Ср, 2024-04-24, 15:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Лютий » 10 » ГПУ: троє "беркутівців" вбили 48 учасників Євромайдану
16:27
ГПУ: троє "беркутівців" вбили 48 учасників Євромайдану
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

До суду передано обвинувальні акти стосовно трьох співробітників спецпідрозділу "Беркут", яким інкримінується вбивство 48 активістів Євромайдану і заподіяння вогнепальних поранень 85 учасникам акцій протесту, заявив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, пише Інтерфакс-Україна.

"Вчора до суду обвинувальний акт направлено за підозрою трьох співробітників "Беркута" - два бійця і заступник командира полку",- сказав Горбатюк на брифінгу в Києві в середу, 10 лютого.

За його словами, їм інкримінується скоєння вбивства 48 активістів Майдану 20 лютого 2014 року і заподіяння вогнепальних поранень 85 учасникам акції протесту.

Начальник управління спецрозслідувань уточнив, що загалом за подіями 20 лютого підозрюють 25 "беркутівців". Щодо двох із них розглядає матеріали Святошинський райсуд Києва. Нові обвинувальні акти стосовно трьох співробітників "Беркута" передано до Печерського районного суду.

Горбатюк зазначив, що підсудність розгляду цих матеріалів визначить апеляційний суд, але логічно було б об'єднати всі матеріали стосовно "беркутівців", щоб вони розглядалися в Святошинському райсуді. Але троє співробітників "Беркута", за словами Горбатюка, були затримані в березні 2015 року. Наразі вони перебувають під вартою.

За його словами, Управління спецрозслідувань завершило досудове розслідування і направило до суду обвинувальні акти стосовно колишнього заступника командира полку міліції особливого призначення "Беркут" і двох міліціонерів роти спецпризначення цього ж полку за фактом вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. Їм інкримінується злочин за ч.3 ст.365 (перевищення влади та службових повноважень), ч.3 ст.258 (терористичний акт), пп.1, 5, 12 ч.2 ст.115 (умисне вбивство), ч.2 ст.15, пп.1, 5, 12 ч.2 ст.115 (закінчений замах на умисне вбивство), ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, демонстрації), ч.2 ст.262 (заволодіння вогнепальною зброєю) Кримінального кодексу України.

Горбатюк наголосив: слідство встановило, що ці "беркутівці" за попередньою змовою, перевищуючи владу і службові повноваження, здійснили теракт, тобто застосували зброю з метою залякування населення та скоїли вбивство 48 людей і замах на вбивство 80 осіб під час масових акцій протесту в Києві 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській.

Раніше повідомлялося, Генпрокуратура встановила конкретних осіб, які вели вогонь по активістах Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.

5 лютого голова СБУ Василь Грицак та генпрокурор Віктор Шокін доповіли президенту Петру Порошенку про виявлення фрагментів вогнепальної нарізної зброї, з якої стріляли на Майдані.

"З великою долею ймовірності можна сказати, що це фрагменти 22 автоматів Калашникова та одного кулемета Калашникова, крім цього – один ствол 12-го калібру мисливської гладкоствольної зброї", – повідомив Грицак.

У свою чергу Шокін пообіцяв найближчим часом поінформувати, в яких конкретно випадках зброя була використана.

Раніше в ГПУ встановили, що загиблих активістів Майдану 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській в Києві було не 39, а 48. Також було завершено розслідування щодо 80 епізодів, пов'язаних із завданням вогнепальних поранень.

У ГПУ виступають за відстрочення початку дії закону про Держбюро розслідувань, щоб він не перешкоджав розслідуванню злочинів на Майдані

У Генеральній прокуратурі України закликають Верховну Раду відстрочити набуття чинності законом про Державне бюро розслідувань, щоб не допустити критичної ситуації з розслідуванням "майданівських" справ.

"Хотів би звернутися до народних депутатів, Верховної Ради, тому що наближається 1 березня - дата набуття чинності законом про Державне бюро розслідувань. З огляду на низку недоліків, які містить цей законопроект, і відсутність перехідного періоду може настати критична ситуація для розслідування справ Майдану і справ щодо колишніх високопоставлених осіб, що неможливо допустити", - сказав Сергій Горбатюк.

У цьому контексті він звернувся до парламентарів: "Необхідно негайно ухвалити зміни до цього закону, відстрочивши набуття ним чинності, щоб це жодним негативним чином не позначилося на розслідуванні".

За словами Горбатюка, законопроект також потребує детального доопрацювання, щоб "Державне бюро розслідувань було дієвим і потужним слідчим органом".

"Важливо, щоб ця робота (у справах Майдану і щодо колишніх високопоставлених чиновників України – ред.) тривала і щоб усвідомлювали всі, хто причетний до ухвалення законів, наскільки важливе розуміння та ухвалення таких змін", - підсумував він.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 809 | Додав: adminA | Теги: вбивство, ГПУ, учасники Євромайдану, троє беркутівців
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ