Пт, 2024-04-26, 10:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 18 » Історична зустріч: Далай-лама прибув у Білий дім до Обами
12:54
Історична зустріч: Далай-лама прибув у Білий дім до Обами
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Президент США Барак Обама в четвер проводить зустріч з лідером Тибету Далай-ламою, повідомляє РИА "Новости". Зустріч носить приватний характер.
"Незважаючи на те, що Білий дім відмовився відповідно до вимог Китаю скасувати зустріч Обами з Далай-ламою, президент сказав, що ця зустріч носитиме приватний характер", - йдеться у китайських ЗМІ. Там також зазначають, що з Далай-ламою проведе зустріч і держсекретар США Хілларі Клінтон.

Далай-лама, як зазначили місцеві ЗМІ, в середу вже прибув до США. "Китайська сторона неодноразово попереджала про те, що зустріч Обами з Далай-ламою завдасть серйозної шкоди китайсько-американським відносинам", - цитує "Интерфакс" газету "Хуаньцю шибао".

Зустріч американські журналісти вже називають історичною. Торік президент США не зустрівся з Далай-ламою, коли той приїжджав до США, чим накликав на себе різку критику з боку правозахисників. У рішенні зустрітися з лідером буддистів Тибету цього разу багато хто бачить якраз реакцію на цю критику. Крім того, зустріч проходить на тлі загострених відносин з Китаєм.

Останнім часом відносини між Пекіном і Вашингтоном, що зміцнилися було після американсько-китайського саміту у Вашингтоні і поїздки Обами до Китаю, різко погіршали. Основна причина "похолодання" - намір США поставляти озброєння на Тайвань.

Нещодавно адміністрація США повідомила конгрес про рішення продати острову озброєння на суму 6,4 мільярда доларів. У відповідь Пекін оголосив, що перериває обміни візитами з американськими військовими і має намір запровадити санкції проти компаній, які братимуть участь у постачаннях зброї. Іншим приводом для напруженості двосторонніх відносин стала ситуація навколо Google, коли США заявили про атаку на інтернет-шукача з боку китайських хакерів і про недостатню інтернет-свободу в КНР.

Зустріч американського лідера з Далай-ламою може підлити масла до вогню. Пекін звинувачує лідера буддистів Тибету, який живе у вигнанні в Індії, у прагненні добитися відділення Тибету від КНР і закликає зарубіжних лідерів поважати територіальну цілісність Китаю і не проводити зустріч з Далай-ламою.

Незважаючи на ризик остаточно зіпсувати відносини з Китаєм, Білий дім зберігає позитивний настрій перед зустріччю Обами з Далай-ламою.

"Президент чекає можливості почати конструктивний діалог", - сказав офіційний представник Білого дому Роберт Гіббс. Адміністрація президента підкреслює, що Обама зустрічається з Далай-ламою як "з поважаним у всьому світі релігійним лідером і захисником прав Тибету".

Як очікується, зустріч пройде за закритими дверима. Про її результати, можливо, розповість Далай-лама під час намічених на найближчі дні у Вашингтоні публічних виступів.

Офіційний представник МЗС КНР Ма Чжаосюй кілька днів тому закликав США негайно відмовитися від проведення зустрічі між Обамою та Далай-ламою. Раніше Китай наочно продемонстрував світові, що буває за відмову дотримуватися таких закликів на прикладі Франції. Після аудієнції Далай-лами у глави країни Ніколя Саркозі надовго зіпсувалися відносини з КНР. Китай, зокрема, скасував проведення щорічного саміту Китай - ЄС.

Нобелівський лауреат Далай-лама XIV утік з Тибету 1959 року після включення району до складу КНР. Разом зі своїми прихильниками він живе в індійському місті Дарамсала, звідки діє уряд Тибету у вигнанні. Сьогодні Далай-лама багато їздить різними країнами, відстоюючи необхідність збереження культурної спадщини Тибету.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1383 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ