Пт, 2024-03-29, 13:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 13 » Гривня падає: в країні політична нестабільність і нервова ситуація
19:14
Гривня падає: в країні політична нестабільність і нервова ситуація
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/



У НБУ і Кабміні пояснили падіння курсу гривні навмисними діями валютних торговців і своїми новорічними відпустками, а також висловили надію на швидку стабілізацію. Національний банк України не бачить істотних загроз для курсу гривні, але готовий підтримати курсову стабільність своїми інструментами, повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик в середу, 13 січня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Для того і існує регулятор, щоб своїми інструментами згладжувати піки", - сказав він.

Нагадаємо, що за останні дні гривня впала на 10-15 копійок щодо долара на фоні бездіяльності НБУ. При цьому в 2009 році регулятор продав зі своїх резервів більше 10 млрд дол для підтримки національної валюти.

Круглик також зазначив, Нацбанк окрім всього іншого "може протидіяти девальваційному тиску за рахунок абсорбування гривневої маси".

Директор департаменту припустив, що збільшена в останні дні амплітуда коливань курсу пов'язана з навмисними спробами окремих гравців ринку розхитати ситуацію, щоб забезпечити максимальний прибуток від валютних операцій.

Спокійне ставлення щодо майбутнього гривні розділяють і в Кабміні. "Курс долара стосовно гривні стабілізується найближчим часом", - вважає виконувач обов'язків міністра фінансів України Ігор Уманський.

"Я глибоко упевнений, що як тільки завершиться зараз, зокрема в Національному банку, період відпусток і відряджень, команда повернеться повністю до роботи - ця ситуація стабілізується і буде узята під контроль", - сказав він, виступаючи у Верховній Раді.

Уманський висловив упевненість, що підвищення останнім часом курсу долара викликане "нервовою реакцією" ринку на політичну нестабільність.

В.о. міністра підкреслив, що реальних економічних, фінансових, монетарних підстав для зміни курсу долара не існує. Він запвнив, що такої ж думки дотримуються в НБУ.

Як повідомлялося, після досить тривалої стабільності на готівковому та безготівковому валютному ринку з невеликим зміцненням національної валюти у вівторок курс гривні на безготівковому ринку знизився з 8,035 грн/дол до 8,08-8,09 грн/дол. На готівковому ринку курс продажу долара до кінця дня вівторка сягнув 8,15-8,20 грн/дол, і з окремих регіонів почали надходити повідомлення про його дефіцит.

Слід зазначити, що стабілізація курсу долара в районі 8 грн/дол вселила в банкірів упевненість, що гривня збереже позиції і до завершення президентських виборів. Рух курсу національної валюти після березня залежить від політики нового глави Нацбанку, який може погодитися на масштабну емісію гривні і, як наслідок, її девальвацію. При цьому банкіри вважають, що за відсутності негативних зовнішніх шоків в довгостроковій перспективі гривню чекає зміцнення до 6,8 грн/дол.

У кризовому 2009 році гривня пережила ряд різких потрясінь, які призвели до падіння добробуту населення. У лютому безготівковий долар сягнув 9,4 грн/дол, після чого до червня знизився до 7,6 грн/долл. Останнього піку - 8,9 грн/дол - американська валюта сягнула у вересні, різко знизившись до кінця місяця до 8,2 грн/дол.

Аналогічні "американські гірки" спостерігалися і на готівковому ринку. У жовтні-грудні такий сценарій став традиційним: на початку місяця курс долара йшов вгору завдяки спробам дилерів продати валюту НАК "Нафтогаз України" подорожче, а до кінця місяця незмінно падав до 8 грн/дол. Таким чином, гривня закінчила рік практично на тій же позначці, як і в січні.


У більш короткостроковій перспективі цього року гривню чекає ревальвація. Курс може зміцнитися до 7,5 грн/дол. Такої думки дотримуються більшість опитаних українських аналітиків. Більш того, багато хто з експертів не виключає, що головним трендом на валютному ринку наступного року стане ревальвація національної валюти. Враховуючи зміцнення гривні в кінці 2009 року, аналітики не виключають, що ця тенденція отримає своє продовження в 2010-му.

На користь гривні піде приплив більшого, ніж цього року, обсягу валюти з-за кордону. До України, за різними оцінками експертів, надійде до 5-8 млрд дол прямих іноземних інвестицій, а також інших валютних коштів за фінансовим рахунком платіжного балансу.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1278 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ