Чт, 2024-03-28, 17:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Січень » 19 » Гривня неухильно падає. Експерти визначили "дно" і "російський слід"
16:46
Гривня неухильно падає. Експерти визначили "дно" і "російський слід"
Інші останні Курси валют в Україні на сайті holosUA.com/

Середній курс продажу доларів у банківських обмінних пунктах Києва у вівторок, 19 січня, зріс на 0,4 грн - до 26,7 грн/долар, а за тиждень він збільшився більш ніж 1 грн, тоді як середній курс продажу євро при таких же показниках зростання досяг 29,1 грн/EUR1, такі дані моніторингу "Інтерфакс-Україна".

До таких же рівнів гривня впала при валютообмінних операціях за картками. Зокрема, найбільший в країні "ПриватБанк" опустив його у вівторок при купівлі долара на 0,43 грн - до 26,9542 грн/дол, при покупці євро - на 0,56 грн, до 29,3772 грн/EUR1.

За найгіршими курсам з семи найбільших українських банків гривню обмінює за картковими операціями "Укрсоцбанк": 27 грн/дол і 29,6 грн/EUR1, а за найкращими - "ОТП Банк": 26,3 грн/дол і 28,67 грн/EUR1.

Котирування гривні на міжбанківському валютному ринку вранці у вівторок станом на 11.00 перебували в діапазоні 24,80-25,00 грн/дол, тоді як у фінальній частині торгів у попередній робочий день залишалися 24,60-24,70 грн/дол, повідомили дилери комерційних банків.

Зазначимо, Національний банк України на 19 січня 2016 р. встановив офіційний курс національної валюти до долара на рівні 24.637118 грн/дол порівняно з 24.382961 грн/дол на 18 січня 2016 року.

Востаннє нижчий офіційний курс національної валюти щодо долара був 3 березня 2015 року – 24,820658 грн/дол. Днем раніше, 2 березня, він становив 26,858114 грн/дол, тоді як 4 березня зміцнився до 23,771263 грн/дол.

Нацбанк сьогодні знову оголосив про проведення валютного аукціону з продажу іноземної валюти за гривні для задоволення потреб клієнтів. Як повідомили у прес-службі регулятора, обсяг аукціону збільшено до 50 млн дол. США з традиційних 30 млн дол.

Таким чином НБУ намагається збільшити пропозицію валюти, яка, як раніше пояснював регулятор, знизилася на тлі численних новорічних свят і незбігу вихідних днів в Україні та США.

Регулятор обіцяє оприлюднити інформацію про результати аукціону на своєму сайті.

Нагадаємо, Держбюджет на 2016 рік ухвалено на базі середньорічного курсу гривні 24,1 грн/дол. Згідно з очікуваннями Міністерства фінансів, до кінця 2016 року курс національної валюти становитиме 24,4 грн/дол.

Згідно з оновленою програмою розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду для України, курс гривні до долара до кінця 2015 року прогнозувався на рівні 23,5 грн/дол, до кінця 2016-го - 24,4 грн/дол, до кінця 2017 року – 24,9 грн/дол.

Експерти: нижче ніж 28 гривня не впаде

Ситуація на валютному ринку пов'язана із тим, що російські банки, які домінують на ринку України, скуповують долар. Таку думку в ефірі "5 каналу" висловив заступник голови НБУ в 2005-2009 роках, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

"Завжди відбувається так, що коли падає рубль, починає падати гривня. Це феномен, тому що мало би бути все із точністю до навпаки – те, що погано для Росії, добре для України", - зазначив він.

Такі тенденції він пов'язує із тим, що російські банки, які домінують на валютному ринку України, в період стрімкого падіння рубля починають скуповувати долар: "Тому, на мою думку, Національний банк має набагато жорсткіше підходити до регулювання курсу гривні, особливо стосовно валютних операцій російських банків під час стрімкого падіння рубля".

"Я хочу авторитетно сказати, що 26-28 – це максимальна межа, до якої може впасти гривня, якщо не буде інших грубих помилок уряду і Нацбанку. Тобто якщо Нацбанк і уряд будуть діяти так само напівпрофесійно (я чесно скажу – напівпрофесійно), то гривня все одно не може опуститися нижче. Якщо будуть нові помилки – так, проб'є", - запевнив він.

На думку експерта з ГІ "Реанімаційний пакет реформ" Павла Кухти, коливання національної валюти в межах 5-10% є нормальним.

"Ми маємо звикнути до того, що гривня буде коливатися. Просто українці дуже до цього незвичні, щоразу, коли гривня рухається, вони все ще панічно до цього ставляться. Але якщо ми вже відмовляємося нарешті від цього фіксованого валютного курсу, який стільки проблем нам створив, то ми маємо звикнути до того, що гривня буде коливатися", - каже він.

На думку експерта, нинішні коливання національної валюти в Україні відбуваються в межах допустимого.

"Великі коливання для гривні, для України звичні – це коли вона падає на 20-30%. Це велике коливання для гривні. Усе інше – нормальне. Бо в нас іще не встановився валютний ринок, що нормально працює. В принципі, для країн, що розвиваються, нормально, коли відбуваються коливання їхніх валют: 5-10% на місяць – цілком нормально", - наголосив він.

Раніше стало відомо, що НБУ у найближчі п'ять років буде дотримуватися гнучкої курсової політики щодо курсу національної валюти.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Курси валют в Україні | Переглядів: 1019 | Додав: adminA | Теги: російський слід, експерти, Дно, гривня
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ