Пт, 2024-03-29, 12:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 11 » Глобальне потепління: на Україну чекають посухи і натовпи курортників
10:29
Глобальне потепління: на Україну чекають посухи і натовпи курортників
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У цьому столітті середня температура в Україні зросте на 5-8 градусів, що призведе до посух, перерозподілу сільськогосподарських угідь з півдня країни на північ і дасть змогу Україні скласти конкуренцію середземноморським курортам. Такого висновку дійшли експерти національної метеорологічної служби Великої Британії, висновки яких 10 березня було представлено в Києві.

Доповідь "Наслідки зміни клімату. Україна" підготувала національна метеорологічна служба Великої Британії в рамках співпраці під егідою ООН. Документ містить прогнози кліматичних змін та їхнього впливу на різні галузі господарства України до кінця ХХI століття, засновані на аналізі поточної екологічної ситуації в країні.

Британські експерти зазначають, що їхні дослідження є одними з небагатьох, що оцінюють ситуацію з кліматом саме в Україні, бо раніше вивчалася ситуація в цілому по Європі.

Згідно з результатами проведеного дослідження, у цьому столітті в Україні середня температура повітря підвищиться на 5-8 градусів, що призведе до скорочення морозного і сніжного періоду в середньому на 50 днів. Кліматичні зміни призведуть до опадів у вигляді зливових дощів холодної пори року і збільшення посух улітку.

У глобальному потеплінні британські метеорологи бачать загрозу життєдіяльності людей і прогнозують зростання захворювань серцево-судинної системи та дихальних шляхів, а також смертей літніх людей від теплових ударів.

Передбачається, що потепління серйозно вплине на виробництво електроенергії: "З підвищенням температури зменшиться попит на опалювання в зимовий період, але зростатимуть потреби в охолодженні влітку. Враховуючи, що енергетична інфраструктура Україна дуже вразлива - більш як 95% електростанцій вичерпали свій експлуатаційний ресурс, - виникне потреба в ретельному управлінні об'єктами з виробництва і постачання електроенергії".

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко вважає, що прогнози експертів на 100 років не мають сенсу. "В подібних дослідженнях і звітах немає ніякого сенсу, - заявив Борейко. - Вчені всього світу не мають єдиної думки щодо глобального потепління. Нашому уряду слід вирішувати тактичні завдання: вирубування лісів, забруднення повітря і поліпшення якості води".

Про те, що ситуація з лісами і водними ресурсами може стати загрозливою, йдеться і в доповіді. Британські метеорологи прогнозують зміну врожайності і перерозподіл сільськогосподарських угідь з південних і східних територій на північ країни, а також збільшення потреби в зрошуванні земель. Вони також припускають скорочення площі лісів в Україні і збільшення кількості лісових пожеж.

Чи не єдиною сферою життя, на якій глобальне потепління може позначитися позитивно, виявився туризм. "У міру того як інші території, наприклад середземноморське узбережжя, стануть менш привабливими для туристів через ризик повеней у зв'язку зі змінами клімату, турпотік до України зростатиме", - зазначають експерти.

Уникнути кліматичних змін можна, застосовуючи енергоефективні технології, заявила координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру Христина Рудницька. "Посол Великої Британії Лі Тернер в ході круглого столу, на якому було представлено доповідь, підкреслив, що Україні варто відмовлятися, наприклад, від субсидій у вугільну промисловість, які зараз становлять 3% держбюджету, і витрачати ці кошти на модернізацію технологій, тим самим знижуючи кількість парникових викидів", - упевнена Рудницька.

Як повідомив директор Гідрометцентру Микола Кульбіда, наразі питання глобального потепління вивчаються в Україні, але не відображаються в детальних прогнозах. "Якщо ми враховуватимемо висновки міжнародних експертів, у нас з'явиться можливість підготуватися до майбутніх змін клімату, поміняти сільськогосподарську, енергетичну стратегію", - вважає Кульбіда.

Раніше стало відомо, що Україна змінює Енергетичну стратегію у бік скорочення планів спорудження блоків атомних електростанцій. Замість цього планується використовувати більше енергії природного газу з альтернативних джерел - імпортованого через СПГ-термінал, а також сланцевого газу і вугільного метану.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1354 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ