Сб, 2024-04-20, 01:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 18 » Гаїтяни продовжують помирати, не дочекавшись допомоги. У братських могилах поховано близько 70 тисяч осіб
16:40
Гаїтяни продовжують помирати, не дочекавшись допомоги. У братських могилах поховано близько 70 тисяч осіб
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Ситуація з безпекою на Гаїті після руйнівного землетрусу продовжує погіршуватися у зв'язку з браком сил для підтримки порядку. Про це заявив у неділю на прес-конференції в столиці країни Порт-о-Пренсі гаїтянський президент Рене Преваль, передає ИТАР -ТАCС.

За його словами, в результаті стихії загинули близько 2 тис поліцейських. Ситуація ускладнюється тим, що зі зруйнованої столичної в'язниці втекли 3 тис ув'язнених. Багато з них займаються мародерством і грабежами разом з іншими жителями міста, що втратили надію на отримання гуманітарної допомоги.

Преваль зазначив, що в даний час 3,5 тисяч американських військовослужбовців, які прибули до берегів Гаїті на авіаносці, очікують наказу про висадку. Вони допомагатимуть поліції та розміщеним в країні миротворцям ООН в забезпеченні порядку. Раніше 1,5 тис солдатів США вже висадилися в карибської країні.

Землетрус на Гаїті стався 12 січня. За першим підземним поштовхом магнітудою більше 7 послідували ще близько тридцяти поштовхів меншої сили. У результаті Порт-о-Пренс було зруйновано практично повністю.

За останні дні на Гаїті в братських могилах поховано близько 70 тисяч осіб

Як повідомив держсекретар з боротьби з неписьменністю на Гаїті Карол Жозеф, за останні дні поховані близько 70 тис жертв землетрусу. Тіла загиблих рятувальники продовжують витягувати з-під завалів. Їх вивозять в околиці Порт-о-Пренса, де ховають у братських могилах.

Як повідомив міністр охорони здоров'я Гаїті Алекс Ларсен, влада не виключає, що тіла загиблих доведеться спалювати, щоб запобігти спалаху небезпечних епідемій, однак поки таке рішення не прийнято.

Гаїтянська влада продовжила надзвичайний стан у країні до кінця цього місяця, передає УНІАН. А до 17 лютого оголошено тридцятиденний національний траур.

Точна кількість жертв поки не підраховано. Раніше повідомлялося, що постраждали щонайменше 250 тисяч, а ще майже півтора мільйона залишилися без даху над головою.

Генсек ООН закликав гаїтян до терпіння

Тим часом, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав зневірених жителів гаїтянской столиці Порт-о-Пренса потерпіти: за його словами, робиться все можливе для доставки допомоги постраждалим, передає Бі-Бі-Сі.

Генерал-лейтенант Кен Кім з Південного командування США сказав, що, хоча на вулицях в основному спокійно, є відомості, що рівень насильства в Порт-о-Пренсі зріс. Агентство France Press з посиланням на свого фотографа передає, що поліція в місті відкрила вогонь по мародерів, убивши принаймні одного з них.

Пан Гі Мун виступив із заявою в Порт-о-Пренсі після того, як побував на руїнах місії ООН, де загинуло кілька її провідних співробітників. У числі загиблих - спеціальний представник та його заступник. Сотні працівників місії до цих пір числяться загиблими. Один датський співробітник ООН в неділю було витягнуто з-під руїн живим.

У неділю були врятовані ще чотири людини в різних частинах Порт-о-Пренса: з-під уламків супермаркету рятувальники визволили семирічну дівчинку, чоловіка та жінку. Ще одну жінку витягли з-під завалів зруйнованого готелю. У суботу ввечері співробітникам МНС Росії вдалося витягнути з-під руїн жінку з дитиною, чий стан оцінюється як задовільний.

"Я закликають народ Гаїті проявити терпіння", - заявив глава ООН, побачивши голодних та позбавлених даху над головою людей, які голосно висловлювали своє роздратування й обурення.

Пан Гі Мун виступив з ініціативою створення Європейським союзом спеціальної місії для надання гуманітарної допомоги населенню Гаїті та термінового відновлення столиці. Він розглядає можливості прискорення роздачі міжнародної допомоги постраждалим.

Пан Гі Мун зустрівся з президентом Гаїті Рене Превалем та з віце-головою уряду Іспанії Марією Тересою Фернандес де ла Вега. На цій зустрічі генсек запропонував створити спеціальну місію ЄС під егідою ООН для надання допомоги Гаїті.

Крім цього, розглядалося питання про створення гуманітарного коридору між Гаїті і сусідньої Домініканської Республіки для прискорення доставки допомоги постраждалим наземним транспортом.

Гаїтянам нарешті почали частково видавати їжу та воду в столиці. З моменту катастрофи врятовано 70 людей

Співробітники Організації об'єднаних націй і британської "Оксфам", однієї з найбільших в світі благодійних організацій, нарешті приступили до роздачі їжі і води в деяких частинах міста. Однак у напівзруйнованому аеропорту до цих пір стоять нерозвантажений літаки з наметами, ковдрами та медикаментами - дороги до столиці перекриті завалами, що ускладнює доставку допомоги постраждалим.

Представник ООН на Гаїті Девід Уімхерст повідомив, що робиться все для того, щоб допомогти Гаїті. "Допомога надходить, але просто неможливо нагодувати за добу всіх людей, багато з яких знаходяться в місцях, куди неможливо добратися", - відзначив він. За даними ООН, всього з моменту катастрофи вдалося врятувати 70 осіб. Раніше ООН виступила з закликом зібрати 562 млн доларів на надання допомоги трьом мільйонам постраждалих.

Згідно з повідомленнями з епіцентру землетрусу - біля міста Леогане, розташованого в 19 км на захід від столиці - руйнування там набагато значніше, ніж у столиці.

За словами представника Продовольчої програми ООН Девіда Орра, в Леогане загинули тисячі жителів. "Майже всі будинки тут звалилися. Військові кажуть, що загинуло 20-30 тисяч осіб".

Багато хто з уцілілих покидають цей район у пошуках їжі, води і медичної допомоги. Точне число загиблих в результаті землетрусу силою 7.0 балів поки не встановлено. Згідно з оцінками Панамериканської організації охорони здоров'я, кількість жертв становить від 50 до 100 тисяч людей, однак прем'єр Гаїті Жан-Макс Бельрів впевнений, що загинули не менше 100 тисяч. За його словами, вже поховано більше 25 тисяч осіб.

Багато постраждалих, яких за останніми оцінками налічується близько 300 тисяч людей, починають впадати в паніку. Крім того, люди все більше турбуються за власну безпеку.

Вулиці патрулюють миротворці ООН, які прибули з Бразилії, а представників місцевих правоохоронних органів надзвичайно мало. Однак, за словами одного зі старших чинів гаїтянской поліції, Жана-Йонеля Тресіля, його підлеглим все ж таки вдалося заарештувати за мародерство приблизно 50 осіб.

Багато доведених до відчаю мешканців столиці, не дочекавшись допомоги, намагаються покинути місто. Представники ООН повідомляють, що різко зросла кількість людей, що перемістилися в міста на півночі країни, а також тих, хто намагається потрапити до сусідньої Домініканської Республіки.

Багато хто з тих, хто не в змозі піти, вмирають прямо на вулицях міста, не дочекавшись допомоги.

Як повідомив голова комітету ООН з надзвичайних ситуацій Джон Холмс, всього в столиці зруйновано близько 30% будинків, а в деяких районах ця цифра сягає 50%. Серед зруйнованих будівель - президентський палац, штаб-квартира миротворчої місії ООН, парламент, податкова служба, в'язниця, школи та лікарні.

Вчора на Гаїті приступили до роботи рятувальники з ПАР. Вони прибули рано вранці, однак до роботи змогли приступити тільки близько полудня, оскільки в аеропорту Домініканської Республіки, де приземлився їх літак, виникли численні затримки. Аеропорт самої Гаїті закритий через руйнувань.

У південноафриканську групи входить близько 40 осіб, в основному лікарі та інженери. З ними з ПАР доставлено 10 тонн обладнання для обстеження і розбирання завалів, а також гуманітарна допомога - ліки і продовольство.

5 млн євро на здійснення соціальних програм надасть Гаїті безоплатно Іспанія. Про це заявила прибула сьогодні на острів перший заступник голови іспанського уряду Марія Тереза Фернандес де ла Вега. Вона також повідомила про те, що Іспанія додатково спрямує до берегів Гаїті судно-шпиталь.

Чавес звинуватив США у використанні ситуації на Гаїті, щоб згодом окупувати острів

Президент Венесуели Уго Чавес звинуватив США в тому, що вони хочуть скористатися трагедією на Гаїті, щоб окупувати острів. Про це повідомляє в понеділок місцева газета Universal, передає РИА "Новости".

"Хто сказав, що (в Гаїті) не вистачає солдатів з автоматами і кулеметами?", - цитує газета Чавеса, який виступив у щотижневій недільній телепрограмі "Алло, президент".

"Для чого посилати три тисячі солдатів, яких, до того ж, ніхто не бачив на вулицях, які прибирають тіла загиблих?", - ставить питання венесуельський лідер.

За словами Чавеса, якщо Вашингтон і справді хоче допомогти Гаїті, йому слід надсилати туди "ліки, воду і їжу".

У свою чергу президент Венесуели пообіцяв повністю задовольнити потреби Гаїті в бензині і дизельному паливі необхідних для ліквідації наслідків землетрусу.

"Народ Гаїті може бути впевнений, що ми як безоплатну допомогу будемо постачати Гаїті нафтою до повного відновлення країни", - заявив латиноамериканський лідер, сказавши, що перший танкер з більш ніж 200 тисячами барелів дизельного палива, бензину й авіаційного гасу на борту відпливе від берегів Венесуели в понеділок і вже в середу має прибути на Гаїті.

США одні з перших почали надавати міжнародну допомогу постраждалій країні. Для ліквідації наслідків землетрусу в це найбідніша в регіоні держава були направлені підрозділи збройних сил США, до берегів Гаїті висунувся авіаносець ВМС США, на місці трагедії працюють ВВС.

У неділю в Порт-о-Пренс з метою ознайомлення з ситуацією в країні та визначення конкретних сфер для надання допомоги прибула держсекретар США Хілларі Клінтон. Літак берегової охорони, на якому він прилетіла на острів, привіз сотню баків з питною водою, сто контейнерів з готовою їжею, предмети санітарно-гігієнічного призначення для більш ніж 140 співробітників посольства США у Гаїті.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1296 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ