Чт, 2024-03-28, 12:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Жовтень » 1 » Як далеко піде Путін з його "жахливою стратегією" в Сирії - InoPressa
12:07
Як далеко піде Путін з його "жахливою стратегією" в Сирії - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Росія і США обмінюються уїдливими зауваженнями і пропагандистськими заявами в зв'язку з нещадними бомбардуваннями Алеппо. "Це регіональна війна, і гуманітарні міркування - предмет для безсовісних маніпуляцій", - вказує французький експерт. Асада врятували, але що робити далі, неясно, кажуть російські аналітики. ЗМІ намагаються прогнозувати сирійський курс Трампа і Клінтон.

Шоста осінь сирійської війни стала найкривавішою, пише оглядач швейцарської газети Tagesanzeiger Пауль-Антон Крюгер. "Режим Асада за повної підтримки Росії намагається нестримними бомбардуваннями змусити повстанців Алеппо до капітуляції. Сотні жертв серед цивільного населення не беруться до уваги. Жертви можуть бути навіть частиною стратегії", - пише він.

У нинішньому загостренні, йдеться далі, винен ще і виборчий календар у США: "Через півтора місяця уряд президента Обами і держсекретаря Керрі піде у відставку. Асад і його кремлівський патрон намагаються воєнними засобами створити фактичний стан справ, який не зможе скасувати новий американський уряд" .

Погрози держсекретаря Керрі колезі Лаврову припинити переговори довкола Сирії "не матимуть ефекту, адже відтоді як Обама заплющив очі на застосування хімічної зброї, Асад і Путін можуть бути впевнені: американської інтервенції в Сирію не буде", вважає Крюгер.

Автор рекомендує намагатися виробити не тільки нову угоду про припинення вогню, а й план щодо політичного майбутнього Сирії.

Не варто дивуватися, що припинення вогню в Сирії, яке набрало чинності 12 вересня, зірвалося, пише оглядач журналу Time Єн Бреммер, президент Eurasia Group: для Росії і Ірану Сирія завжди буде важливіша, ніж для США.

"Адміністрація Обами продовжує наполягати на відході Асада. Але для цього вже занадто пізно, навіть якщо чергове бомбардування Алеппо змушує американців зіщулитися. Наразі ніхто у Вашингтоні не довів переконливо, що постасадівська Сирія втримається від розпаду і що можна розгромити Асада й "Ісламську державу" відразу. Якщо на виборах переможе Трамп, він, імовірно, домовиться з Росією про визнання Сирії російською проблемою, пані Клінтон в Білому домі, ймовірно, продовжить курс Обами: критика, але мало дій, визнання того, що у США немає виграшних карт", - пише автор.

"Один з улюблених афоризмів віце-президента США Байдена на тему зовнішньої політики: ніколи не повідомляй людині, що саме в його або її інтересах", - так починає статтю для The Washington Post Філіп Гордон, колишній спеціальний помічник президента Обами і координатор Білого дому з Близького Сходу, Північної Африки та регіону Перської затоки. Але Путіну, на його думку, слід вказати: "У Сирії він робить помилку, яка буде переслідувати його - і Росію - ще довгий час".

"Підтримуючи режим Асада в безжальних бомбардуваннях Алеппо, Росія (...) припускає досить серйозні наслідки не тільки для беззахисних сирійців, а й для самої Росії", - пише Гордон.

"Сумлінні зусилля із виконання угоди відкрили б Росії кращий шлях вперед з низки причин", - вказує він.

По-перше, перемога Росії і Асада неможлива, бо "після п'яти років війни у ​​режиму просто немає особового складу, щоб захопити й утримувати територію всієї Сирії". Навіть з урахуванням всіх жертв конфлікту і переміщених осіб Сирія залишається країною із сунітською більшістю, і багато хто з цих сирійців продовжать боротися з режимом.

По-друге, для Росії ціною за Алеппо можуть стати відносини з Європою і арабським світом. "Саудівська Аравія і Рада співробітництва арабських держав Перської затоки повинні б задуматися про власні економічні санкції щодо Росії, щоб підняти ставки і ясно висловити своє невдоволення".

По-третє, Вашингтон, що підтримує антиасадівську опозицію різними способами, нині - "перед обличчям приниження і з малим вибором варіантів" - може розглянути способи розширення цієї підтримки (наприклад, постачання ПЗРК, здатних уражати російські та сирійські літаки над Алеппо)".

Також важливо враховувати позицію наступної адміністрації США. Важко сказати, що буде робити в Сирії Дональд Трамп, ставши президентом. Але "Хіларі Клінтон давно виступає за безполітну зону над Сирією і послідовну підтримку опозиції, скептично ставиться до намірів Росії в Сирії і готова чіткіше утвердити американське лідерство на Близькому Сході", - йдеться в публікації.

"Врешті-решт, тільки Путін може вирішити, що в його інтересах, але у нього ще залишається час, щоб прийняти правильне рішення, в чому вони полягають", - пише Гордон.

"Рік тому російські літаки почали скидати бомби на Сирію, яку роздирає війна", - пише кореспондент The Los Angeles Times Мансур Міровалев.

Втручання Росії стало несподіваним фактором і допомогло утримати Асада при владі. Росія вважає, що це також привернуло увагу до ймовірної слабкості Америки і, безумовно, поставило її в незручне становище, оскільки США поділяють російську мету перемогти "ІДІЛ" і "Аль-Каїду", але рішуче заперечують проти порятунку Асада, пише Міровалев.

Але і через рік немає відповіді на запитання, на який час Росія загрузла в Сирії і чи досягне вона своєї безплідної перемоги, йдеться в статті.

"Після нещасливої ​​десятирічної війни Радянського Союзу в Афганістані, яка закінчилася катастрофою в 1989 році, сирійська кампанія стала першою великою військовою операцією Москви за межами колишнього СРСР", - зазначає журналіст.

Колишній російський депутат і політолог Сергій Марков сказав в інтерв'ю виданню: "Знадобилося показати військову міць Росії, щоб повернути деяких яструбів у Вашингтоні до реальності".

Але те, з чим Росія стикається тепер у Сирії, радше патова ситуація, аніж тріумф, вважає Міровалев.

Перемир'я, про яке Москва і Вашингтон домовилися у вересні, зазнало краху. Як заявив держсекретар Джон Керрі в середу, США "на порозі припинення" переговорів і припинення військової співпраці з Росією після кількох тижнів безжальних бомбардувань Алеппо російськими та сирійськими ВПС.

"На цьому тижні Білий дім заявив, що він почав обмірковувати більш жорсткі заходи проти уряду і сил Асада, в тому числі воєнні варіанти. Якщо США вдадуться до воєнних опцій, то перемоги Дамаска, здобуті з допомогою Москви, можуть виявитися пірровими", - йдеться у статті.

"Неясно, що робити далі, - сказав в інтерв'ю аналітик Сергій Строкань (Москва). - Асада врятували, але [поточна ситуація] - не те, на що ми розраховували".

"У четвер Росія посилено таврувала Америку за дипломатичний тупик, викликаний сирійською війною. Вона відмахнулася від погрози держсекретаря Джона Керрі зупинити переговори і звинуватила його прес-секретаря в підбурюванні світових терористів - зокрема в нацьковуванні їх на російських військовослужбовців у Сирії, - передають кореспонденти The New York Times. - Так Росія відповіла на попередження чиновників НАТО, що необхідно евакуювати 600 поранених мирних жителів з повстанських районів Алеппо і що у 275 тис. заточених там городян майже не залишилося харчів".

У середу Керрі зробив одну з найжорсткіших критичних заяв про роль Росії у сирійському конфлікті. У відповідь "російська влада не тільки відмахнулася від цього застереження, а й різко засудила прес-секретаря Керрі Джона Кірбі, який сказав, що участь Росії в сирійському конфлікті обернеться проти Кремля - ​​призведе до терористичних атак по російських цілях і поверненню російських солдатів додому в "мішках для тіл", переказують журналісти.

Генерал-майор Ігор Конашенков, прес-секретар російського міністерства оборони, заявив, що коментарі Кірбі були "найвідвертішим визнанням американської сторони, що вся опозиція, яка нібито веде "громадянську війну" в Сирії", "є підконтрольним США міжнародним терористичним "інтернаціоналом".

Заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков назвав ремарки Кірбі "погано прихованим запрошенням" застосувати "терористичну зброю проти Росії".

Обмін уїдливими зауваженнями між Росією і США продовжився і на засіданні Радбезу в четвер. Американський постпред при ООН Саманта Пауер сказала репортерам: "Те, що Асад і Росія роблять в Алеппо, (щось) несамовите".

В інтерв'ю Le Figaro професор Вашингтонського інституту близькосхідної політики Фабріс Баланш зазначив: "Очевидно, що те, що відбувається в Алеппо, жахливе для цивільного населення. Те, як описує ООН гуманітарну обстановку, слушно: зруйновані лікарні, мешканці, що туляться в притулках, жінки і діти під руїнами. але всі спостерігачі-реалісти передбачали, що має статися, якщо повстанці не покинуть схід Алеппо, як їм це пропонувала Росія".

"Помірковані повстанці відмовилися відмежуватися від "Джебхат ан-Нусра" . Її вплив тільки посилюється, починаючи з весни 2016 року ", - стверджує Баланш.

"Саудівська Аравія та інші арабські інвестори сирійського повстання ніяк не зацікавлені в конкретизації угоди між США і Росією. Вони хочуть, щоб бій тривав, інакше це буде означати перемогу табору Асада, в тому числі перемогу Ірану. Саудити не думають про сирійське цивільне населення, вони протягом двох років щодня бомблять Ємен без будь-яких міркувань про цивільне населення, - вказує експерт. - Йдеться про регіональну війну, і гуманітарні міркування - предмет для безсовісних маніпуляцій. Мета Саудівської Аравії - змусити США до більшого втручання в Сирії, щоб скувати Іран і Росію. І це спрацьовує: Алеппо стає ключовим словом американських президентських виборів".

"Росія більше не вірить у можливість військової співпраці зі США. Принаймні, російський президент вважає, що США не здатні переконати своїх союзників припинити бої, і він вирішив поставити їх перед доконаним фактом", - висловив свою думку кореспондент.

"Американська виконавча влада паралізована до вступу на посаду нової адміністрації в січні 2017 року, - відповів Баланш. - Реджеп Таїп Ердоган вважав більш розумним домовитися з Путіним. Він домігся від господаря Кремля створення зони під турецьким впливом на північному сході Алеппо для прийому майбутніх біженців, при цьому стримуючи просування курдів на захід. Натомість турецький президент повинен був взяти на себе зобов'язання послабити підтримку сирійських повстанців. Це погана прикмета з погляду майбутнього сирійського повстання, оскільки Туреччина йому необхідна".

Німецький Bild склав рейтинг російських пропагандистських висловлювань, на його думку, - брехню, на гачок якої "втрапили більшість західних політиків, в результаті чого Сирія сьогодні стоїть на краю прірви".

Заяви Москви про те, що військова операція в Сирії - це суто підтримка сирійської армії в боротьбі з "ІДІЛ" і здійснюється вона лише силами ВКС, виявилися брехнею, йдеться в статті: як у провінції Хомс, так і в Латакії та Алеппо сьогодні задіяні російські військові. Кремль називає їх "консультантами", "саперами" і "спостерігачами за режимом перемир'я", однак насправді вони борються на боці армії Асада проти повстанців й "ІДІЛ".

Російське військове відомство стало публікувати відеозвіти все рідше і рідше, усвідомивши, що є експерти, які "здатні пролити світло на всю цю брехню навколо Сирії", продовжує автор.

Видання пише також про "брехливі висловлювання Кремля про те, що російські ВКС не завдають авіаударів по лікарнях": "Росія ігнорує відеозаписи, на яких показані російські літаки в момент авіаударів, а також фрагменти російських бомб у руїнах зруйнованих лікарень".

"Особливо зухвалою брехнею, воєнним злочином вищого порядку, стало твердження російського оборонного відомства про те, що в грудні 2015 року було завдано авіаударів по нафтових родовищах і інфраструктурі на підконтрольній "ІДІЛ" території. Bild показав відеозаписи і фотографії експертам. "Результат їхнього вердикту шокував: на записах - ніщо інше, як зернові елеватори і водоочисні установки. Життєво важливі об'єкти цивільної інфраструктури!"

Брехня номер 5: "Росія хоче миру, Росія підтримує режим перемир'я, Росія хоче покласти край конфлікту", продовжує видання. На ділі "російські військові літаки завдали удару по гуманітарному конвою" під час вересневого перемир'я.

Москва видає за "удари, спрямовані проти "ІДІЛ", атаки на супротивників Асада, а також бреше, ніби "США підтримують "ІДІЛ". Насправді "США очолюють найефективнішу міжнародну коаліцію проти "ІДІЛ", йдеться в статті. Як пише таблоїд, "звинувачення Росії покликані приховати той факт, що "ІДІЛ" продовжує залишатися одним з найважливіших торговельних партнерів підтримуваного Москвою режиму Асада - це стосується насамперед нафтового бізнесу терористичного угруповання".

Брехнею називає автор і заяви Кремля про виведення військового контингенту з Сирії, зроблені 15 березня цього року. Росія не вивела контингенту, а провела його ротацію, наростивши військову міць, зауважує кореспондент.

Найголовнішою брехнею всієї російської пропаганди в Сирії журналіст називає запевнення Москви, що "від російських бомб не загинуло жодного мирного сирійця". Ця брехня затьмарює всю решту смертоносну неправду, що витікає від Кремля.

"Російське Міноборони жодного разу не визнало факт супутнього збитку від російських авіаударів, не кажучи вже про систематичне знищення населення і цивільної інфраструктури". "За повідомленнями однієї неурядової організації, в результаті російських авіаударів загинули 2888 мирних жителів - з них 795 дітей. Росія після режиму Асада стає другою за масштабами вбивцею безневинних громадян Сирії", - йдеться в статті.

Також на цю тему:

Це не холодна війна, але Володимир Путін насолоджується своєю роллю руйнівника чужих планів (The New York Times)

Сторонні спостерігачі геноциду (The Wall Street Journal)

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: Сирія, далеко піде Путін, InoPressa, жахлива стратегія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ