Чт, 2024-04-25, 22:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 26 » Гаїті очолить кампанію з відновлення країни, спираючись на "гігантську підтримку" світової спільноти
09:57
Гаїті очолить кампанію з відновлення країни, спираючись на "гігантську підтримку" світової спільноти
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Уряд Гаїті в змозі очолити зусилля з відновлення країни після руйнівного землетрусу, який стався два тижні тому. У цьому переконаний прем'єр-міністр країни Жан-Макс Бельрів, передає Бі-Бі-Сі.
При цьому, як сказав Бельрів делегатам спеціальної конференції, що проходить у канадському Монреалі, його уряду знадобиться "гігантська підтримка" з боку світової спільноти.

За нинішніми оцінками, в результаті землетрусу 12 січня магнітудою 7 балів за шкалою Ріхтера в Гаїті загинули до 200 тисяч осіб і ще близько 1,5 мільйона залишилися без даху над головою. У братських могилах поховано понад 150 тисяч людей.

Мета Монреальської зустрічі - оцінка того, як проводиться гуманітарна операція, і планування наступних кроків. У роботі зустрічі взяли участь голови МЗС і делегації Канади, Аргентини, Бразилії, Домініканської Республіки, Іспанії, Коста-Ріки, Мексики, Перу, США, Уругваю, Франції, Чилі, Японії, а також представники ООН, Євросоюзу, Організації американських держав, Світового банку, Міжнародного валютного фонду та інших міжнародних фінансових інститутів і великих неурядових організацій. Учасники форуму вже погодилися провести в березні в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку міжнародну конференцію донорів.

"Уряд Гаїті працює в нестабільних умовах, але він здатний здійснювати керівництво, якого чекає від нього народ, - зазначив Жан-Макс Бельрів. - Зараз головне завдання - задовольнити життєво важливі потреби жертв: продовольство, вода, кров, медичне забезпечення".

"Гаїті потребує гігантської підтримки з боку партнерів у світовому співтоваристві в середньо- і довгостроковій перспективі, - додав прем'єр-міністр країни. - Масштаби завдання вимагають того, щоб ми робили більше, робили краще і, без сумніву, працювали не так, як звикли".

Тим часом представник приймаючої сторони, міністр закордонних справ Канади Лоуренс Кеннон привітав пропозицію Сполучених Штатів щодо проведення в березні міжнародної конференції донорів.

"У нас тепер є початок дорожньої карти, що веде до довгострокового відновлення Гаїті, і ясний і чіткий намір йти в цьому напрямку", - наводить слова Кеннона Agency France Press. Глава канадського зовнішньополітичного відомства зазначив: мета - "фізично поставити уряд Гаїті на ноги".

В результаті землетрусу в столиці країни Порт-о-Пренсі зруйновані ключові урядові будівлі, в тому числі і Національний палац.

У той же час одна з найбільших в світі благодійних організацій, британський Oxfam, закликала світове співтовариство анулювати всі іноземні борги Гаїті. За даними Oxfam, близько 900 млн доларів, які ця країна заборгувала іншим державам і інститутам, повинні бути списані.

Світовий банк вже оголосив, що скасовує для Гаїті боргові платежі на найближчі п'ять років. А уряди країн, що входять до Паризького клубу кредиторів (включаючи Великобританію, Німеччину, США та Францію) закликали інші держави наслідувати їхній приклад і анулювати борги Гаїті, найбільшими кредиторами якого є Венесуела і Тайвань.

Тим часом в Гаїті продовжує надходити іноземна допомога. Проте глава італійської служби цивільної оборони Гуідо Бертоласо, виступивши у неділю на Монреальської конференції, жорстко розкритикував процес проведення гуманітарної операції та роль, яку відіграють в ній тисячі американських солдатів, закинутих у Гаїті.

"З цією жахливою ситуацією, - відзначив Бертоласо, - можна було б впоратися куди краще. Коли трапляється трагедія, вона викликає парад марнославства. Безліч людей прямують туди, щоб показати, що їх країна велика і важлива і що вона проявляє солідарність".

На даному етапі гуманітарну допомогу роздають лише жінкам

Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП), що розподіляє їжу серед постраждалого від землетрусу населення Гаїті, роздає продуктові набори тільки жінкам, щоб "забезпечити доступ до їжі найбільш уразливим серед постраждалих". Про це повідомила журналістам виконавчий директор ВПП Джозет Ширан на прес-конференції в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, передає РИА "Новости".

У рамках міжнародної операції з надання допомоги Гаїті ВПП відповідає за забезпечення потерпілих продовольством. Одна з найсерйозніших проблем на цьому напрямку - охорона порядку при роздачі гуманітарної допомоги, збереження самих продуктів від пограбування і безпека гуманітарних співробітників.

Разом з тим, за словами Ширан, особливу стурбованість викликає доступ до продовольства найвразливіших - жінок і дітей, яких найчастіше в тисняві при видачі допомоги на руки відтісняють від безпосереднього місця роздачі продуктів - складських віконець або вантажівок.

"Ситуація в сфері безпеки така, що в пунктах розподілу ситуація легко може вийти з-під контролю. За відсутності правильної організації розподілу відбуватимуться всякі інциденти, жінки і діти не отримають їжі. Тому ми роздаємо їжу зараз тільки жінкам, намагаючись таким чином створити ситуацію, при якій доступ до продовольства можуть отримати найбільш вразливі - жінки і діти", - сказала директор Всесвітньої продовольчої програми ООН, яка тільки-но повернулася з Гаїті.

За її словами, такий порядок видачі допомоги триватиме, поки діє надзвичайна фаза операції з роздачі продовольства і поки не будуть підраховані всі сім'ї, які потребують допомоги, і встановлено, хто залишився в живих. Ширан пояснила, що при цьому ВПП націлена на те, щоб "допомога була доступна всім і ніхто не був би її позбавлений".

У зв'язку з цим вона вказала на обов'язковість охорони продуктових конвоїв і пунктів розподілу продовольства. "Нам обов'язково потрібні супровід і охорона, оскільки вже були заворушення в місцях роздачі допомоги, і у зв'язку з цим ми якраз і стурбовані становищем жінок і дітей", - сказала Джозет Ширан.

Відповідаючи на питання про можливу ситуацію, коли в сім'ї загинула мати, а батько, що залишився в живих, піклується про кількох дітей, директор ВПП сказала, що "кожен такий випадок ми розглядаємо окремо", але при цьому додала, "що в переважній більшості випадків все-таки є жінка, яка могла б отримати продукти для сім'ї".

Ширан також сказала, що таку ж практику роздачі допомоги постраждалим встановили й інші гуманітарні організації.

За її словами, в госпіталях і притулках продовольчі набори видаються на руки всім, незалежно від статі.

Вона також розповіла, що зараз ВПП вже роздала 8 мільйонів продуктових наборів, з яких 80% були розподілені в Порт-о-Пренсі, де проживає переважна більшість постраждалого населення Гаїті.

Вона повідомила, що у зв'язку з більш точними оцінками збитку від землетрусу терміни надзвичайної фази надання продовольчої допомоги Гаїті доведеться збільшити вдвічі порівняно з планами, які були розроблені відразу після землетрусу.

"Нам доведеться залишатися на Гаїті набагато довше, ніж ми думали спочатку, оскільки люди потребуватимуть допомоги набагато більше часу, ніж ми припускали. Спочатку ми вважали, що для надання екстреної допомоги, зокрема, щоб нагодувати постраждалих, знадобиться шість місяців. Але ці розрахунки ми робили виходячи з того, що в країні працює ринок, а тут все повністю зруйноване, немає джерел одержання продуктів. Тому екстрену фазу операції по розподілу продовольства серед більшості населення ми продовжимо до одного року", - пояснила виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми.

Ширан зазначила, що значна частина продовольства має надходити на Гаїті у вигляді наборів, готових до вживання, оскільки в країні зараз гострий дефіцит палива та чистої води через що жителі Гаїті фактично не можуть приготувати собі їжу з сирих продуктів. У зв'язку з цим вона звернулася до військових відомств усіх країн світу поділитися з мешканцями Гаїті тими сухими пайками та продуктовими наборами, якими вони споряджають своїх військовослужбовців, щоб забезпечити більш-менш збалансоване харчування.

За її словами, нинішня ситуація і відсутність умов для нормального приготування їжі викликає особливу тривогу на тлі зростаючої загрози епідемій, які зазвичай виникають відразу після стихійних лих з масовими людськими жертвами і масштабним збитком.

За словами директора ВПП, на Гаїті зараз складається саме таке становище. "Це одна з найскладніших, якщо не найскладніша гуманітарна операція, яку нам коли-небудь доводилося проводити", - сказала Ширан.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1309 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ