Про це повідомив один з членів правління НБУ. "Ті документи, які нам надав інвестор не дали нам упевненості в тому, що це його гроші, і він може їх використовувати в своїх цілях", - пояснив чиновник.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1336 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ