Чт, 2024-04-25, 10:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 19 » Іран звинувачує у смерті високопосадовців Пакистан, США і Британію
09:11
Іран звинувачує у смерті високопосадовців Пакистан, США і Британію
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад звинуватив спецслужби Пакистану в причетності до вибуху смертника на південному сході країни, який забрав життя шести керівників корпусу Стражів ісламської революції, передає Бі-Бі-Сі. Всього в результаті нападу загинули, за даними різних джерел, від 42 до 49 людей.

Ахмадінежад закликав Ісламабад затримати зловмисників, які діяли, на думку іранської влади, з території сусіднього Пакистану. "Ми проінформовані про те, що агенти спецслужб Пакистану співпрацюють із тими, хто стоїть за цією терористичною вилазкою", - сказав президент. Він закликав уряд Пакистану "не зволікати з арештом цих злочинців". За словами Ахмадінежада, Іран має законне право зажадати від свого сусіда "видачі небезпечних терористів".

Як передало іранське телебачення, тимчасовий повірений у справах Пакистану був викликаний до МЗС Ісламської Республіки, де йому були надані "неспростовні докази того, що організатори терористичної вилазки в Сарбазі проникли в Іран з пакистанської території".

Іранські державні ЗМІ наводять слова офіційних осіб країни, які заявляють про те, що відповідальність за напад узяли на себе бойовики з сунітського угрупування "Джундалла", яке Тегеран звинувачує в тому, що воно веде терористичну діяльність у цьому районі. Представник пакистанського МЗС Абдул Басіт відкинув заяви Ірану про те, що глава "Джундалли" перебуває в Пакистані. Заяв від представників самого угрупування не надходило.

За заявою військового керівництва корпусу Стражів ісламської революції Ірану, відповідь на дії організаторів вибуху буде "нищівною". Місцеве інформаційне агентство цитує заяву жителів провінції Сістан і Белуджістан, де був здійснений вибух: "В найближчому майбутньому ми (Іран - ред.) помстимося... і жителі Белуджістану очистять цей район від терористів і злочинців".

Спікер іранського парламенту Алі Ларіджані заявив на відкритій сесії парламенту, пряму трансляцію якої вело державне радіо, що "метою терористів вочевидь була дестабілізація ситуації в провінції Сістан і Белуджістан".

"Ми вважаємо, що ця терористична атака - результат дій США", - підкреслив Ларіджані. Керівництво корпусу Стражів назвало інцидент терактом, учиненим за підтримки "великого Сатани - Америки і її прибічника Британії".


Представник Держдепартаменту США Іан Келлі заявив у зв'язку з подією в Ірані: "Ми засуджуємо цей акт тероризму і оплакуємо загибель безневинних людей. Повідомлення про те, що США нібито причетні до події, абсолютно невірні".

Іранське телебачення повідомило, як воно висловилося, з посиланням на інформовані джерела, що до події в неділю безпосередньо причетна Британія. Прес-секретар британського МЗС відмовився коментувати звинувачення Ірану, виступивши із заявою, яка засуджує терористичну атаку в Ірані.

Вибух стався 18 жовтня у провінції Сістан і Белуджістан, де смертник привів у дію бомбу біля автомобіля, в якому був заступник голови сухопутних сил корпусу Стражів генерал Нуралі Шуштарі. Воєначальник загинув, жертвами вибуху також стали перехожі і племінні старійшини. Десятки людей отримали поранення.

Розташована біля кордону з Пакистаном провінція Сістан і Белуджістан населена переважно представниками народності белуджі - сунітами, деякі з яких виступають проти іранської влади, що складається з шиїтів. Представники командування Стражів прибули в цей район, щоб зустрітися зі старійшинами племен.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1445 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ