Чт, 2024-04-25, 09:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 25 » Ющенко віддав останні інструкції, як керувати Україною
10:02
Ющенко віддав останні інструкції, як керувати Україною
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


У передостанній день свого президентства Віктор Ющенко залишив новому главі держави звіт на 38 сторінок про поточну економічну ситуацію в країні, прогнози її розвитку та ключові рекомендації, пише газета "КомерсантЪ-Україна".
Ющенко очікує, що цього року пожвавлення відбудеться в усіх галузях економіки. Реальний ВВП та обсяг промислового виробництва зростуть на 3% (останній - завдяки росту в металургії на 4,8%). Позитивні зрушення будуть спостерігатися у зовнішньоекономічній діяльності (у січні-березні обсяг експорту збільшиться на 14,6%, імпорту - на 7%) та інвестиційної активності.

Висока інфляція у січні-березні (5%) може бути компенсована 11,5-процентним зростанням середньомісячної зарплати. Це дозволить збільшити реальні доходи населення на 6,8%.

На покращення можуть сподіватися і пенсіонери. Їх середня пенсія за рік виросте на 15,6%. Нинішній курс гривні до долара на рівні 8,1-8,2 грн/долар в I кварталі буде залежати від готовності Нацбанку проводити інтервенції на валютному ринку.

Втім, позитивні макропрогнози не звільнять нову владу від пошуку шляхів вирішення бюджетних проблем. У першу чергу необхідно буде забезпечити ухвалення держбюджету і виконання закону про збільшення соціальних стандартів.

Ющенко попередив, що надання Верховною Радою податкових пільг банківській, літакобудівної, космічної та вугільній галузям призведе до додаткових втрат держбюджету в поточному році. Тільки можливість банків збільшити свої витрати за рахунок резервів під проблемні кредити збільшить дефіцит скарбниці на 2,5 млрд грн.

Астрономічний розмір дефіциту, запропонований нинішнім Кабміном у проекті бюджету (83 млрд грн) може стати прямою дорогою в боргову яму, вважає Віктор Ющенко. Тому, на його думку, бюджетна політика повинна стати ключовою для нової влади.

Їй потрібно вжити жорстких заходів: збільшити доходи і скоротити витрати. Реалізація всього чотирьох пунктів дозволить збільшити державні доходи на 11 млрд грн.

Ющенко пропонує погасити заборгованість з відшкодування ПДВ облігаціями (понад 20 млрд грн), скоротити податковий борг підприємств (понад 10 млрд грн), поліпшити адміністрування податків та підвищити з 7,5% до 10% ставку збору з послуг мобільного зв'язку.

Заощадити 36 млрд грн можна буде за рахунок зменшення з 30% до 10% витрат на надбавки, доплати і премії співробітникам бюджетної сфери (при збереженні окладу працівника I розряду на рівні 545 грн), а також завдяки скороченню витрат на культурні та офіційні заходи, науково -дослідні послуги, перепідготовку кадрів та утримання бюджетних установ.

У ПР звіт Ющенка назвали заповітом і пообіцяли врахувати деякі пропозиції

У фракції Партії регіонів звіт назвали заповітом новому главі держави. Депутат Олексій Плотніков оцінив його як гідне завершення президентства Ющенка. У той же час він визнав, що ці рекомендації очевидні і давно на слуху. Деякі поради, такі як скорочення податкового боргу та збільшення платежів з послуг мобільного зв'язку, є не першочерговими, а інші податкові пропозиції Партія регіонів і так мала намір врахувати при ухваленні Податкового кодексу, зазначив Плотніков.

На думку депутата Анатолія Кінаха, такі документи Віктору Ющенку варто було публікувати не в останній день президентства, а щорічно перед прийняттям держбюджету. Погашення боргу з відшкодування ПДВ цінними паперами він назвав руйнівною політикою, яка призведе до посилення фінансового стану підприємств.

"Але ми уважно розглянемо всі пропозиції в комплексі з програмою соціально-економічного розвитку та засадами грошово-кредитної політики", - заявив Кінах.

У передвиборній програмі кандидата в президенти Віктора Януковича не було конкретних пропозицій щодо реформування бюджетної сфери. Він обіцяв щорічне зростання ВВП, збільшення частки інноваційно активних підприємств та прямих іноземних інвестицій, а також зниження податкових ставок на 3-9%.

За словами помічника одного з претендентів на пост прем'єр-міністра Миколи Азарова Віталія Лук'яненка, "бюджет повинен бути реалістичним і збалансованим". "Необхідно скоротити до мінімуму держвидатки на користь збільшення соцстандартів. Тільки це зможе пожвавити внутрішній попит", - відзначив він.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1230 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ