Чт, 2024-04-18, 21:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Серпень » 30 » ГПУ завершила унікальну експертизу Іловайської трагедії. ВІДЕО
09:05
ГПУ завершила унікальну експертизу Іловайської трагедії. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Завершена унікальна судова комісійна військова експертиза, яка тривала майже рік.

Про це повідомив перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук під час зустрічі з родичами воїнів, загиблих під Іловайськом, повідомляє прес-служба ГПУ.

Основною темою розмови були результати розслідування обставин та причин Іловайської трагедії. Зокрема, Сторожук зазначив, що наразі завершена унікальна судова комісійна військова експертиза, яка тривала майже рік і до якої залучено 31 провідного експерта та фахівців, у тому числі з Міністерства оборони України, Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України.

"Наявність експертизи дозволяє готувати кримінальне провадження для направлення справи до суду", - сказано в повідомленні.

Як відомо, напередодні дня Незалежності у 2014 році в результаті вторгнення російських військових, в оточення потрапили сили АТО в районі Іловайська.

За попередніми результатами розслідування, втрати особового складу українських Збройних сил, Національної гвардії, МВС під Іловайськом склали 366 загиблих, 429 поранених, 128 потрапили в полон, 158 вважаються до цього часу зниклими безвісти.

Військовий прокурор Анатолій Матіос відмовився називати конкретні прізвища і заявив, що головною причиною "Іловайської трагедії" стало вторгнення на територію України понад 3,5 тисяч військовослужбовців регулярної армії РФ без оголошення війни.

За попереднім звітом ТСК, до трагедії під Іловайськ привели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженка напередодні, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану.

У Міністерстві оборони заявили, що поразка під Іловайськом сталася через погану взаємодію добровольчих загонів з підрозділами ЗСУ.

Раніше Муженко заявив, що причина Іловайської трагедії - вторгнення російських військ і неузгодженість, хаотичність і недостатня компетентність при плануванні операції виходу з оточення.

Винні в Іловайській трагедії досі перебувають в країні - Юрій Береза

Особи, винні у загибелі українських військових під Іловайськом у 2014 році, до цих пір знаходяться в країні. Про це у "Вечірньому праймі" на "112 Україна" заявив нардеп Юрій Береза.

"Якщо ви говорите про Іловайськ, я не хочу говорити, що не потрібно шукати винних десь за кордоном. Насправді всі винні досі перебувають в країні. За винятком двох останніх міністрів оборони, які втекли до РФ і отримали там героїв Росії. В першу чергу, це керівники держави – всі, хто були до 2014 року", - пояснив Береза.

Він підкреслив, що колишні керівники України не зробили нічого для створення боєздатної вітчизняної армії.

"На жаль, жоден президент і прем'єр – проукраїнський або не проукраїнський, вони не створили української армії. Все, що ми мали на початок 2014 року – це окремі військові частини, де були патріотично налаштовані офіцери, але не мали повного вишколу, ні хорошого озброєння", - сказав депутат.

"Українська армія почала створюватися, в тому числі завдяки Іловайську та Дебальцевому", - додав він.

На закінчення нардеп додав: "Найбільша трагедія в тому, що наш генералітет, який для мене, перш за все Муженко (керівник Генштабу ЗСУ, - ред.) – це не ті генерали, які можуть воювати, а ті генерали, які розвалювали українську армію, вірніше не створили її. За це повинен відповісти в першу чергу Муженко. Коли він починає придумувати, що винен Путін... Ні, не винен Путін. В першу чергу винні військові керівники, всі, які мали відношення до української армії".

Довідка. Події під Іловайськом

18 серпня бійці батальйонів "Донбас", "Дніпро" та інші учасники АТО в результаті повторного штурму Іловайська прорвалися до центру міста та встановили там державний прапор України.

Після розгрому загонів найманців з районів Донецька та Моспиного по місту невпинно <стали a href="http://rus.newsru.ua/ukraine/20aug2014/ilovaiskvishel.html">стріляти дивізіони російських "Градів". У ближньому бою і в результаті артилерійського вогню противника українські війська зазнали втрат.

Повідомлялося, що одержав поранення командир добровольчого батальйону "Донбас" Семен Семенченко.

21 серпня радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що втрати під Іловайськом становили 25% загальних втрат добровольців за час АТО.

У той же день на українські позиції прибуло потужне підкріплення.

24 серпня відбувся заздалегідь підготовлений рейд російських військ в тил українського угруповання на Південному фронті. Російська бронегрупа чисельністю до батальйону, з танками та бронемашинами з району Амвросіївки завдала удару по трасі Старобешеве - Кутейникове.

25 серпня українське силове угруповання (батальйони "Донбас", "Дніпро", "Азов", "Херсон" та "Доброволець") опинилося в оперативному оточенні.

27 серпня Семен Семенченко з посиланням на комбата "Дніпра" і заступника комбата "Донбасу", повідомив, що підкріплення так і не прийшло. Крім того, до міста увійшли два танки під прапорами "ДНР", які вели вогонь по українських військових, а сам населений пункт подвійним кільцем оточила російська бронетехніка.

28 серпня під будівлею Міністерства оборони України відбулася акція протесту проти бездіяльності керівництва міністерства і Генерального штабу ЗСУ з деблокування українських силовиків.

Після чого начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що розробляється операція для допомоги оточеним силам АТО.

29 серпня війська РФ зажадали від сил антитерористичної операції під Іловайськом здатися до ранку 30 серпня, інакше погрожували всіх знищити.

Сили АТО відмовилися здавати зброю бойовикам заради надання їм коридору для відступу. Представник Інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко заявив, що ніяких гуманітарних коридорів для військових не існує.

30 серпня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що всього близько 100 бійців покинули "котел" біля прикордонного Іловайська.

31 серпня зі зброєю в руках з оточення вирвалося ще кілька груп бійців. Серед них: командувач військами сектора "Б" і оперативним командуванням "Південь" генерал-лейтенант Руслан Хомчак, командир батальйону "Дніпро" Юрій Береза, командир батальйону "Миротворець" Андрій Тетерук, а також командир четвертої роти батальйону "Дніпро" Володимир Парасюк.

В ті дня повідомлялося, що головною метою противника є повернення контролю над Іловайськом із подальшим недопущенням звільнення Донецька.

Іловайськ - стратегічний райцентр на міжнародній автотрасі Донецьк - Ростов, чере яку владою РФ здійснюється ресурсозабезпечення бойовиків.

Під час боїв за місто загинули: боєць спецбатальйону "Азов" Микола Березовий, чоловік відомої журналістки та громадського діяча, урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики Тетяни Чорновол, чоловік відомої волонтерки Тетяни Ричкової Вадим, чоловік журналістки Михайлини Скорик Сергій, американець українського походження "Франко", який воював у лавах добровольчого батальйону "Донбас", командир спецбатальйону "Херсон" Руслан Сторчеус.

5 серпня 2015 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що в ході подій в Іловайську загинули 366 бійців антитерористичної операції, 429 отримали поранення.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 912 | Додав: adminA | Теги: ГПУ, експертиза Іловайської трагедії
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ