Пт, 2024-04-19, 12:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 4 » Freedom House: Україна може втратити статус вільної країни
20:54
Freedom House: Україна може втратити статус вільної країни
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Україна може втратити статус вільної країни в класифікації організації Freedom House. Про це заявив співредактор звіту "Гірші з найгірших 2010: найбільш репресивні суспільства" Арч Паддінґтон, повідомляє Радіо "Cвобода".
"Ми занепокоєні розвитком подій в Україні. Україна належить до категорії вільних країн, але вільних країн, які мають деякі проблеми", - сказав він.

"Тому, якщо відбудеться навіть незначне погіршення, Україна потрапить до категорії "частково вільних" країн", - попереджає експерт "Дому Свободи".

Водночас, згідно зі звітом, список найрепресивніших режимів у світі очолюють Бірма, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Лівія, Північна Корея, Сомалі, Судан, дві пострадянські країни - Узбекистан і Туркменістан та Тибет.

Не набагато краще виглядають справи в Бєларусі, Китаї, Кубі, Саудівській Аравії чи Сирії. Там так само утискають політичні права, але ситуація з громадянськими свободами є трохи ліпша. До цієї ж категорії дослідники зараховують і Південну Осетію та Західну Сахару.

Аналітики "Дому Свободи", які стежать за розвитком свобод у світі, констатують, що ситуація погіршується вже четвертий рік поспіль. Паддінґтон пояснює цю тенденцію зміною розкладу сил у світі.

"Вплив головних демократичних країн, включно зі Сполученими Штатами, дещо зменшився", - вважає він.

"Натомість зріс вплив головних авторитарних країн, таких як Росія, Китай, Іран та Венесуела. Для деяких країн це стало сигналом до того, що вони можуть не дотримуватися стандартів щодо прав людини, бо є впливові авторитарні країни, які нададуть їм дипломатичну й економічну підтримку", - зазначив експерт.

Раніше члени Міжнародної мережі захисту свободи слова закликали владу України утриматися від будь-якого втручання, що підриває незалежність ЗМІ. Таке звернення підтримали Міжнародний інститут преси, Freedom House, Всесвітній комітет свободи преси та ще 18 членів мережі.

"Ми, журналісти, правозахисники та члени Міжнародної мережі захисту свободи слова (IFEX) висловлюємо занепокоєність загостренням ситуації зі свободою слова в Україні", - сказано в повідомленні IFEX.

Раніше журналісти телеканалу "1+1" висловили протест проти запровадження цензури, спроби позбавити частот телеканал TВi і журналісти СТБ заявили про системну цензуру. Такі факти викликали серйозну стурбованість з боку світової спільноти.

Також про свою стурбованість ситуацією, яка склалася в Україні зі свободою преси, йшла мова ще у квітневій заяві ЄС, оприлюдненій у рамках постійної ради ОБСЄ. Згодом свою стурбованість висловила Європейська федерація журналістів та Європейська група Міжнародної федерації журналістів.

Крім того, співробітник Служби безпеки України зустрічався з ректором католицького університету у Львові Борисом Гудзяком для попередження про порушення закону.

"Ректору було роз'яснено норми законодавства. Зокрема, що втягування студентів до протиправної діяльності, в можливі масові заворушення - неправомірне. Все було відповідно до норм закону", - заявила згодом прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

Однак представники влади відкидають закиди і стосовно тиску на журналістів.

Так, заступниця голови Адміністрації президента Ганна Герман заявила, що "влада не займається цензурою" і жодним чином не втручається в роботу ЗМІ. Вона також вважає, що тема цензури зараз вигідна опозиції і є її "технологічним продуктом".

У свою чергу американський держдепартамент обговорив з тимчасовим повіреним України у США питання, пов'язані зі свободою слова і зборів в Україні. Держдепартамент США висловив занепокоєність "діями, які можуть трактуватися як ті, які обмежують засадничі свободи".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1019 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ