Чт, 2024-04-25, 17:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 17 » Грузія та Молдова мають намір відродити ГУАМ. Можливо, разом із Бєларуссю
20:36
Грузія та Молдова мають намір відродити ГУАМ. Можливо, разом із Бєларуссю
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Грузинський лідер Михайло Саакашвілі має намір відродити блок ГУАМ на території СНД - союз Грузії, України, Азербайджану і Молдови, який було утворено в 1999 році. Москва вважає ГУАМ "антиросійським блоком". Втім, як зазначають аналітики, склад блоку може дещо змінитися - місце України може посісти Бєларусь, пише газета "Коммерсант".

Ця інформація з'явилася після дружнього візиту в.о. президента Молдови Міхая Гімпу до Грузії. Зустріч проходила виключно в дружній атмосфері і мала радше показовий характер, оскільки жодних офіційних документів не було підписано і лідери двох країн навіть не стали проводити спільну прес-конференцію.

Про відновлення діяльності ГУАМ заговорив напередодні глава зовнішньополітичного відомства Грузії Грігол Вашадзе. За його словами, члени ГУАМ "ні на хвилину не припиняли роботи з пошуку шляхів розвитку співтовариства" - економічних, енергетичних і транспортних.

Він уточнив, що керівники МЗС країн "четвірки" зустрінуться вже восени в рамках сесії Генасамблеї ООН в Нью-Йорку, де обговорять дату саміту ГУАМ і порядок денний. Грузія сподівається, що саміт пройде до кінця 2010 року.

Не виключено, що до "четвірки" приєднається бєларуський лідер Олександр Лукашенко, у якого останнім часом розвивається конфлікт з Москвою. Можливо, Лукашенко замінить в ГУАМ українського лідера Віктора Януковича, який не має особливого інтересу до подібних ініціатив, пише видання.

Водночас бєларуський лідер виглядає останнім часом більш відповідною кандидатурою на участь в ГУАМ. Конфлікт, що почався ще з тієї миті, як Лукашенко прихистив поваленого президента Киргизстану Курманбека Бакієва, перекинувся потім і на економічну сферу: вступ Бєларусі до Митного союзу постійно переносився, а тим часом розгорілася "газова війна".

Навіть попри те, що Мінськ все ж таки вступив у союз, а борги за газ погасили, конфлікт все одно не вичерпався. Тепер до протистояння підключилися ЗМІ, і між Москвою і Мінськом розгорнулася інформаційна війна, в якій у відповідь на фільми, що звинувачували Лукашенка, бєларуське телебачення показало інтерв'ю з Михайлом Саакашвілі.

Крім того, нещодавно президент Росії Дмитро Медведєв поскаржився, що Лукашенко спочатку заявляв про готовність визнати незалежність Абхазії і Південної Осетії, але потім своєї обіцянки так і не виконав.

Зустріч двох лідерів Саакашвілі та Гімпу була покликана підкреслити спільність проблем двох країн. "Молдова дуже схожа на нас - однакові проблеми, економічний стан. І зараз велике щастя, що Молдова врешті-решт знайшла свій курс і бачення, як все це подолати", - цитує слова грузинського лідера "Новости-Грузия".

Зокрема, Саакашвілі не уникнув розмови про невизнані республіки Південної Осетії і Абхазії, порівнявши ситуацію в них з Придністров'ям, передає NEWSru.com. "Ми вільні країни, може, не зовсім вільні територіально, оскільки частина наших територій перебуває в "старому радянському зоопарку", але велика частина територій наших країн вільна, і це означає, що є надія, і вона в наших руках", - заявив Саакашвілі.

Показовий і той факт, що грузинський лідер повіз свого молдовського колегу в табір Анаклія на чорноморському узбережжі. Він розташований біля кордону Південної Осетії. У цьому таборі відпочивають підлітки з молдовських сімей, які постраждали від повені, а також діти з Бєларусі. Туди ж Саакашвілі збирається відвезти Лукашенка, якщо той прийме запрошення і приїде з візитом до Грузії.

Молдаван Саакашвілі назвав "дуже хорошим, надзвичайним, працелюбним, талановитим народом". Те саме він сказав про бєларусів, підкресливши, що це "теплі, привітні і непретензійні люди".




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1048 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ