Чт, 2024-03-28, 20:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 18 » Глобальні зміни клімату: можуть не побачити снігу правнуки українців
12:43
Глобальні зміни клімату: можуть не побачити снігу правнуки українців
Інші останні Прогнози погоди на сайті holosUA.com/

Сніг цьогоріч випав лише у січні, а за кілька десятиліть і взагалі може стати рідкістю, прогнозують науковці. Народний синоптик більш оптимістичний: погода повернеться у звичне для українців річище за 11 років, передає ТСН.

Упродовж наступних трьох років спостерігатиметься "зсув сезонів", розповів Валерій Некрасов, дніпропетровський народний синоптик.
"Починаючи з цього року, ми спостерігатимемо зсув сезонів: зима буде тривати з січня до половини березня, весна – з другої половини березня до кінця квітня. Літо - з травня по серпень. Осінь – з вересня по грудень. Сніг випаде знову лише у січні наступного року", - прогнозує Некрасов.
За його словами, тенденція щодо зсуву пір року спостерігатиметься впродовж трьох років – 2011-го, 2012-го та 2013-го. Потім знову все стане на свої місця і упродовж 11 років ми будемо мати звичайне тепле літо і холодну сніжну зиму.
"Такі аномалії пов'язані з сонячною активністю. Сонце – наша головна батарея. Як воно нагріє, стільки тепла в нас буде. Сонячна активність проявляється раз на 11 років.
Науковці частково підтверджують висновки народного синоптика щодо зсуву сезонів, утім уточнюють: спостерігається не зсув усіх сезонів, а зменшення тривалості холодного періоду року.
"Значне зростання середньої, максимальної, а надто мінімальної температури повітря, яке спостерігаються впродовж усього року протягом останніх десятиріч, призвело до того, що тривалість холодного періоду в Україні зменшилась на 5-28 днів", розповіла Віра Балабух, науковець Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту (УкрНДГMІ).
За спостереженнями її колеги, старшого наукового співробітника УкрНДГMІ Світлани Краковської, коливання клімату відбувалися постійно, щоправда, у нинішньому періоді є певні особливості.
Нерівномірний розподіл опадів: загальна їхня кількість майже не зміниться, утім, всі вони можуть випасти, скажімо, в один день. Потім можливий затяжний період посухи.
"Глобальний клімат змінюється. І тропічний клімат з часом може бути зовсім інший. У нас клімат помірних широт, і він також змінюється. Тож у майбутньому клімат помірних широт справді може наблизитися до сучасного клімату тропіків", - зазначила пані Краковська.
Аналіз температурного режиму позаминулого літа вже показав, що кількість "тропічних ночей" (коли вночі температура не опускається нижче 20 градусів) була більшою за норму, наприклад, у Харкові на 40 днів. І така тенденція зберігатиметься і надалі.
За прогнозами кліматичних моделей за наступні 20 років до 2030 року середня річна температура зміниться ненабагато – на півградуса. Втім, далі швидкість потепління зросте до півградуса за десятиріччя і до кінця ХХІ століття потеплішає на 3-4 градуси, максимально взимку – до 6 градусів. Тож наші правнуки можуть вже не побачити снігу.
Українців вже готували до зміни клімату. Як розповідали кліматологи, затяжна спека до +40 або різка зміна погоди зі злив на суху спеку і навпаки зроблять Україну схожою на тропічну Африку.
Втім, на найближчий рік, українські метеорологи та народні синоптики склали довгостроковий прогноз погоди: морози триватимуть до середини лютого, потім потеплішає, але в березні холоди знову повернуться – і весна розпочнеться не раніше Великодня (15 квітня). Але вже з 1 травня очікується справжня спека.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Прогнози погоди | Переглядів: 924 | Додав: admin | Теги: Правнуки, сніг, зміни клімату, українці
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ