Ср, 2024-04-17, 00:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Лютий » 24 » Кабмін дозволив транзит російських вантажівок
16:14
Кабмін дозволив транзит російських вантажівок
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна пристає на пропозицію Міністерства транспорту РФ з 00 годин 25 лютого відновити транзитні автоперевезення. Про це заявив міністр транспорту Андрій Пивоварський на засіданні уряду, пише Українська правда.

"Ми готові повернути в дію тимчасові дозволи із 00 годин 25 лютого і таким чином повернути на територію України транзит, який останні десять днів був фактично заблокований на території України", - зазначив міністр.

"Тому пропозиція міністерства - прийняти пропозицію міністерства транспорту Російської Федерації, повернути транзит до України. Але для того, щоб забезпечити безпеку проходження транзитних потоків на будь-яких номерах, я прошу пана Авакова допомогти з Нацполіцією на певний час забезпечити проходження транзитних потоків", - підкреслив Пивоварський.

Він пояснив, що через блокування транзиту, Україна може понести чималі фінансові втрати.

"Якщо найближчим часом ми не приймемо рішення про транзит Україною, враховуючи, що наші колег з Польщі вже домовилися з росіянами про співпрацю по транзиту, транзитні коридори просто переорієнтуються. Підуть не територією України, а територією Білорусі, Польщі, Прибалтики і так далі. Україна просто може випасти з транзитних потоків. Можна забути про міні-готелі, міні-ресторани, кіоски і так далі", - наголосив Пивоварський.

"Основні євразійські коридори проходять територією України. Коли фура під російськими номерами йде територією України, це не означає, що там російський водій , це не означає, що вона везе товари російського погодження, більше того, це не означає, що ця фура у власності росіянина", - зазначив міністр.

У свою чергу прем'єр Арсеній Яценюк погодився з відповідною пропозицією.

"Тобто ми їм відповіли на їхні недружні дії, вони відкривають, ми на умовах взаємності так само вживаємо відповідних заходів і МВС і Національна поліція забезпечує на перший період відновлення транспортних перевезень відповідну безпеку", - заявив він.

Пивоварський також повідомив, що 23 лютого в Мінінфраструктури відбулася зустріч з представниками Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП), у ході переговорів було досягнуто взаєморозуміння щодо повного та швидкого відновлення транзитних переміщень автотранспортних засобів територією України.

"З перевізниками було досягнуто взаєморозуміння щодо важливості розблокування транзитних потоків", - сказав міністр.

Довідка. Історія взаємного українського-російського блокування великотоннажного автотранспорту

2015 року Україна повністю закрила авіаційний простір для російських літаків. Також було припинено енергопостачання та торгівельне сполучення з окупованим Кримом.

У відповідь на ці кроки, а також на долучення України до Зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС, з 1 січня 2016 року Росія призупинила вільну торгівлю з Україною, а з з 4 січня - заборонила транзит українських вантажів через свою територію.

Транзит російський фур і будь-яке їхнє перебування на своїй території заборонили у Польщі й Румунії, тоді як де-юре вони могли й надалі пересуватися Україною.

11 лютого громадські активісти Закарпаття (з 12-го числа до них почали приєднуватися інші українські області) за аналогією з товарною блокадою Криму розпочали безстрокову акцію з блокування вантажівок з російськими номерами реєстрації, висунувши при цьому до Кабінету міністрів політичні вимоги ультимативного характеру: повна заборона транзиту для російських фур через Україну та заборона на ведення бізнесу господарськими суб'єктами з РФ, які мають діяти до звільнення росіянами українських політв'язнів, припинення бойових дій, виведення свої військ та повернення окупованих суверенних територій.

Вранці 15 лютого Кабмін тимчасово призупинив транзит для фур з Росії, але тільки з огляду на блокування українських вантажівок у РФ.

"Російська Федерація в порушення правил і процедур Світової організації торгівлі та двосторонньої міжурядової угоди щодо автомобільних перевезень в односторонньому порядку зупинила рух українських вантажних автотранспортних засобів територією Росії. До моменту отримання пояснень від російської сторони та вирішення даного питання Україна тимчасово припиняє транзитні перевезення вантажними автомобілями, зареєстрованими в Росії, територією України", - йдеться у протокольному рішенні уряду Арсенія Яценюка.

Жодна з вимог ініціаторів громадянської блокади тут не згадується.

Натомість урядовці почали консультації з Москвою щодо розблокування українських фур й можливості подальшого транзиту територією Російської Федерації, які учасники блокади вже розцінили як "неприпустимі" на їхню думку "політичні торги".

Ввечері 15 лютого учасники недержавної блокади, яку за головним елементом емблеми Закарпатської області журналісти вже охрестили "Ведмежою" і яка розширилася на 12 регіонів України, скоротили свої політичні вимоги до повної заборони російського транзиту.

Водночас вони назвали рішення уряду про "тимчасове призупинення" пересування російських фур Україною "половинчастим", оскільки у тексті відповідного протокольного доручення, зауважують вони, підставою до запровадження урядових санкцій стосовно вантажівок з РФ названо не військове вторгнення російської держави, а блокування українських автомобільних вантажів у Росії.

Водночас вже 17 лютого Пивоварський висловився за повне відновлення транзиту російських фур.

"Як ви знаєте, минулого тижня українські активісти почали блокування так званого російського транзиту через територію України. Важливо розуміти, що транзит не має кордонів і не має обмежень. Україна як транзитна країна заробляє гроші на тому, що транзитні товари з Європи до Азію і з Азії до Європи йдуть через Україну. І дуже часто люди плутають, думаючи, що вантаж, який їде на "російських" номерах, російського походження. Але це не так, - пояснив свою точку зору Пивоварський. - Більшість товарів, які застрягли на території України, не мали російського походження. Це був транзит. І обмежень тут не може бути жодних. Більше того, Україна підписала безліч угод про те, що транзит не може зупинятися, транзит повинен йти великим потоком".

У четвер, 18 лютого 2016 року, о 9-й ранку запущено транзитний режим "Їду додому", що діє до 25 лютого. Протягом цього часу всі блоковані перед тим українські та російські вантажні автомобілі мають повернутися додому.

Сьогодні, 24 лютого, стало відомо, що організатори "ведмежої блокади" обіцяють знову перекрити дороги. Про це заявив один із організаторів блокади на Закарпатті Тарас Деяк.

"Сьогодні у Львові ми збираємо усіх координаторів блокади, будемо вирішувати, як діяти далі. Хоч яким би було рішення уряду щодо транзиту, ми будемо блокувати перевезення, наполягатимемо на забороні проїзду російських фур. А потім і усього російського бізнесу", - повідомив він.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 850 | Додав: adminA | Теги: дозвіл, Кабмін, транзит російських вантажівок
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ