Чт, 2024-04-25, 10:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 13 » Ющенко дозволяє підвищити ціни на ліки для блага економіки
15:10
Ющенко дозволяє підвищити ціни на ліки для блага економіки
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент України Віктор Ющенко ухвалив рішення застосувати вето на закон про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення. Про це він повідомив сьогодні, 13 листопада,під час зустрічі з представниками фармацевтичної галузі, поінформували у прес-службі глави держави.

"Керуючись соціальними, економічними мотивами організації національного виробництва, я приймаю рішення про накладання вето на цей закон", - сказав президент.

Він наголосив, що закон фактично вбиває національного виробника і мрію про те, що ця унікальна наукоємна галузь може вийти на європейські та світові ринки, оскільки володіє необхідними виробничими потужностями та розробками.

Ющенко закликав представників галузі допомогти роз’яснити суспільству, що закон не лише зашкодив би інтересам національного виробника, а й створив би дефіцит лікарських засобів для простих громадян.


Глава держави послався на чинний закон про ціни та ціноутворення, на основі якого уряд встановлює перелік і регулює ціни на найбільш соціально важливі лікарські засоби. Зараз у такому списку 217 позицій і в разі необхідності його можна розширювати. "У нас є регулювання, яке дає соціальну відповідь", - сказав президент.

Як відомо, фармацевти закликають президента України застосувати право вето до закону "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення", ухваленого Верховною Радою України 20 жовтня 2009 року. В іншому разі, застерігають фармацевти, у час епідемії грипу українці ризикують залишитися без ліків. Про це 2 листопада заявив президент Аптечної професійної асоціації України Михайло Пасічник.

При цьому він зазначив, що 75% лікарських засобів та 90% фармацевтичних субстанцій, які необхідні для вироблення ліків в Україні, імпортуються з-за кордону. За словами Пасічника, зазначений закон передбачає повернення ціни на ліки до рівня 1 липня 2008 року.

"Це взагалі неможливо зробити. Ціни на лікарські засоби зросли по Україні з того часу приблизно на 40%. Закупівельна ціна у доларах майже не змінилась, іноді навіть зменшилась. Але ж курс виріс майже в два рази", - сказав він.

Як повідомлялося, 20 жовтня Верховна Рада України ухвалила закон "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення". "За" проголосувало 242 із 429 народних депутатів, зареєстрованих у залі.

Законом передбачено на період фінансової кризи встановити мораторій на підвищення цін на всі види ліків та лікарських препаратів вітчизняного та закордонного виробництва до встановлення розміру мінімальної зарплати і пенсій на рівні прожиткового мінімуму та до погашення заборгованості із виплат зарплат, стипендій та грошового забезпечення студентів, курсантів та учнів.

Також законом передбачено, що лікарські препарати вітчизняного виробництва реалізуються за цінами, регульованими державою, лікарські препарати закордонного виробництва за цінами, що склалися станом на 1 липня 2008 року. Закон набуває чинності з дня опублікування.

Уряд удвічі збільшив граничні ціни на захисні маски

Уряд збільшив удвічі граничний рівень оптово-відпускних і роздрібних цін на захисні маски, а також підвищив граничні ціни на марлю. Текст відповідної постанови від 11 листопада № 1199 "Про внесення змін до додатку до постанови Кабінету міністрів України від 30 жовтня 2009 р. № 1154" розміщений на сайті Кабміну.

Зокрема, оптова ціна 1 погонного метра марлі збільшена з 1,45 грн до 2,18 грн, роздрібна ціна - з 2 грн до 3 грн. Оптова ціна однієї маски одноразового користування збільшена з 0,73 грн до 1,45 грн, маски багатократного користування - з 1,1 грн до 2,18 грн, роздрібна ціна однієї маски одноразового користування - з 1 грн до 2 грн, маски багатократного користування - з 1,5 грн до 3 грн.

Кабмін пропонує контролювати оборот ліків в Україні

Кабінет міністрів України пропонує впровадити для промислових фармацевтичних виробників процедуру звітності про оборот вироблених лікарських засобів (ЛЗ). Відповідний проект урядової постанови, який оприлюднено для громадського обговорення, направлений на уникнення появи на ринку України фальсифікованих лікарських засобів.

Відповідно до встановленого порядку збір інформації про переміщення ліків, планується покласти на Державну інспекцію контролю якості лікарських засобів.

Згідно з проектом постанови, фармвиробники подають звітність (виробництво і реалізація) щодо всіх вироблених лікарських засобів. Вона подається окремими документами по субстанціях, продукції in bulk (будь-який лікарський засіб, що пройшов всі стадії виробництва, виключаючи остаточну упаковку) і готовим лікарським засобам.

Серед даних, які пропонується включати в звітність з виробництва, зокрема, вказані такі пункти як "назва ЛЗ" так і "кількість виготовленого ЛЗ", в звітність про реалізацію - "реалізований ЛЗ в звітному періоді", "загальна кількість виробленого ЛЗ даної серії", "залишок ЛЗ на кінець звітного періоду".

Інформацію фармвиробники повинні надавати щокварталу до п'ятого числа місяця, наступного за звітним періодом.

Автори документа, чекають, що в результаті дії постанови буде встановлена система державного контролю за виробництвом і реалізацією ліків, спроститься порядок отримання оперативної інформації необхідної для контролю.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1435 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ